начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Наследяване при втори брак и деца

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване при втори брак и деца

Мнениеот chovekyt » 19 Апр 2012, 02:52

Здравейте!
Имам 2 деца от първия си брак. Ожених се повторно и имам дете от втория си брак. Мислим и за второ дете. Интересува ме при евентуална моя смърт... какви части от наследството ми ще получат детето/децата от втория ми брак, съпругата ми и децата от първия ми брак? Има ли значение продължителността на брака?
С втората ми съпруга купихме жилище на мое име. При евентуално наследяване децата от първия ми брак имат ли право на претенции върху жилището на семейството ми? Как стоят нещата, ако жилището е на името на двама ни с жена ми?
Благодаря! :)
chovekyt
Нов потребител

Re: Наследяване при втори брак и деца

Мнениеот arteglam » 19 Апр 2012, 11:02

чл. 5 и чл. 9 от Закона за наследството
чл. 21 от Семейния кодекс
Ако сте в СИО разпределянето жилището е при различни квоти. Ако е семейно жилище има и други процедури. Колегите да ви обяснят в детайли. Не съм разглеждал още много обстойно семейното и наследствено право :)
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот chovekyt » 20 Апр 2012, 15:26

Някой може ли да каже нещо по-конкретно по въпросите ми?
Благодаря!
chovekyt
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 20 Апр 2012, 17:09

Ако нямате брачен договор ( където е възможно да сте уговорил различен режим на им. отношения) и/или ако имотът не е придобит само с ваши лични средства ( което да го прави лична ваша собственост)- презумира се, че е придобит в режим на съпружеска имуществена общност ( без оглед на името на кого е записано в акта за придобиване) или накратко- половината от жилището е на съпругата ви, а вашата половина, но след кончината ви, се разделя по равно между нея и децата ви.
Или онагледено :) :
при преживяла съпруга и 4 ваши деца: квотите са 6/10 за съпругата ви и по 1/10 за всяко ваше дете.
Преживяла съпруга и три ваши деца- за съпругата 5/8, а за всяко от децата по 1/8.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси