Ние сме брат и сестра,наследили къща.Желая да препиша моята част на брат ми,но с тежест да не може да продава или дарява тази част.Възможно ли е това ?И вторият ми въпрос е -дали има право да завещава въпросния имот?
Благодаря предварително за отговора Ви.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 14:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
въпрос за наследствен имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: въпрос за наследствен имот
може да дарите, но що се касае до ограничението да не може да се разпорежда с ид.ч. част, получена като дарение, отговорът не ще ви хареса - ако само вие двамата сте съсобственици на имота с акта на дарение единият става собственик на целият имот - правото на собственост е от категорията на абсолютните права и никаква уговорка при сделка на придобиване не може да го ограничи, с изключение на случаите на запазване на правото на ползване - но как се ползва еднолично идеална част от имотaniuta написа:Желая да препиша моята част на брат ми,но с тежест да не може да продава или дарява тази част.Възможно ли е това
Да - и преди и след вашето евентуално дарение може да направи завещателни разпорежданияИ вторият ми въпрос е -дали има право да завещава въпросния имот?
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
karanedeff написа:може да дарите, но що се касае до ограничението да не може да е разпорежда с ид.ч. час получена като дарение отговора не ще ви хареса - ако само вие двамата сте съсобственици на имота с акта на дарение единият става собственик на целия имот - правото на собственост е от категорията на абсолютните права и никаква уговорка при сделка на придобиване не може да го ограничи с изключение на случаите на запазване на правото на ползване - но как се ползва идеална част от имотaniuta написа:Желая да препиша моята част на брат ми,но с тежест да не може да продава или дарява тази част.Възможно ли е това
Благодаря за отговора.Тоест няма как да му го прехвърля по този начин,правилно ли съм разбрала?Аз не желая да ползвам имота.Имам желание само да не го продава или дарява.
- aniuta
- Нов потребител
aniuta написа:Аз не желая да ползвам имота.Имам желание само да не го продава или дарява.
И каква ще ти е ползата от файдата и нейното значение
Искаш да дариш - безвъзмездна сделка - и ...
Я си му продай своята ид.ч. и дим да те няма
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Няма файда Има само едно условие...Не е ли възможно дарение с условие?
- aniuta
- Нов потребител
Той не желае да живее и да го подържа,ако не е на негово име.Плюс това явно има опасения,че евентуално,ако нещо се случи с мен-децата ми ще имат претенции към имота,което не е вярно,но за да му бъде гарантирано и да е спокоен-аз искам да му го прехвърля.Но не желая в същото време-този имот да бъде продаден -аз да му го дам безвъзмездно,а да бъде продаден,непосредствено след това.Правил е грешки в миналото,които са го оствяли без дом и искам да бъдат избегнати нови такива.
- aniuta
- Нов потребител
Има начин- учредете му пожизнено и безвъзмездно право на ползване. Така няма да може да го продава, дарява и завещава.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
И това няма да свърши работа .Идеята е да може да го завещава.Искам да съм сигурна,че докато е жив ще има покрив над главата си,а след неговата смърт-на кой ще бъде този имот,смятам,че само той има право да решава.
- aniuta
- Нов потребител
Дарявате му идеалната си част , като на Вас Ви се учредява право на ползване върху целия имот.Никой няма да купи имот, който няма да може да ползва.Може да го дарява , но не виждам какъв е смисъла , тъй като надарения няма да може да го ползва.Завещанието не буди проблем.
Не е възможно да ограничите брат Ви да не се разпорежда със собствеността си пряко.
Не е възможно да ограничите брат Ви да не се разпорежда със собствеността си пряко.
Последна промяна REVOLUTION на 03 Юли 2012, 18:27, променена общо 1 път
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря Ви.Явно няма как да стане точно по начина,по който искам,но това все пак е доста близко до него.Може би ще се спра на този вариант.
- aniuta
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|