начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Отказ от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от наследство

Мнениеот kamaro212121 » 11 Яну 2021, 14:15

Здравейте!
Имам два въпроса.
След смъртта на дядо ми който притежаваше един брой МПС. Той има двама наследника майка ми и вуйчо ми. Но поради дългове на дядо ми към Топлофикация вуйчо ми се отказа от наследство./по негови думи се е отказал/.
В такъв случай кой е законния притежател на въпросното МПС?
Как да се приеме в наследство от майка ми/какъв е реда на документите? /.
Понеже те не си говорят как да разберем дали наистина се е отказал от наследство. И къде се пита?
Благидаря за отговорите и хубав ден!
kamaro212121
Нов потребител

Re: Отказ от наследство

Мнениеот jhoro » 11 Яну 2021, 14:32

Здравейте!
Отговорите са в Закона за наследството
Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 11 Яну 2021, 15:24

kamaro212121 написа:Здравейте!
Имам два въпроса.
След смъртта на дядо ми който притежаваше един брой МПС. Той има двама наследника майка ми и вуйчо ми. Но поради дългове на дядо ми към Топлофикация вуйчо ми се отказа от наследство./по негови думи се е отказал/.
В такъв случай кой е законния притежател на въпросното МПС?
Как да се приеме в наследство от майка ми/какъв е реда на документите? /.
Понеже те не си говорят как да разберем дали наистина се е отказал от наследство. И къде се пита?
Благидаря за отговорите и хубав ден!

Майка Ви е собственик на МПС. Със здраве да си го кара! Доказва собствеността чрез Уд-ние за наследници и Удостоверението за отказ от наследство на вуйчо Ви. Вади го от РС. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот propensity » 11 Яну 2021, 20:49

След отказа на вуйчо ви, вашата майка ще наследи освен автомобила изцяло, така и всички пасиви, т.е. дългове на дядо ви като майка ви ще отговаря с личното си имущество за същите.

Проверете дали дълговете не се повече от стойността на колата. След като вашият вуйчо се е отказал, по-вероятно е да търсите същия вариант.
propensity
Потребител

Мнениеот jhoro » 11 Яну 2021, 21:15

propensity написа:След отказа на вуйчо ви, вашата майка ще наследи освен автомобила изцяло, така и всички пасиви, т.е. дългове на дядо ви като майка ви ще отговаря с личното си имущество за същите.

Проверете дали дълговете не се повече от стойността на колата. След като вашият вуйчо се е отказал, по-вероятно е да търсите същия вариант.

Понеже няма опция за „Харесване“, да си кажа - напълно подкрепям!!!

Трябва много добре да се претегли, стига да няма „действия, които несъмнено предполагат намерение, за приемане на наследството“!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Назад към Семейни казуси