Здравейте!
Имам въпрос по следния казус -
През ноември 2009 Стоянови закупуват апартамент, като за целта теглят общ кредит от 100 000 лв. Добавят и 20 000 от влог, който е направен през 2006 на името на Стоянова. Чия собственост е апартаментът?
Не съм цитирала буквално казуса, но информацията е точна. Въпросът ми е следният - какъв се води този влог на Стоянова - общо или лично имущество? Ако е лично защо?
Благодаря предварително
- Дата и час: 28 Ное 2024, 23:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус по Семейно право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Казус по Семейно право
По въпроса с влога- "отговорът е някъде там"... от СК 1985г. до СК 01.09.2009г.
После малко за презумпциите, ако няма други писмени договорки, а реално- само съдът ще отсъди, защото това, което знае селото може и да го няма по делото.
После малко за презумпциите, ако няма други писмени договорки, а реално- само съдът ще отсъди, защото това, което знае селото може и да го няма по делото.
- Гост.
- Старши потребител
Да добре..но сега бях на изпит по Семейно право и разсъжденията ми бяха следните - заемът е общ на двамата общо имущество, влогът го разгледах по стария СК, според който пак се води общо имущество .. следователо апартаментът също е общо имущество на двамата.. но очевидно имам грешка според резултата ..
Моя колежка твърди, което може да е напълно така, че влоговете, направени преди новия СК, се водят в заварено положение.. и следователно излиза че апартаментът не е общо имущество, а частично е само неин.. та се чудя къде мога да видя така ли е за тези влогове..
Моя колежка твърди, което може да е напълно така, че влоговете, направени преди новия СК, се водят в заварено положение.. и следователно излиза че апартаментът не е общо имущество, а частично е само неин.. та се чудя къде мога да видя така ли е за тези влогове..
- pladisamo
- Нов потребител
Така, И защото сте все още обучаващ/а се, би било хубаво да си припомните общата теория на правото. По-точно - гражданско право ОБЩА ЧАСТ относно общият принцип на действие на правната норма по време, място и спрямо лицата.
Един съвет - винаги поглеждайте ПЗР на новия закон - там може и да е придадено обратно действие на някоя норма (по-скоро като изключение от общия принцип), т.е. същата да преурежда и заварените до влизането в сила на новия НА обществени отношения.
ТрЕбе си малко пОтене, а не само да търсите отговор наготово.
Един съвет - винаги поглеждайте ПЗР на новия закон - там може и да е придадено обратно действие на някоя норма (по-скоро като изключение от общия принцип), т.е. същата да преурежда и заварените до влизането в сила на новия НА обществени отношения.
ТрЕбе си малко пОтене, а не само да търсите отговор наготово.
-
Melly - Старши потребител
pladisamo написа:Да добре..но сега бях на изпит по Семейно право и разсъжденията ми бяха следните - заемът е общ на двамата общо имущество, влогът го разгледах по стария СК, според който пак се води общо имущество .. следователо апартаментът също е общо имущество на двамата.. но очевидно имам грешка според резултата ..
Ако това е фактологията по целия казус ... как да дадете смислен отговор?
По въпроса за влоговете- параграф 4 СК(2009г) - лично имущество на съпругата, без оглед факта, че банковия влог е открит по време на СК(85)- специалистите трактати развиха по въпроса( вземанията са изключени от общността).
По въпроса за собствеността на жилището, като съобразите, че СК е в сила от 01.10( горе съм подранила с месец).2009г. , а покупката е след тази дата( ноември) може да варира в режим на СИО, разделност или договорен ( чл.18).
Тук, понеже познавайки битността на двойките, предполагам с голяма степен на вероятност да е придобито в режим на общност ( не знам защо сте огорчен от резултата)- от там отивате при чл. 21 и четете( вещните права...), като съобразите презумпцията в ал.3.( до доказване на противното, ама противното ще се докаже в дело с правно основание чл. 29, ал.3).
Трябва да съобразите и нормата на чл. 23, ал.2 - защото 20хиляди са значителна част от стойността по сделката, но това е във връзка с последното ми изречение.
- Гост.
- Старши потребител
а искам да попитам те от кога са женени? преди 2006 или ?
-
dotsin - Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|