начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Наследяване от втора съпруга

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване от втора съпруга

Мнениеот xlmk88 » 17 Ное 2021, 08:04

Здравейте,

Преди 2 години баща ми се разведе с майка ми и се ожени повторно за жена с едно дете.
От наша страна - майка ми, аз и сестра ми.
От страна на втората съпруга - едно дете, което не е негово.

Какъв е принципа, ако баща ми почине(не дай боже), какво става с имотите придобити преди втория му брак, какви права имат новата му съпруга и доведено дете над тях. Придобитите след прекратяване на брака с майка ми не ме интересуват(да си ги правят каквото искат), но придобитите преди това са основно благодарение на майка ми.

Ими ли значение дали са били женени повече или по-малко от 10 години?

Пример - апартамент, купен по време на първия брак и разделен в момента 50 на 50, какво право над него има втората съпруга.

Благодаря предварително.
xlmk88
Нов потребител

Re: Наследяване от втора съпруга

Мнениеот roshen » 17 Ное 2021, 16:01

Здравейте,
Законът презюмира, че за придобитите по време на брака вещни права съпрузите (а не децата) имат равен принос и затова при развод следва да получат равен дял. Възможно е някой да има съществено по-голям принос или да е вложил лично имущество и да може да го докаже, тогава може да получи и повече от половината. След развода и делбата на имуществото всеки от двамата съпрузи разполага със своя дял, както намери за добре (освен ако не е под запрещение). Към децата си всеки от родителите има задължение за издръжка при някои условности.
По отношение на наследственото право - по закон наследници са децата и съпругата, всеки с равен дял. Бившата съпруга и доведеното неосиновено дете не са наследници. Няма пречка да бъдат посочени като такива в завещание. Децата от първия брак имат право на запазена част. Наследодателят може приживе така да се разпореди с имуществото си, че нищо да не остане за децата му.
roshen
Потребител

Назад към Семейни казуси