Здравейте,
имам следната ситуация:
през 2004 г. се разделих с приятелката ми от която имам дете признато от мен тогава на 6 г.
Тя ми поиска декларация зада може да изведе детето в чужбина и аз и подписах.
Там тя се е омъжила,и от тогава живее в чужбина с мъжът си и детето,нямам никакъв контакт с нея или детето (никакъв адрес или тел.)
Август 2009 г. ми се обади по телефона и ми поиска пъномощно за подновяване на документ за самоличност на детето,аз го направих и го пратих на посочения от нея адрес.
Октомври 2010 г. ми звъннаха от полицията и ми казаха,че има срещу мен жалба (преписка) за неплащане на издръжка на детето.
Когато отидох да проверя за какво иде реч разбирам,че през 2004 г. има заведено дело за издръжка и съм осъден да изплащам издръжка.
Призовка не съм получавал а в решението на съда пише,че нямам постоянен адрес и ме приканили на делото чрез държавен вестник.
В един момент аз ставам длъжник за 6 г. вноски и разходи по делото или 3700 лв.
Все още съм шок и незнам как да реагирам. Ходих при адвокат но единсвеното което ми каза е че трябва да платя парите зада не ме съди държавата и от тук нататък всеки месец да плащам издръжката.
Незнам къде да плащам тази издръжка ,след проверка на посочения от нея адрес когато и пратих пълномощното в чужбина излезна някаква фирма и няма такова лице. И да пратя нотарялна покана тя по ЛК се води у нас.
Моля за съвет как да постъпя и от тук нататък как да деиствам.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дело за издръжка от 2004г.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дело за издръжка от 2004г.
Вижте какъв адрес е дала по тъжбата ,и ако се каже ,че там няма кои да получи парите направете банкова сметка на детето и там ги внасяите ,но уведомете за това дознателя .
- donna
- Старши потребител
Аз мисля, че във Вашия случай можете да пробвате производството по ОТМЯНА НА ВЛЯЗЛОТО В СИЛА РЕШЕНИЕ за присъждане на издръжка. Уредбата му е в ГПК - вижте подробно тези текстове и следващите и потърсете консултация СПЕШНО с друг адвокат. Молбата за отмяна се подава в определен от закона срок. Пропуснете ли го - край! Все пак, обаче, не забравяйте, че сте баща на това дете и както по силата на закона, така и на морала, Вие дължите издръжка на това дете. И то ежемесечно. Мисля, че няма родител, който не знае това. Друг е въпросът какъв да бъде размера на издръжката и по какъв начин ще я плащате, след като са в чужбина. Но, ако сте искал, и на това се намира решение. Сега, дори и да се отмени това решение, единственият смисъл ще бъде да се определи съответен на нуждите на детето и на Вашите възможности размер на издръжката. Но не таете надежди, че въобще няма да дължите издръжка. И то заедно с лихвите и разноските ще я дължите. Така че, САМ СИ НАПРАВЕТЕ СМЕТКА ДАЛИ СИ СТРУВА ДА ВОДИТЕ ДЕЛО ЗА ОТМЯНА НА РЕШЕНИЕТО И ВРЪЩАНЕ ЗА НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ИСКА, но този път с Ваше участие. Дори и да се намали малко сумата, към нея ще натрупате доста още разходи...
Чл. 303. (1) Заинтересованата страна може да поиска отмяна на влязло в сила решение, когато:
1. се открият нови обстоятелства или нови писмени доказателства от съществено значение за делото, които не са могли да бъдат известни при решаването му или с които страната не е могла да се снабди своевременно;
5. страната вследствие на нарушаване на съответните правила е била лишена от възможност да участва в делото или не е била надлежно представлявана, или когато не е могла да се яви лично или чрез повереник поради особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее;
6. страната при нарушаване на съответните правила е била или съответно не е била представлявана от лице по чл. 29;
3) Не може да се иска отмяна на влязло в сила неприсъствено решение по причина, по която е могло да се иска или е искана отмяната му по чл. 240, ал. 1, или е могло да се предяви или е предявен иск по чл. 240, ал. 2.
Срок за отмяна
Чл. 305. (1) (Предишен текст на чл. 305 - ДВ, бр. 42 от 2009 г.) Молбата за отмяна се подава в тримесечен срок, считано от деня:
1. в който на молителя е станало известно новото обстоятелство, или от деня, в който молителят е могъл да се снабди с новото писмено доказателство - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 1;
2. на влизане в сила на решението или узнаване на присъдата, но не по-късно от една година от влизането й в сила - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 2;
3. на узнаване на акта за отмяна, но не по-късно от една година от влизането му в сила - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 3;
4. на влизане в сила на последното решение - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 4;
5. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) на узнаване на решението - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 5 и 6 и чл. 304.
Чл. 303. (1) Заинтересованата страна може да поиска отмяна на влязло в сила решение, когато:
1. се открият нови обстоятелства или нови писмени доказателства от съществено значение за делото, които не са могли да бъдат известни при решаването му или с които страната не е могла да се снабди своевременно;
5. страната вследствие на нарушаване на съответните правила е била лишена от възможност да участва в делото или не е била надлежно представлявана, или когато не е могла да се яви лично или чрез повереник поради особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее;
6. страната при нарушаване на съответните правила е била или съответно не е била представлявана от лице по чл. 29;
3) Не може да се иска отмяна на влязло в сила неприсъствено решение по причина, по която е могло да се иска или е искана отмяната му по чл. 240, ал. 1, или е могло да се предяви или е предявен иск по чл. 240, ал. 2.
Срок за отмяна
Чл. 305. (1) (Предишен текст на чл. 305 - ДВ, бр. 42 от 2009 г.) Молбата за отмяна се подава в тримесечен срок, считано от деня:
1. в който на молителя е станало известно новото обстоятелство, или от деня, в който молителят е могъл да се снабди с новото писмено доказателство - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 1;
2. на влизане в сила на решението или узнаване на присъдата, но не по-късно от една година от влизането й в сила - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 2;
3. на узнаване на акта за отмяна, но не по-късно от една година от влизането му в сила - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 3;
4. на влизане в сила на последното решение - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 4;
5. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) на узнаване на решението - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 5 и 6 и чл. 304.
- jiji2
- Потребител
Колега ,честно не мисля, че ще излезе нещо , това съм го опитвала ,жалко ,че сайта на ВКС не работи , но като проработи потърси това решение:
касационно дело №2234/08г ,ІV г.о на ВКС
касационно дело №2234/08г ,ІV г.о на ВКС
- donna
- Старши потребител
Дело за отмяна на присъдата немога да водя защото е влязо в сила 2.2005 пък и е безмислено да се води.
Проблема е ,че нямам 3700 лв да внеса на куп. А съда нему пука ,че разбирам 6 год. по-късно за влязлото в сила решение !
Как да анулирам декларацията за напускане на страната и до къде да я пратя ?
Зада може евентуално да се срещна с бившата.
Проблема е ,че нямам 3700 лв да внеса на куп. А съда нему пука ,че разбирам 6 год. по-късно за влязлото в сила решение !
Как да анулирам декларацията за напускане на страната и до къде да я пратя ?
Зада може евентуално да се срещна с бившата.
- vovatah
- Нов потребител
Не става със заплашване ,обяснетте на дознателя ,че можете да плащате разсрочено и дано имате късмет.
Декларацията се оттегля с писмен акт с нотариална заверка на подписа и се изпраща по всички КПП и летища .
Декларацията се оттегля с писмен акт с нотариална заверка на подписа и се изпраща по всички КПП и летища .
- donna
- Старши потребител
Имаш два проблема- наказателен и гражданско-правен.
Според мен и двата не са болка...
Това ДП ... ти отваря пътя за посоченото от Джиджи. Според мен това е правилния път. Нещо не е така по ГД, но този въпрос следва да го обсъдиш с адвокатът си. Имало е проблем не само с постоянния, но и настоящия ти адрес. Един ден, рано или късно, всеки установява, че адресната регистрация е от съществена важност!
По ДП с предмет 183- за да си осъществил състава следва съзнателно да не изпълняваш задължението си.
Е, ти откъде да имаш знанието, че и да изпълниш?
Тук заличавам мъничко ( как да се отървеш), така щото съм от отбора на децата, въпреки, че това майче не е от коректните.
Давам ти безплатен съвет- намери си бързо адвокат, за да оправиш кашата.
А ако искаш да платиш, заради детето, не за друг, .... можеш да го сториш и до приключване на съдебното следствие пред РС( ако това ДП влезе в съда). Привилегията е валидна до тогава.
Според мен и двата не са болка...
Това ДП ... ти отваря пътя за посоченото от Джиджи. Според мен това е правилния път. Нещо не е така по ГД, но този въпрос следва да го обсъдиш с адвокатът си. Имало е проблем не само с постоянния, но и настоящия ти адрес. Един ден, рано или късно, всеки установява, че адресната регистрация е от съществена важност!
По ДП с предмет 183- за да си осъществил състава следва съзнателно да не изпълняваш задължението си.
Е, ти откъде да имаш знанието, че и да изпълниш?
Тук заличавам мъничко ( как да се отървеш), така щото съм от отбора на децата, въпреки, че това майче не е от коректните.
Давам ти безплатен съвет- намери си бързо адвокат, за да оправиш кашата.
А ако искаш да платиш, заради детето, не за друг, .... можеш да го сториш и до приключване на съдебното следствие пред РС( ако това ДП влезе в съда). Привилегията е валидна до тогава.
- Гост.
- Старши потребител
Сроковете по 303 и 304 ГПК са изпуснати ,човека каза ,че решението е влазло в сила 2005 г , жалко ,че сайта на ВКС не работи, делото дето цитират е мое по 303 ГПК , допуснаха го и ни отрязаха , и то при доказано нередовно призоваване , сори.
5. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 1.03.2008 г.) на узнаване на решението - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 5 и 6 и чл. 304 .
303 АЛ.5 5. страната вследствие на нарушаване на съответните правила е била лишена от възможност да участва в делото или не е била надлежно представлявана, или когато не е могла да се яви лично или чрез повереник поради особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее;
6. страната при нарушаване на съответните правила е била или съответно не е била представлявана от лице по чл. 29
Пък и съгласно чл.309 ГПК молбата за отмяна не спира изпълнеието ,освен ако не се пресктави гаранция , а дознанието по 183 НК въобще няма да го спрат , тъй като няма основание , сори , дано му разрешат да плати разсрочено ,инък няма смисъл да прави мизерии на бившата и детето , тя законово е права .
5. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 1.03.2008 г.) на узнаване на решението - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 5 и 6 и чл. 304 .
303 АЛ.5 5. страната вследствие на нарушаване на съответните правила е била лишена от възможност да участва в делото или не е била надлежно представлявана, или когато не е могла да се яви лично или чрез повереник поради особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее;
6. страната при нарушаване на съответните правила е била или съответно не е била представлявана от лице по чл. 29
Пък и съгласно чл.309 ГПК молбата за отмяна не спира изпълнеието ,освен ако не се пресктави гаранция , а дознанието по 183 НК въобще няма да го спрат , тъй като няма основание , сори , дано му разрешат да плати разсрочено ,инък няма смисъл да прави мизерии на бившата и детето , тя законово е права .
- donna
- Старши потребител
Не пишете дали вече има заведено изпълнително дело срещу Вас. По изпълнителното дело има възможност за разсрочване. Трябва Ви адвокат.
За отмяна на влязлото в сила решение мисля, че нямате шанс.
За отмяна на влязлото в сила решение мисля, че нямате шанс.
- rts
- Активен потребител
Не е задължително да има изпълнително дело , но ако няма финансова възможност сега и веднага, може да го заяви пред дознателя и да поиска там за месец два да си оправи сметките та било то и разсрочено /ама да почне да плаща и да се изплати до края на производството/, разбира се органа на досъдебното п-во ще реши може или не може , но както Поли каза плащането може да стане до завършването на съдебното следствие, а и от написаното разбирам ,че вие не сте знаели ,че имате заведено дело , така както го чета това ще да е било по реда на ГПК стар и тогава се призоваваше с държавен вестник , ама не мога да гаадя вие ли сте си получавали книжата , комшията ли или наистина сте призован с ДВ.
- donna
- Старши потребител
До момента няма заведено досъдебно производство.Но след нова година ще го заведът.Наистина съм призован с ДВ,прочетох го в решението на съда от 2004 г.
Ходих до банката и отворих детски влог на името на сина ми зада почна да внасям пари,но незнам как да намеря 3700лв за 1 -2 мес.
Има ли възможност съда да расрочи за по-дълъг перйод внасянето на тази сума ?
Все пак аз научавам след 6 г. че е имало дело и дължа издръжка !
Ходих до банката и отворих детски влог на името на сина ми зада почна да внасям пари,но незнам как да намеря 3700лв за 1 -2 мес.
Има ли възможност съда да расрочи за по-дълъг перйод внасянето на тази сума ?
Все пак аз научавам след 6 г. че е имало дело и дължа издръжка !
- vovatah
- Нов потребител
А тази преписка ,какво мислите ,че е ! Съда не може да разсрочи, щото е наказателен в случая ,а и иамте влязло в сила решение за издръжка.Май ще се наложи да вземете някакв заем.
- donna
- Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|