начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Разваляне покупко-продажба на запазена част

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разваляне покупко-продажба на запазена част

Мнениеот kristi3 » 28 Юни 2011, 13:42

Здравейте! Искам да закупя НИ от лице, което го е придобило чрез дарение от своите родители през 1991г. Родителите не са починали, а освен надареното дете имат и други деца. Струва ми се, че ако закупя този НИ, и след като се открие наследството (родителите/я) починат, останалите братя/сестри, в случай, че е засегната запазената им част от наследството, ще могат, при определени условия, да водят иск, с който да искат или да им доплатя запазената част или да развалят покупко-продажбата. Прав ли съм и ако да има ли начин да се избегне този риск (дори при добрата воля на останалите наследници). Благодаря!
kristi3
Младши потребител

Re: Разваляне покупко-продажба на запазена част

Мнениеот Pause » 29 Юни 2011, 11:21

kristi3 написа:Здравейте! Искам да закупя НИ от лице, което го е придобило чрез дарение от своите родители през 1991г. Родителите не са починали, а освен надареното дете имат и други деца. Струва ми се, че ако закупя този НИ, и след като се открие наследството (родителите/я) починат, останалите братя/сестри, в случай, че е засегната запазената им част от наследството, ще могат, при определени условия, да водят иск, с който да искат или да им доплатя запазената част или да развалят покупко-продажбата. Прав ли съм и ако да има ли начин да се избегне този риск (дори при добрата воля на останалите наследници). Благодаря!

Освен ,да се откажат от наследството.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот kristi3 » 29 Юни 2011, 13:32

Евентуално биха могли да се откажат след като наследството бъде открито, но то не е към този момент. Такъв отказ сега ми се струва недействителен.
kristi3
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 29 Юни 2011, 15:47

kristi3 написа:Евентуално биха могли да се откажат след като наследството бъде открито, но то не е към този момент. Такъв отказ сега ми се струва недействителен.

Абсолютно правилно- отказът от неоткрито наследство е недействителен.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот rozablue » 30 Юни 2011, 10:38

Това ,което е възможно - дарението да се развали и да се трансформира в покупко-продажба /фиктивна/.

Така проблемът се решава генерално.
rozablue
Потребител

Мнениеот kristi3 » 30 Юни 2011, 10:56

rozablue написа:Това ,което е възможно - дарението да се развали и да се трансформира в покупко-продажба /фиктивна/.

Така проблемът се решава генерално.

Имате предвид да се се развали по съдебен път ли? Би било доста тромаво. На мен ми хрумна да поискам да върне имота на родителите си чрез покупко-продажба (ако е чрез дарение, не знам дали на свой ред наследниците на първоначално дареното лице, няма да могат да имат някога претенции, ако са им засегнати запазените части) и след това те вече да ми го продадат. Изобщо този чл. 37 ЗН май би могъл да създаде доста проблеми
kristi3
Младши потребител

Мнениеот kristi3 » 30 Юни 2011, 11:09

Колеги ми подсказаха друго - че този иск по чл. 37 ЗН, може да се провежда, само ако разпореждането с НИ се е извършило в 1-годишен срок от откриване на наследството, но е и ако имота е продаден ПРЕДИ да се отрие наследството. Т.е., че този срок е ограничен и от един първоначален момент. Как мислите?
kristi3
Младши потребител

Мнениеот Pause » 30 Юни 2011, 14:30

kristi3 написа:Колеги ми подсказаха друго - че този иск по чл. 37 ЗН, може да се провежда, само ако разпореждането с НИ се е извършило в 1-годишен срок от откриване на наследството, но е и ако имота е продаден ПРЕДИ да се отрие наследството. Т.е., че този срок е ограничен и от един първоначален момент. Как мислите?

Смятам ,че на първия пост сте си дали сами отговор.Ако срещате затруднение може като Слави Трифонов да намерите обяснение във народните мъдрости.Ето и следната :
- Щом свършат парите,почват кавгите. :lol:
Естествено ,че в 1-год. срок засегнатите наследници ще искат размера за допълване на ЗЧ.И ако се изпълни народната мъдрост ще се отмени,иначе не.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Семейни казуси