начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

завещание за наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

завещание за наследство

Мнениеот margarita.1957 » 28 Мар 2012, 16:15

Здравейте, не живея със съпруга си от 8 години , но нямам развод. Имам две големи деца. Живея в апартамент на родителите си. Единствена дъщеря съм. Въпроса ми е след тяхната смърт и при положение, че аз почина по-напред от съпруга си, той ще има ли дял в апартамента? Ако е така, много моля да ме посъветвате какво трябва да направя, за да остане апартамента изцяло на децата ми.Предварително благодаря!
margarita.1957
Младши потребител

Re: завещание за наследство

Мнениеот REVOLUTION » 28 Мар 2012, 18:03

Да ще има дял , равен на този на децата или при две деца всеки ще има по 1/3.

Най-добрият вариант е да се разведете.Това решава въпросите.

Иначе при завещание и дарение , съпругът Ви има запазена част , която може да търси и съответно да отмени завещанието и дарението до размера на разполагаемата Ви част.

Може да го прехвърлите с покупко-продажба.В такъв случай единственото , което може да претендира съпругът Ви , е че сделката е симулативна и прикрива дарение.Но при сегашната уредба на разплащането на сделките само по банков път(предполагам ,че дан оценка ще е над 10 000лв.) тези дела трудно ще се доказват , но не е невъзможно затова според мен най-доброто решение е развод.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот margarita.1957 » 28 Мар 2012, 19:00

Благодаря Ви много за експедитивния отговор, може би това е решение на моите въпроси. Единствено се притеснявам от смяната на фамилия при евентуален развод, защото ще се наложи да сменям лична карта, задграничен паспорт, пълномощно от родителите ми и други документи.А пълномощното трябва да правя наново, родителите ми са доста възрастни и болни, трябва да ги водя на нотариус и да се плащат такси, а финансово не съм добре. Не съм наясно фамилията той ли ще я поиска или задължително се връща? Бъдете здрави!
margarita.1957
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Мар 2012, 19:08

Ако вие не желаете да я смените( при условие, че когато сте сключила гр. брак сте приела фамилното име на съпруга)- никой не може да ви я "вземе".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 28 Мар 2012, 19:43

И аз така мислех, докато не попаднах на това О, с което се допуска тълкуване на чл.53 СК:
ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 172 ОТ 15.02.2012 Г. ПО ГР. Д. № 1058/2011 Г., Г. К., ІV Г. О. НА ВКС

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети февруари две хиляди и дванадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Бойка Стоилова
ЧЛЕНОВЕ: Стоил Сотиров
Мими Фурнаджиева

при секретар и в присъствието на прокурора изслуша докладваното от съдията Стоил Сотиров гр. дело № 1058/2011 година.
Производството е по чл. 288, във връзка счл. 280, ал. 1 ГПК.
Образувано е по касационна жалба от адв. Ц. Б. - процесуален представител на ответника по исковата молба К. И. П. от [населено място], против въззивно решение № 199/05.5.2011 г. по гр. д. № 247/2011 г. по описа на Пазарджишкия окръжен съд, г. к., трети въззивен състав.
С обжалваното решение е потвърдено решение № 394/03.12.2010 г. по гр. д. № 976/2010 г. по описа на Пещерския районен съд, в частта с която е постановено след прекратяване на брака между К. И. П. и С. М. П., последната да носи брачното си фамилно име П.
Въззивната инстанция, позовавайки на разпоредбата на чл. 53, СК е приела, че решаващо за запазване на брачното фамилно име е желанието на съпругът, който иска да се ползва от това право.
В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК се иска тълкуване на визираната норма.
Моли се за допускане до касационно обжалване на въззивното решение.
Ответницата по касация - С. М. П., не заявява становище в настоящото производство.
Върховният касационен съд, състав на ІV г. о., като разгледа изложението за допускане на касационното обжалване намира, че е налице въззивно решение по което обжалваемия интерес е неоценяем, поради което касационната жалба е допустима. Жалбата е подадена и в законния срок.
Искането на касационния жалбоподател въпрос за тълкуване на правната норма на чл. 53 СК е релевантен за спора и обуславя изхода по него, поради което въззивното решение следва да бъде допуснато до касационно обжалване, на основание чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК.
На касационния жалбоподател следва да се укаже да представи платежен документ за внесена по сметката на Върховния касационен съд държавна такса в размер на 40 лева в седмичен срок от получаване на настоящото определение, като в противен случай производството по делото ще бъде прекратено.
Водим от изложените съображения и на основание чл. 288, във връзка счл. 280, ал. 1 ГПК, Върховният касационен съд, състав на ІV г. о.,

ОПРЕДЕЛИ:

ДОПУСКА до касационно обжалване въззивно решение № 199/05.5.2011 г. по гр. д. № 247/2011 г. по описа на Пазарджишкия окръжен съд, г. к., трети въззивен състав, по подадена от адв. Ц. Б. - процесуален представител на ответника по исковата молба К. И. П. от [населено място], касационна жалба, вх. № 3339/27.5.2011 г.
УКАЗВА на касационния жалбоподател да представи в седмичен срок от получаване на настоящото определение платежен документ за внесена държавна такса по сметката на Върховния касационен съд в размер на 40 /четиридесет/ лева, като в противен случай делото ще бъде прекратено.
Делото да се докладва на председателя на ІV г. о. на ВКС за насрочване, след внасяне на държавната такса.
При невнасяне на държавната такса делото да се докладва на докладчика за прекратяването му.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Мар 2012, 19:54

:D Сега остана да ме изненадат и да "допишат" самия кодекс. :o
Според мен с Р ще пресекат всякакви правни брожения по този въпрос, но както казах- винаги може да бъде и още по.... ( По-лошо не може да стане, казал песимиста. Оптимиста отвърнал- може, можееее :D . Та, така).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот margarita.1957 » 28 Мар 2012, 20:02

Много благодаря за помощта, която ми оказвате. Според чл.53 от СК съпругата може да възстанови фамилното си име преди брака, тъкмо сега го прочетох. Да, но това май става по желание, може би на първо време няма да предприема смяна, при евентуален развод, но в бъдеще ще го направя. В момента издържам и студентка и ще ми бъде доста трудно да се справя с всички финансови въпроси -смяна на фамилия във всички мои документи. Още веднъж бъдете здрави и все така отзивчиви!
margarita.1957
Младши потребител

Мнениеот Melly » 28 Мар 2012, 20:14

Поли, по необходимост се намираме в обтекаема среда. :lol:
К`во да правим, ще чакаме да разберем к`во ще постановят Върховните.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nasso_5 » 28 Мар 2012, 23:43

най-правилното решение е Родителите Ви да дарят апартамента на децата Ви ...
Я си представете ,че съпругът Ви спечели джакпота,а Вие сте се развели преди седмица;)
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот margarita.1957 » 29 Мар 2012, 13:06

Вече съвсем се обърках във всички тълкувания. Ако родителите ми направят апартамента дарение на децата ми, аз къде ще съм, при условие че съм още жива? Възниква и другия въпрос- ако децата ми поискат да го продадат, тъй като двамата нямат собствено жилище? Много сложна ситуация, но трябва да измисля правилното решение, за да не се озова някой ден без покрив над главата.
margarita.1957
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Мар 2012, 21:11

poli_g написа:...... По-лошо не може да стане, казал песимиста. Оптимиста отвърнал- може, можееее :D . Та, така).

Еми, става.
Не е по темата, но се сетих, че съм писала нещо за оптимизма, та за това се върнах тук- чета в един окончателен съдебен акт се обяснява, че макар ответната страна да била по-добре материално ситуирана в тоя живот, ама имала кредитни задължения, ерго- увеличението малко нЕма да се случи.
А, т`ва П№ 5/16.11.1970г., Пленум на Върховния съд..... не, че е загубило значение, ама съм последна инстанция и мога изобщо да не отговоря на възражения в тая насока ( всъщност, наистина е игнорирано, като да не е своевременно направено).
:roll: Това трябва да ме прави "оптимист". 8)

Нямаше да е странно, но в един ден две решения- дете на 3г. ще получава 100лв.( примерно), при ответник побратим на църковната мишка, а дете с 13г. по-голямо, при имотен тате мо`е да преживява с 20лв. повече, щото кредити, нали.

Не искам да съм оптимист!, но вече си мразя работата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 30 Мар 2012, 09:53

След последните ми лични преживявания с ВКС дето не допусна касационно обжалване и после реши спора по същество-говорим за един и същи състав все пак, нищо не ме изненадва вече.
Могат да изкарата тълкувателно решение и да върнат старите текстове на СК по тълкувателен път Пък акто гледам фамилията е П дано не е Попова или Петрова или павлова, че то с такава фамилия си направо уникален и мъжът ти може да си държи на нея.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 30 Мар 2012, 10:11

ФАМИЛНО ИМЕ СЛЕД РАЗВОДА
Чл. 103. (1) След развода съдът може да постанови съпругът да носи името на другия съпруг, ако последният е съгласен.
(2) Ако единият съпруг е станал известен с името на другия, съдът може да реши той да продължи да носи същото име.
(3) При изменение на обстоятелствата бившият съпруг може да поиска другият съпруг да престане да носи неговото име.

кое му е общото с това?
Фамилно име след развода
Чл. 53. След развода съпругът може да възстанови фамилното си име преди този брак.

Възстановяваш нещо, което по твоя воля е променено( чл. 12)- какво има да се мисли в тази хипотеза? Да издадат и ТР, след като е неясна ( ще започна да ползвам вулгаризми)- нещо в стил фамилното име е лично право и привилегия, което при определени обстоятелства давам безусловно, но след развода щото си е мое, щото съм инат и не мога да си преглътна егото, трябва да бъда обезщетяван, ако се носи без съгласие... ( глупости пиша).

При толкоз дупки се хващат за очевидно ясни неща. Както е тръгнало, и без това от три години само съдебна практика чета, то след 10г. за всяка норма на всеки нормативен акт очаквам да има ако не ТР :lol: , то поне едно СР по 290 ( к`во от това, че последното никак не е задължително за ВКС, ама за долустоящите- обезателно).
Разделение някакво.

п.п. Това не го разбрах?- "не допусна касационно обжалване и после реши спора по същество"
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 30 Мар 2012, 10:22

Едва ли някой може да ми даде обяснение и аз и редица други юристи не го разбираме.
В определението пише: НЕ ДОПУСКА
В решението : ОТМЕНЯ
и колкото и пъти да четох не видях да има техническа или някаква друга грешка.
pitasht
Активен потребител

Назад към Семейни казуси