Здравейте,
Карам аправо - разведен съм от 2000 г, бившата ми жена е извела детето без мое съгласие със заместващо решение на съда в Австрия през 2001, но аз разбрах адреса им след 9 години търсене през 2010 и подадах молба по Хагската конвенция за правните аспекти при международни отвличания на деца, воден от желанието си да се запозная с вече 12-годишната си дъщеря. Научих, че дъщеря ми вече е с нови малко и фамилно име, а бащиното име е отпаднало, както и че има двойно гражданство - българско и австрийско. Австрийският съд ми разреши да я видя за 2 часа в Австрия в присъствието на 2 социални работнички в Австрия, при условие, че говорим на немски език. Видяхме се Октомври, 2010 г.
Първата реакция на майката, която скри детето ми за 9 години след като ги намерих, беше да заведе дело за издръжка пред австрийски съд за 3 години назад. Австрийският съд уважи молбата и , което аз обжалвах. Обжалването беше частично уважено и се оказа, че в момента дължа не 14000 лв за минал период, а "само" 11000 лв до момента плюс по 150 Евро на месец за напред. Заплатата ми е между 1400 и 1500 лв нето. Сега предстои обжалване и на това решение пред по-висока инстанция. Съгласно българското решение на съда имам право да виждем дъщеря си всяка първа и трета неделя. Майката до такава степен е промила мозъка на детенцето ми, че то дори не иска да говори с мен по телефона 2 пъти в месеца, както австрийския съд ми разреши. Имам второ дете почти на 4 години, живея с него и с майка му. Бившата ми жена също има второ дете в Австрия. Нямам никакви спестени пари, въпреки, че заплатата ми е прилична за българските условия.
Можете ли да ме посъветвате какви аргументи да използвам при обжалването на тази безумна издръжка за минал период, както и 150-те Евро за напред.
Мене австрийския съд ме третира по австрийските закони, като обаче се съобразява с това, че живея в България, в смисъл, че тук било евтиния и за мен и за второто ми дете не са необходими много пари.
Предварително благодаря на всеки, който ми даде съвет.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 18:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
издръжка на дете в чужбина
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: издръжка на дете в чужбина
Много се надявам някой да ми даде съвет, ще бъда много благодарен!
- nickbdn
- Младши потребител
Имам много подобен случай с вашия и напълно ви разбирам и съчувствам. Не съм адвокат, но тук (в САЩ) се преборих с двама, които се опитваха да ми "извививат ръцете" и да ми говорят глупости. Ако искате можем да поговорим през Skype.
Моят skype user name e : hristopetrov1
За моите "патила" можете да прочетете на форума: Защо подадох молба за освобождаване от Българско Гражданство на следния линк:
viewtopic.php?f=6&t=46372
или на интернет сайта който направих по случая: www.hristopetrov.com
Ще се радвам да поговориме и ако мога с нещо да ви стана полезен.
Христо Петров
имейл: hlpetrov@hotmail.com
Моят skype user name e : hristopetrov1
За моите "патила" можете да прочетете на форума: Защо подадох молба за освобождаване от Българско Гражданство на следния линк:
viewtopic.php?f=6&t=46372
или на интернет сайта който направих по случая: www.hristopetrov.com
Ще се радвам да поговориме и ако мога с нещо да ви стана полезен.
Христо Петров
имейл: hlpetrov@hotmail.com
- hlpetrov
- Младши потребител
Христо, много ти благодаря за координатите и готовността да ме подкрепиш, а и за бързия отговор на и-мейла ми. Истината е, че ми трябва добър адвокат в България, който да има познания по международно семейно право, а до момента не съм намерил такъв. Австрийските адвокати вършат по тещо, но без особен успех до момента. Утре ще говоря със служебния адвокат в Линц, за да коментираме стратегията за поредното обжалване. Сайтът ти е невероятен! До скоро.
Николай
Николай
- nickbdn
- Младши потребител
http://www.advokat-bg.net/index.php?pag ... jdunarodno
Тази информация може да ви свърши работа за влизане в сила на решения от съд в друга държава...за юриста не мога да кажа нищо.
Тази информация може да ви свърши работа за влизане в сила на решения от съд в друга държава...за юриста не мога да кажа нищо.
-
poppymuur - Нов потребител
Много Ви благодаря, poppymuur, информацията е много интересна, защото аз имам решение за издръжка от български съд от 2000 г., и по логиката на т. 3 от посочената страница излиза, че решението на австрийския съд по същия въпрос би трябвало да НЕ бъде признато в България, при положение, че има решение от български съд. Много Ви благодаря още веднъж.
- nickbdn
- Младши потребител
Логиката ви, смятам, е дълбоко погрешна. Според зависи фактологията вярвам, че решението ще бъде изпълнено в РБ, защото не са налице условията, предвидени в чл. 24 от Регламент 4 за признаване, респективно не е несъвместимо с вече постановеното( изключението:
Друг е въпросът, че следва решението на българският съд да сте представил по делото, което се води сега срещу вас. Не само него, но и онова за заместващото съгласие.
Отделно, обърнете внимание на адвокатът ви там да се запознае с Регламент № 4/2009.
.Решение, което има за последица изменението на предходно решение относно задължения за издръжка поради промяна на обстоятелствата, не се смята за несъвместимо решение по смисъла на буква в) или г).
Друг е въпросът, че следва решението на българският съд да сте представил по делото, което се води сега срещу вас. Не само него, но и онова за заместващото съгласие.
Отделно, обърнете внимание на адвокатът ви там да се запознае с Регламент № 4/2009.
- Гост.
- Старши потребител
Б.агода,я Ви poli_g, изп,атих на адвокатката н Авст,ия този ,ег.амент, ко.ко ще го п,очете и какво ще изпо.зва от него- не знам Тя има и ,ешението от б,ако,азводното К.авиату,ата ми сп,я да пише някои букви
- nickbdn
- Младши потребител
Подробности около проблема на господин Желязков можете да прочетете във статия на "24 Часа" от 13 октомври 2011г:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1074209
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1074209
- hlpetrov
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|