Предварително се извинявам ако ви звуча като лаик ,но и медиацията е съвсем нова за нас като общество и закон и смея да твърдя ,че единствено медиаторите са хората в тази държава напълно наясно с тази материя.
По същество -опитвам се реша следния казус .Ще ви го изложа накратко с молба да предцените има ли закон който да уважа .
Отнася до семейни отношения между мен и моята свекърва.За съжаление в чудесните ни отношения се намесват и финансови взаимоотношения ,които двустранно бихме искали да уточним черно на бяло за да си останем добри приятели.Става дума за следното :
- Тя желае за изтегли потребителски кредит от банка ДСК ,но тъй като е пенсионер и е на 70 години се налага аз да и стана поръчител.Напълно съм наясно с риска за това в съвсем скоро време този кредит да бъде наложително да го обслужвам аз и поради тази причина тя желае аз да бъда обезщетена с нейна собственост.Тази собственост се изразява в 2/3 идеални дялови части от апартамент в гр.Перник.Въпросът тук е каква е формата на документа който да узаконява в писмен вид тази договорка.Има ли такава форма на законови взаимоотношения, която да може да ме защити от ненужни спорове с останалите и наследници ипри евентуалната и смърт по време на изплащане на заема.Може би тук е момента да кажа кратко и ясно сделката-тя си плаща заема сама и докато го прави си остава собственик на дяловите части от имота , но в случай ,че аз поема изплащането на кредита -дяловите части от имота стават моя собственост.Тази " договореност " е с начало датата на отпускане на кредита и край -последната вноска на кредита .По този казус имам нужда от бърз отговор ,тъй като банката даде положителен отговор за отпускане на кредита и нещата са на дневен ред.Може би е редно да се знае ,че тя има двама живи сина ,и аз съм съпруга на по-малкия
- Дата и час: 01 Дек 2024, 07:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Адвокат ,нотариус или медиатор ????
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Адвокат ,нотариус или медиатор ????
Адвокат и нотариално заверен договор ( за да е ясно кой, какво, ако ....)между трите страни - майката, единия брат и Вие с другия. Това е мое мнение от практика (не съм юрист).
Последна промяна dedogad на 06 Апр 2012, 23:46, променена общо 1 път
- dedogad
- Нов потребител
Ще се опитам да отговоря на въпроса Ви като посоча с как по принцип би могъл да ви помогне адвокат, нотариус или медиатор:
Медиацията е доброволна и поверителна процедура за доброволно уреждане на спорове. Медиаторът е неутрално трето лице, което помага на спорещите страни да постигнат споразумение по спорния въпрос, като улеснява комуникацията и подпомага страниге да определят интересите си, да генерират и оценяват различни варианти за удовлетворяването им и заедно да изберат вариант, който най-пълно отговаря на интересите на всички страни. Медиаторът не може да дава правни съвети /чл.10, ал.1 ЗМ/и не дава решение по спора. Всички въпроси в медиацията се решават по взаимно съгласие на страните. Страните могат да участват в процедурата заедно с адвокатите си, както и да бъдат представлявани от тях. Т.е. ако имате спор медиацията би могла да Ви е полезна да го решите, но ако очаквате отговор на правен въпрос - какви са правата Ви и как да ги защитите, следва да отправите тези въпроси към адвокат.
Адвокатът е този, който би могъл да Ви даде правен съвет относно правата Ви по закон и как може да бъдат защитени, какви са вариантите за оформяне на сделката и правните последици от тях, както и да подготви самата сделка.
Нотариусът извършва нотариално удостоверяване на постигната от страните договореност /ако законът придвижда сключването й в нотариална форма или с нотариална заверка на подписите, а също и ако нотариалната заверка е необходима във връзка с изпълнителната сила на споразумението/ и следи за спазването на законовите изисквания за сключването й. Най-често страните отиват при нотариуса след като са постигнали съгласие по вида и съдържанието на сделката. В някои случаи нотариусът би могъл да ги посъветва, но по принцип това не влиза в задълженията му и той не носи отговорност за защитата на правата на страните по сделката - това е работа на техните адвокати.
Надявам се това да Ви помогне да се ориентирате към кого да се обърнете във вашия случай.
Медиацията е доброволна и поверителна процедура за доброволно уреждане на спорове. Медиаторът е неутрално трето лице, което помага на спорещите страни да постигнат споразумение по спорния въпрос, като улеснява комуникацията и подпомага страниге да определят интересите си, да генерират и оценяват различни варианти за удовлетворяването им и заедно да изберат вариант, който най-пълно отговаря на интересите на всички страни. Медиаторът не може да дава правни съвети /чл.10, ал.1 ЗМ/и не дава решение по спора. Всички въпроси в медиацията се решават по взаимно съгласие на страните. Страните могат да участват в процедурата заедно с адвокатите си, както и да бъдат представлявани от тях. Т.е. ако имате спор медиацията би могла да Ви е полезна да го решите, но ако очаквате отговор на правен въпрос - какви са правата Ви и как да ги защитите, следва да отправите тези въпроси към адвокат.
Адвокатът е този, който би могъл да Ви даде правен съвет относно правата Ви по закон и как може да бъдат защитени, какви са вариантите за оформяне на сделката и правните последици от тях, както и да подготви самата сделка.
Нотариусът извършва нотариално удостоверяване на постигната от страните договореност /ако законът придвижда сключването й в нотариална форма или с нотариална заверка на подписите, а също и ако нотариалната заверка е необходима във връзка с изпълнителната сила на споразумението/ и следи за спазването на законовите изисквания за сключването й. Най-често страните отиват при нотариуса след като са постигнали съгласие по вида и съдържанието на сделката. В някои случаи нотариусът би могъл да ги посъветва, но по принцип това не влиза в задълженията му и той не носи отговорност за защитата на правата на страните по сделката - това е работа на техните адвокати.
Надявам се това да Ви помогне да се ориентирате към кого да се обърнете във вашия случай.
- lvasileva
- Нов потребител
да завещае на вас само нейния дял от 1/2 от имота със саморъчно завещание
- boiko_62
- Потребител
Здравейте,
ако все още не сте намерили решение на вашия въпрос, пуснете e-mail за връзка
Поздрави
ако все още не сте намерили решение на вашия въпрос, пуснете e-mail за връзка
Поздрави
- elgeor
- Младши потребител
Все още нямам качествено решение на проблема .Очаквам ви на ggerginova@abv.bg
- ggerginova
- Нов потребител
ggerginova написа:... Тази собственост се изразява в 2/3 идеални дялови части от апартамент в гр.Перник...
Тъй като цитираният имот е от безценно естество, защо сама не изтеглите кредита и просто да си закупите тези 2/3 от нея? Или да Ви ги дари тез 2/3. Във Вас няма да остане и грам съмнение, че сте броила дните и, да речем. Пък тя, още 100 години да е жива и здрава, да Ви дава тия пари, дето щяла била да ги дава на банката ?
По предложена по-горе схема ще се спестят поне 10-20% от парите по обслужване на кредита и придобиване на имота, да не говорим за цената на инструментите, за които питате в темата.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|