- Дата и час: 28 Ное 2024, 22:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
детето ми ще е без име
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
детето ми ще е без име
Здравейте, аз съм една отчаяна жена. На 30 год съм, живея в малък град. За тази възраст преживях тежък развод и спонтанен аборт, заради това, че мъжът ми ме пребиваше жестоко. Преди около година открих любовта в лицето на един мъж. Запознахме се случайно, но той е по-малък от мен с 4 години и е от София. Майка му беше против нашата връзка и ни е създавала много проблеми, но въпреки това любовта ни оцеля. Много бях щастлива, когато преди шест месеца разбрах, че съм бременна. Детето беше желано и много чакано. Явно не ми е писано да съм щастлива. Преди два месеца мъжът ми почина в зловеща катастрофа. Вече се замислям какво име ще носи детето ми. Ние така и не се оженихме, все си мислехме че имаме много време. Майка му не иска и да чуе за мен или детето, дори на погребението му направи скандал и ме изгони. Нямам нито финансови възможности, нито сили да водя дела. Нямам юридически познания и не знам какво име може да има детето ми. Чувала съм, че баща ми може да му даде името си, но фамилията ни е специфична и не знам как ще го приеме детето ми след време. От друга страна съм чувала, че можело фамилното име на детето да бъде името на дядото-личното му име. Не знам дали може да стане и как, а и не можах да открия информация в нета. Аз съм една отчаяна жена, бих приела всеки разумен съвет. Благодаря предварително
- allegra
- Нов потребител
Re: детето ми ще е без име
Eто какво казва Законът за гражданската регистрация
Другия вариант е да предявите иск за установяване произхода от бащата: от Ваше име - в срок от 3г. от раждането на детето; от името на детето - до 21 г. възраст.
След това чрез охранително производство от името на детето да искате да се промени името на детето.
Чл. 15. (1) Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
(2) В случаите по ал. 1 със съгласието на бащата на майката неговото име може да се вземе за бащино име на детето. В този случай за фамилно име се взема фамилното име на майката.
Другия вариант е да предявите иск за установяване произхода от бащата: от Ваше име - в срок от 3г. от раждането на детето; от името на детето - до 21 г. възраст.
След това чрез охранително производство от името на детето да искате да се промени името на детето.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Re: детето ми ще е без име
Здравейте! Имах подобен случай. Водихме дело за бащинство, като ответници са наследниците на починалия, сочен за баща. За мой късмет, те не оспорваха иска. Във Вашия случай, явно ще има оспорване, но ако сте сигурна, че той е баща на детето, няма от какво да се притеснявате. Само дето не ми стана ясно имате ли развод с предишния си мъж. Ако нямате - детето ще се запише на негово име.
Освен това ако сте живяли на семейни начала с бащата на детето и той няма вина за катастрофата имате право на обезщетение наред с родителите му.
При всички случаи ще Ви е нужен адвокат.
Освен това ако сте живяли на семейни начала с бащата на детето и той няма вина за катастрофата имате право на обезщетение наред с родителите му.
При всички случаи ще Ви е нужен адвокат.
- maria01
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|