- Дата и час: 01 Дек 2024, 10:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
неплащане на издръжка за деца от неплатежоспособен баща
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
неплащане на издръжка за деца от неплатежоспособен баща
Здравейте,
Благодаря предварително за съвет по следния въпрос:
Разведена съм, с родителски права над двете деца (11) и (17). Едното (11) е със 76% инвалидност с чужда помощ. По него има разходи за лечение, в които бащата по принцип не участва. В момента съм без работа. От май 2011 вкл. бащата спря да плаща издръжката (общо за двете деца 250 лв/месец) поради неплатежоспособност (закрил си е фирмата). През юли и август 2011, обаче, я плати. Тенденцията при него (по негови думи) е да не може да плаща в бъдеще. От 5 месеца голямото дете (17) живее при него на съседен етаж, но идва при мен всеки ден за учене, храна и джобни (по този начин кротко сме уредили въпроса с тинейджърското желание за самостоятелност, въпреки че моето желание беше това да се случи след завършване на 12-ти клас на тинейджъра).
Аргументите на бащата са, че няма доходи (и най-вероятно това е така), както и че едното дете живее при него (което не е точно така, защото основната финансова и всякаква част лежи на мен). Предстои кандидатстване на детето и т.н., в които очаквам бащата да не участва.
Какво мога да направя в този случай? Ако заведа дело за неплащане на издръжка - не знам какъв би бил неговия резултат при горепосочените обстоятелства.
Благодаря много за съвета.
Разведена съм, с родителски права над двете деца (11) и (17). Едното (11) е със 76% инвалидност с чужда помощ. По него има разходи за лечение, в които бащата по принцип не участва. В момента съм без работа. От май 2011 вкл. бащата спря да плаща издръжката (общо за двете деца 250 лв/месец) поради неплатежоспособност (закрил си е фирмата). През юли и август 2011, обаче, я плати. Тенденцията при него (по негови думи) е да не може да плаща в бъдеще. От 5 месеца голямото дете (17) живее при него на съседен етаж, но идва при мен всеки ден за учене, храна и джобни (по този начин кротко сме уредили въпроса с тинейджърското желание за самостоятелност, въпреки че моето желание беше това да се случи след завършване на 12-ти клас на тинейджъра).
Аргументите на бащата са, че няма доходи (и най-вероятно това е така), както и че едното дете живее при него (което не е точно така, защото основната финансова и всякаква част лежи на мен). Предстои кандидатстване на детето и т.н., в които очаквам бащата да не участва.
Какво мога да направя в този случай? Ако заведа дело за неплащане на издръжка - не знам какъв би бил неговия резултат при горепосочените обстоятелства.
- uchastnichka_forum
- Нов потребител
Re: неплащане на издръжка за деца от неплатежоспособен баща
uchastnichka_forum написа:Здравейте,
Може да го попритиснете да плати.Ако е в затруднено положение,това не го освобождава.А относно делото-той би трябвало да е осъден с решението по развода.Така че ще водите изпълнително дело.Ще му се проверява имущество,доходи, и ако има такива над несеквестируемото такова по закон,ще се придобие нещо от Ваша страна,ако не почне да плаща доброволно.
От друга страна,може да подадете сигнал в МВР или прокуратурата,че не плаща.За това се носи наказателна отговорност,освен ако са налице обективни причини за неплащане.
- svettoslav
- Активен потребител
Благодаря много за отговора. Такова изпълнително дело трябва да започна към Софийски Градски Съд, нали така? Още веднъж мерси.
- uchastnichka_forum
- Нов потребител
Имате ли изпълнителен лист, ако имате от коя дата е. Трябва да прецените при държавен или частен съдебен изпълнител да започне изпълнителното дело.
- berbo
- Младши потребител
Нямам изпълнителен лист, имам само бракоразводно решение. Как се изкарва този лист и каква е разликата между частен и държавен съдебен изпълнител - предполагам, че в първия случай той винаги е платен (от мен?) , а във втория държавата поема делото? Посъветвайте ме, благодаря.
- uchastnichka_forum
- Нов потребител
uchastnichka_forum написа:Нямам изпълнителен лист, имам само бракоразводно решение. Как се изкарва този лист и каква е разликата между частен и държавен съдебен изпълнител - предполагам, че в първия случай той винаги е платен (от мен?) , а във втория държавата поема делото? Посъветвайте ме, благодаря.
Сядате на стола вкл.си компютъра и след това активирате текстовата си програма.Изчаквате понеже компютъра ви се замисля ,вие също.Пишете молба до председателя на съда ,(който е постановил СР и присъдил издръжка)име, ЕГН и адрес .И го молите ,като спазвате учтивата форма за обръщение уважаеми господин съдия да ми издадете ИЛ въз основа на влязло в сила СР ,номера на делото и година.Прилагате и квитанция за платена държавна такса като подадете молбата ,подпис.След това изчаквате седемдневен срок ,обикновено e по малък и съда се произнася с разпореждане с което издава или отказва да ви издаде ИЛ.Ако срещате трудности при написването на молбата интернет има образци за издаване на ИЛ.
-
Pause - Активен потребител
В нета има образци на молба за издаване на ИЛ, както и на стената за съобщения в повечето съдилища.
Това е преодолимо изискване, ( справка в ГПК), ако ИЛ е за суми за издръжка.
Pause написа:.....Прилагате и квитанция за платена държавна такса ....
Това е преодолимо изискване, ( справка в ГПК), ако ИЛ е за суми за издръжка.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря много!
- uchastnichka_forum
- Нов потребител
вземате изпълнителен лист от съда постановил решението ви
завеждате изпълнително дело и след това чрез общината се изплаща издръжката ако няма откъде да вземете средства по изпълнителното дело
завеждате изпълнително дело и след това чрез общината се изплаща издръжката ако няма откъде да вземете средства по изпълнителното дело
- boiko_62
- Потребител
Благодаря много! Общината изплаща издръжката за децата или общината плаща делото?
- uchastnichka_forum
- Нов потребител
Делото е безплатно за вас, общината ще ви плаща издръжката, но според зависи може да се наложи да дадете някой лев при съдебния изпълнител.
- Bai_Ganjo
- Потребител
Бих искала да попитам още нещо по горепосочения случай (две деца на 11 и 17 год., едното с 76% инвалидност):
След 5 месеца голямото дете навършва 18 год., но ще е още ученик в 12-ти клас. Дължи ли се издръжка за него след навършване на 18 год. до завършване на средно образование? Той смята да става студент - в този случай дължи ли се издръжка за него от бащата?
Благодаря.
След 5 месеца голямото дете навършва 18 год., но ще е още ученик в 12-ти клас. Дължи ли се издръжка за него след навършване на 18 год. до завършване на средно образование? Той смята да става студент - в този случай дължи ли се издръжка за него от бащата?
Благодаря.
- uchastnichka_forum
- Нов потребител
uchastnichka_forum написа:Бих искала да попитам още нещо по горепосочения случай (две деца на 11 и 17 год., едното с 76% инвалидност):
След 5 месеца голямото дете навършва 18 год., но ще е още ученик в 12-ти клас. 1. Дължи ли се издръжка за него след навършване на 18 год. до завършване на средно образование? 2. Той смята да става студент - в този случай дължи ли се издръжка за него от бащата?
Благодаря.
Правилото е разписано в чл. 144 СК- издръжката е дължима при тези обстоятелства, само трябва да се конкретизира размерът и.
Не съм сигурна, дали имате яснота, за тънката разлика до 18г.( чл.143 СК) и след 18г. възраст ( чл. 144 СК).
И след тази вметка, отговорът ми на 1 е- дължи се, ако е постановено ново съдебно решение по този въпрос. Старото решение "спира действието си" в момента, в който детето навърши 18.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря Ви. Разбирам, че 1-2 месеца преди навършването на 18 год. на второто дете трябва да заведа дело за преизчисляване на издръжката съгласно този член? Това се прави към Софийски районен съд, Брачна колегия, нали така?
Благодаря.
Благодаря.
- uchastnichka_forum
- Нов потребител
uchastnichka_forum написа:Благодаря Ви. Разбирам, че 1-2 месеца преди навършването на 18 год. на второто дете трябва да заведа дело за преизчисляване на издръжката съгласно този член? Това се прави към Софийски районен съд, Брачна колегия, нали така?
Благодаря.
Съвсем не тълкувате правилно правилото ,липсват материалните предпоставки на Чл.144 СК ,които обуславят материалноправната основателност на иска.Затова относно местната подсъдност ви е най малкия проблем.Докато няма влязло в сила СР ,с което проблема се стабилизира недейте да възлагате големи надежди.
Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.
-
Pause - Активен потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|