начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Съпругът ми отказва да напусне апартамента

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съпругът ми отказва да напусне апартамента

Мнениеот aleks_s » 11 Мар 2011, 22:25

Здравейте! Ще се радвам ако може да ми помогнете, защото съм в много затруднено положение. Със съпруга ми сме женени от повече от двадесет години, но от 4-5 изобщо не се разбираме. Той не дава пари вкъщи, не го е грижа за нищо, прибира се когато си иска, понякога дори го няма цели седмици, постоянно ме лъже за всичко и така. С нас живее и пълнолетният ни син, който в момента е безработен. Желанието ми е да се разведа и да запазя жилището, в което да живее и синът ми, който изцяло ме подкрепя. Съпругът ми не иска развод. Най-вероятно няма да го убедя за развод по взаимно съгласие. Най-много ме тревожи апартаментът. Аз съм готова да му изплащам неговата част на месечни вноски, но той едва ли ще се съгласи. Какви са възможностите ми? Има вероятност и да изтегля голям заем, с който да мога да му платя неговата част от апартамента, но той сигурно няма да се съгласи. Ако започна дело по невзаимно съгласие, има ли начин да го принудя да напусне жилището преди да е свършил развода (защото той може да продължи години)? Ако все пак се разведем, но той отказва да му изплащам жилището, какво следва? Чувала съм за публичен търг, но не знам нищо повече. Ще мога ли живея със сина си в жилището до търга (т.е. да принудя съпруга ми да напусне)? Ще мога ли самата аз да участвам на търга и ще има ли преференциални условия за мен? Трябва да имам налична цялата сума, за която евентуално мога да закупя жилището на търга, или само половината? Благодаря за помощта.

П.С. Съпругът ми изцяло притежава селска къща, наследство от майка му, а аз 1/4 от къщата, в която живее майка ми.
aleks_s
Нов потребител

Re: Съпругът ми отказва да напусне апартамента

Мнениеот nk7702n » 12 Мар 2011, 10:26

Очевидно е, че ще трябва да водите дело за съдебна делба, ако не можете да се разберете доброволно относно жилището и то се явява СИО. Съдът по бракоразводното дело може да предоставя ползването на семейното жилище на единия от двамата съпрузи при точно определени условия.
nk7702n
Старши потребител

Re: Съпругът ми отказва да напусне апартамента

Мнениеот usra_ovcova » 12 Мар 2011, 21:29

очертава се да водите няколко дела едновременно.
трябва да прецените дали имате финансови възможности за това.
иначе няма защо да се захващате ...
usra_ovcova
Потребител

Назад към Семейни казуси