Здравейте, може ли да ми посочите малко практика по въпроса тъй като аз самия за сега не намирам.
Казуса е сленият:
ИМ от страна на жената за увеличение на издръжката от страна на на мъжът. Същия взима заплата 600 / на фиш/ т.е около 500 лв чисто. ДО сега изплаща издръжка в размер на 70 лв. Има кредит 120 лв на месец. Желанието му е да дава поисканата издръжка от 150 лв на месец но не в ПАРи а в натура/ дрехи, и разни други неща за детето/?
Има ли възможност за това?
Благодаря
- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възможно ли е издръжката на дете да бъде в натура?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Възможно ли е издръжката на дете да бъде в натура?
Има кредит 120 лв на месец
Като се отпочне с това- "имам кредит".... ама тея кредити не се взимат под внимание, трябва да е ясно.
Издръжката се плаща в пари, а всичко над нея- не е регламентирано как.
- Гост.
- Старши потребител
Здравей Поли,
Надявах се да се включиш и ти, тъй като не малко пъти си ми помагала и то много точно . Именно това имах в предвид, взима ли се в предвид кредита - сега е ясно.Казуса е за мой роднина, а аз самия още съм студент и не се наемам на съвети, но като чета решения по 150 / нов/ виждам, че издръжката за едно дете на 11 - 12 г, присъдена от повечето съдилища е в размер на 180 - 200 лв, но тези средства се поделят между съпрузите, нали? И тъй като, минималната издръжка според моите изчисления е 67.50 лв, мисля 80-90 лв да е нормално за бащата. Все пак майката има доста, доста по добри доходи / хотелиерка и рентиер е/, а освен това живее и с друг мъж - това последното ако има значение.
Весели празници пожелавам
Надявах се да се включиш и ти, тъй като не малко пъти си ми помагала и то много точно . Именно това имах в предвид, взима ли се в предвид кредита - сега е ясно.Казуса е за мой роднина, а аз самия още съм студент и не се наемам на съвети, но като чета решения по 150 / нов/ виждам, че издръжката за едно дете на 11 - 12 г, присъдена от повечето съдилища е в размер на 180 - 200 лв, но тези средства се поделят между съпрузите, нали? И тъй като, минималната издръжка според моите изчисления е 67.50 лв, мисля 80-90 лв да е нормално за бащата. Все пак майката има доста, доста по добри доходи / хотелиерка и рентиер е/, а освен това живее и с друг мъж - това последното ако има значение.
Весели празници пожелавам
-
alexandar25 - Потребител
Не е нормално , според мен. Колко търси ответната страна?
Правилото, не че се спазва- определя се размерът на ежемесечната издръжка за детето, а после се разпределя между родителите според доходите им.
Правилото, не че се спазва- определя се размерът на ежемесечната издръжка за детето, а после се разпределя между родителите според доходите им.
- Гост.
- Старши потребител
Ответната страна му търси 140 лв
-
alexandar25 - Потребител
Да признае иска до размер от 120.00лв. ( съзнавам, че навярно тази цифра ти идва в повече, но детето ще я получи) и нещата ще се наредят. За 12г. дете не са много, но ще спести половината от разноските.
- Гост.
- Старши потребител
А, спазва си се, просто се определя малко едно към гьотере. Или поне такова впечатление остава за моето неразбиращо от гледане на деца съзнание.
На въпроса вече са отговорили - присъжда се в пари.
Разноските според мен ще му ги сметнат върху цялата разлика над досегашната издръжка, дори да каже "признавам до размер еди-колко си". Е, ако се заяде за разноските, не знам - но нали той е станал повод за завеждане на делото, най-малкото щото досега не се е навил да дава доброволно признатата част, а си е плащал само стария присъден размер.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Разноските според мен ще му ги сметнат върху цялата разлика над досегашната издръжка
да, за тригодишен платеж, но може да се редуцират ако се спогодят( вярвам, че може да се постигне).
ако се заяде за разноските, не знам - но нали той е станал повод за завеждане на делото, най-малкото щото досега не се е навил да дава доброволно признатата част, а си е плащал само стария присъден размер.
Не съм срещала такова възражение, но има логика да спори- плащал е до размера на присъденото. Ако плати в повече се смята, че е изпълнил морален дълг, но е трудно да се докаже споразумяване в тази насока, ако няма писмено начало за това.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря ви Поли,Портокал....
Признаването на иска до 120 лв. е една добра идея. Нали може да се направи още с отговора на исковата молба, или пък в самото съдебно заседание. Интересен ми е и въпросът за разноските, защото сигурен съм адвокат на ищцата ще е някой доста скъпичък
Признаването на иска до 120 лв. е една добра идея. Нали може да се направи още с отговора на исковата молба, или пък в самото съдебно заседание. Интересен ми е и въпросът за разноските, защото сигурен съм адвокат на ищцата ще е някой доста скъпичък
-
alexandar25 - Потребител
Темата е интересна. Аз в момента се пробвам по едно дело да разчупя малко стереотипа за издръжката. Мотивите ми са следните:
- децата имат нужда от здравеопазване, т.е. единият родител предлага да осигури пакет здравни услуги или да заделя ежегодно някаква сума за лечение на децата (за най-добрите лекари, лекарства и т.н.);
- за образование - да плаща английски, плуване или да заделя в специална за целата банкова сметка някаква определена сума;
- останалото - по-малка от исканата от другия родител издръжка;
така всички най-важни нужди на децата ще са задовлени и другия родител няма как да злоупотреби с една голяма по размер издръжка.
Делото още не е приключило, но съдийката каза, че би утвърдила споразумението стига да бъде подписано и от двамата родители.
- децата имат нужда от здравеопазване, т.е. единият родител предлага да осигури пакет здравни услуги или да заделя ежегодно някаква сума за лечение на децата (за най-добрите лекари, лекарства и т.н.);
- за образование - да плаща английски, плуване или да заделя в специална за целата банкова сметка някаква определена сума;
така всички най-важни нужди на децата ще са задовлени и другия родител няма как да злоупотреби с една голяма по размер издръжка.
Делото още не е приключило, но съдийката каза, че би утвърдила споразумението стига да бъде подписано и от двамата родители.
- fighter
- Потребител
fighter написа:Темата е интересна. Аз в момента се пробвам по едно дело да разчупя малко стереотипа за издръжката. Мотивите ми са следните:
Интересни идеи, колега! Нали, напоследък все се жалват предимно бащите, че нямало начин да контролират по какъв начин и дали за нуждите на детето се разходват средствата от присъдената издръжка. Успех!
- nk7702n
- Старши потребител
Дори вече не се учудвам.
Колега, идеята Ви е приложима стига де е в хипотезата на "добавка" за покриване на изключителни нужди на детето до размер, до който родителят може да я дава без особени затруднения.
Що се отнася до издръжката ще противопоставя вашият аргумент - с горното не се задоволяват "най-важни нужди на децата". Това дете трябва да яде по три пъти на ден, най-малко, защото според зависи възрастта има нужда от две междинни допълнителни закуски, трябва да е на топло, да е облечено, обуто ( до тук се покрива екзистенц минимума за живот. Не друго, а най-важното благо) и едва след него- да е подсигурено за училище- транспортни разходи, пособия и материали, дневни джобни, и прочее.
Здравните услуги за деца за безплатни, знаем. Ако се иска най-доброто за едно дете по отношение евентуално ( защото може и да няма нужда от него)предоставяне на такива, то това не е част от жизнено необходимите средства. Пък и за тази цел има на застрахователния пазар толкова гъвкави застрахователни предложения, че все ще се избере нещичко.
Плуване, алианс и прочее са все допълнителни разходи, които се правят в интерес подсигураване евентуално на по-безпроблемно бъдеще и реализация на детето при доказани качества на детето, но не хранят сега и веднага. А точно това задоволява издръжката- ежемесечните нужди за живот.
В този смисъл всеки би одобрил евентуално споразумение на родителите дължащи издръжка, но ако добавката е за сметка на ежемесечната издръжка, която да се сведе до минимума към момента... е неправилно, защото противоречи на поне две П и е в разрез с основното задължение на съда- да следи за интересите на детето.
п.п. за да бъда разбрана правилно, че все стават недоразумения - 70лв./30дни= 2,33лв. на ден. Дори да е на две, защото е дължима от двамата родители се получават 4,66 на ден, в която сума искате да се вмести топлото, яденето, дрехите, обувки(ботуши) и прочее. Няма как да стане.
Колега, идеята Ви е приложима стига де е в хипотезата на "добавка" за покриване на изключителни нужди на детето до размер, до който родителят може да я дава без особени затруднения.
Що се отнася до издръжката ще противопоставя вашият аргумент - с горното не се задоволяват "най-важни нужди на децата". Това дете трябва да яде по три пъти на ден, най-малко, защото според зависи възрастта има нужда от две междинни допълнителни закуски, трябва да е на топло, да е облечено, обуто ( до тук се покрива екзистенц минимума за живот. Не друго, а най-важното благо) и едва след него- да е подсигурено за училище- транспортни разходи, пособия и материали, дневни джобни, и прочее.
Здравните услуги за деца за безплатни, знаем. Ако се иска най-доброто за едно дете по отношение евентуално ( защото може и да няма нужда от него)предоставяне на такива, то това не е част от жизнено необходимите средства. Пък и за тази цел има на застрахователния пазар толкова гъвкави застрахователни предложения, че все ще се избере нещичко.
Плуване, алианс и прочее са все допълнителни разходи, които се правят в интерес подсигураване евентуално на по-безпроблемно бъдеще и реализация на детето при доказани качества на детето, но не хранят сега и веднага. А точно това задоволява издръжката- ежемесечните нужди за живот.
В този смисъл всеки би одобрил евентуално споразумение на родителите дължащи издръжка, но ако добавката е за сметка на ежемесечната издръжка, която да се сведе до минимума към момента... е неправилно, защото противоречи на поне две П и е в разрез с основното задължение на съда- да следи за интересите на детето.
п.п. за да бъда разбрана правилно, че все стават недоразумения - 70лв./30дни= 2,33лв. на ден. Дори да е на две, защото е дължима от двамата родители се получават 4,66 на ден, в която сума искате да се вмести топлото, яденето, дрехите, обувки(ботуши) и прочее. Няма как да стане.
- Гост.
- Старши потребител
Поли,
идеята е: ххх лева за покриване на основните нужди - храна, топло и т.н. + за здраве + за образование + дрехи и др. Ако се натрупа сума, която не е използвана - да е като детски влог. Един ден детето ще си я ползва, за каквото му е необходимо.
За твое успокоение искам да кажа, че сумата хич не е малка (т.е. стандартната издръжка).
идеята е: ххх лева за покриване на основните нужди - храна, топло и т.н. + за здраве + за образование + дрехи и др. Ако се натрупа сума, която не е използвана - да е като детски влог. Един ден детето ще си я ползва, за каквото му е необходимо.
За твое успокоение искам да кажа, че сумата хич не е малка (т.е. стандартната издръжка).
- fighter
- Потребител
Аз изобщо не съм притеснена, колега- просто изразих мнение по въпроса с оглед изходните данни, които са по-различни от заявеното тук.
Пожелавам на всички деца такъв родител, а на колегите- всекиму такъв доверител.
идеята е:
ххх лева за покриване на основните нужди - храна, топло и т.н.
+ за здраве
+ за образование
+ дрехи и др.
Ако се натрупа сума, която не е използвана - да е като детски влог. Един ден детето ще си я ползва, за каквото му е необходимо.
Пожелавам на всички деца такъв родител, а на колегите- всекиму такъв доверител.
- Гост.
- Старши потребител
Здравейте, бащи които плащат издръжка, според мен ако не сте убедени дали парите които давате отиват за детето можете да купува и плащате лично разходите по детето, и си пазате касовите бележки и фактурите прилежно.
- dobristoilov
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|