начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Осиновяване и разсиновяване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осиновяване и разсиновяване

Мнениеот irina51 » 07 Сеп 2011, 23:29

Ето още един казус, който ми създаде проблеми в общината, а и не намерих подобен случай във форума.
С Решение на СГС от 1993 година, на основание чл.64,ал.1, т.3 от Семейния кодекс, брат ми е поискал прекратяване на осиновяването на сина си, осиновен от него през 1982 година на основание чл.54 от отменения Семеен кодекс. Това е детето на съпругата му, чиито баща е друг човек. При осиновяването е взето съгласието на бащата на детето.
В Решението на съда е записано, че препис от същото трябва да се представи на длъжностното лице по гражданско състояние към съответната община по местоживеене на страните за промяна в регистрите и да се извърши промяна на акта за раждане, като се състави нов с първоначалните бащини и фамилни имена допреди осиновяването. Но до ден днешен в община Сердика, където е живял тогава сина на брат ми, не е направена тази промяна. За пояснение ще кажа, че брат ми почина през 1998 година. Преди това е живял в друга община - Триадица заедно с родителите ми. След смъртта на брат ми, аз си извадих удостоверение за наследници от община Триадица, без да фигурира там като наследник неговия син, защото е прекратено осиновяването. Наскоро почина и майка ми и за моя изненада в удостоверението за наследници се появи сина на брат ми. Обясниха ми, че трябва да отида в община Сердика, където е акта за раждане на това лице, и да занеса Решението на съда за прекратяване на осиновяването за да променят акта за раждане. Но в община Сердика служителката не пожела да признае Решението на съда, защото било неясно, защо е осиновен само от брат ми , имало и други неясни неща в личния картон на лицето. Възможно е и неговата майка - съпругата на брат ми, бивша вече, да не е биологична майка на детето.
Всичко това не е ли някакво престараване от страна на служителката ? Тя не трябва ли само да нанесе промените въз основа на Решението на съда, без да го тълкува? А се опита и да ме изкара виновна за тома, че не съм ги уведомила за това Решение, което и аз не знаех. Нямам връзка с това момче нито знам къде живее, но то изглежда продължава да носи името на брат ми.
Моля за съвет.
irina51
Нов потребител

Re: Осиновяване и разсиновяване

Мнениеот nk7702n » 08 Сеп 2011, 00:06

Явно, служителката доста се е престарала, достатъчно е било просто да нанесе промените в акта за раждане на лицето въз основа на съдебното решение. Тя няма никакви правомощия да тълкува съдебното решение, а е длъжна да го изпълни.
nk7702n
Старши потребител

Re: Осиновяване и разсиновяване

Мнениеот irina51 » 08 Сеп 2011, 15:26

Все още се лутам из дебрите на родната държавна администрация - от община на община и за разнообразие, малко Софийски градски съд. Но между другото, в Удостоверението за наследници, което ми издадоха официално, фигурира и разсиновения син на починалия ми брат. Това е. Май ще си търся правата по Закона за административното обслужване на физически и юридически лица, а хич не ми се иска да се разправям по този начин. Искаше ми се да положа праха с урната на майка ми спокойно при баща ми и брат ми в семейния гроб, но май ще трябва да питам и този наследник дали може. :?
А дали някой може да ми каже, мога ли да предявя такъв иск за оспорване съдържанието на издаден документ - по чл.25, ал.2 "Съдържанието на документ може да бъде оспорено от всяко заинтересовано лице." Срокът е 7 дни. Къде се подава този иск?
irina51
Нов потребител

Назад към Семейни казуси