начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ПРОМЯНА НА БАчл. 19, ал. 1 от ЗГР

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРОМЯНА НА БАчл. 19, ал. 1 от ЗГР

Мнениеот gandino » 01 Юни 2011, 00:43

Здравейте,

имам следният проблем. Преди няколко дни ни се роди едно малко красиво момиченце, което трябва да получи бащино име което в случая не от типичните имена които могат да получат типичните -ов/-ова. Собственото ми име не позволява това.

Възможно ли е да се допусне промяна в името детето?

Посетих служба ЕСГРАО и там ми казаха, че това не е възможно да се случи. Имам познати които са го направили това, въпросните хора са в София. Нима Добрич не е в България?

Благодаря
gandino
Нов потребител

Re: ПРОМЯНА НА БАчл. 19, ал. 1 от ЗГР

Мнениеот Гост. » 01 Юни 2011, 01:46

gandino написа:Здравейте,

имам следният проблем. Преди няколко дни ни се роди едно малко красиво момиченце, което трябва да получи бащино име което в случая не от типичните имена които могат да получат типичните -ов/-ова. Собственото ми име не позволява това.

Възможно ли е да се допусне промяна в името детето?

Посетих служба ЕСГРАО и там ми казаха, че това не е възможно да се случи. Имам познати които са го направили това, въпросните хора са в София. Нима Добрич не е в България?

Благодаря

Честита радост, тате! Пожелавам здраве на мъничето и само да ви радва( или поне преобладаващо, че вечно щастие няма).
Така поставен въпроса означава, че има съставен акт за раждане, където имената са записани с наставка.
Имате два пътя за разрешаване на проблема- депозирате писмена молба до съответния кмет за поправка на допусната грешка в съставения акт за раждане- стига да сте в изключенията на чл. 13 ( според мен малко вероятно, но сте длъжен да опитате).
Ако оставят молбата ви без уважение- редът е съдебен.
Дали може да се промени? Разбира се, не само в София, но и магистратите от съдебен район Добрич се произнасят по дела с такъв предмет - според зависи конкретиката на фактите( много е общо изложеното, за да се даде конкретен отговор).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gandino » 01 Юни 2011, 16:36

Благодаря за отговора и за пожеланията.

Всъщност в момента няма издаден акт за раждане тъй като мамата е все още в болницата. Най-вероятно в понеделник ще отидем заедно с нея и мисля да пуснем молба за въпросният случай с името.

Притеснявам се да не стане късно акта за раждане, вероятно ще има срок докато се разгледа моята молба до кметицата. Дори и да ми откажат мисля да поставя казуса до по-висока инстанция. Мисля, че Добрич е част от България.. що за вариант за "столичани" да може.. а за нас от провинцията не. Ние не сме ли данъкоплатци? Не е ли така?

Ако се стигне до отказ от страна на кмета какво е редно да направя след това? Нищо не ми е ясно :-)

Благодаря отново.

П.С. Днес пак си видях сладкото дете, уникална е!
gandino
Нов потребител

Мнениеот gandino » 21 Юни 2011, 17:52

Здравейте отново,

може ли някакъв отговор на последният ми пост?

Благодаря

Поздрави
gandino
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 23 Юни 2011, 12:22

Всяко собствено име го позволява по принцип. Извинете, но какъв е произхода на името. На арменците и евреите обикновено не им добавят -ов или-ев.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси