Обръщам се с молба за помощ и най-вече за потвърждаване на казаното ми от различни адовакти по следния проблем:
Имам сключен брак в България, но жт 5 г. живеем със съпруга ми в САЩ. Миналата година съдът в Калифорния ни разведе-имам легализирано решение.
Миналата седмица се прибрах в България и реших да подам документи в общината, за да отразят в регистрите, че съм разведена. От там обаче ми казаха, че само въз основа на решението на съда в САЩ това не може да стане и да си потърся адвокат, който да ми обясни както трябва да направя.
Консултирах се с един адвокат, който ми каза, че щом като със съпруга ми сме български граждани и сме сключили брака в България, трябва да се разведем отново в България, за да има сила развода и тук.
Това обаче ми се видя много абсурдно, при положение, че никой от нас няма претенции спрямо другия и спрямо решението на САЩ, и потърсих съвет от друг адвокат. Той ми каза, че мога да водя дело за признаване на съдебеното решение на САЩ, но пак се изисква време, като това обаче не била само формална процедура, а имало възможност да не го признаят. Моля, който има поглед по този въпрос да ми каже кое от двете и вярно, както и ако и двете са възможни, кое е по-бързо и най-вече сигурно.
Не мога да разбера как мога в една държава да се водя разведена, а в друга не.
Предварително благодаря на всички, които ще оставят мнение по темата.
- Дата и час: 03 Дек 2024, 06:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
развод в САЩ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: развод в САЩ
Според мен бракът ви е валидно разтрогнат.И доколкото съществува спор за това ,според Чл119КМЧП може да предявите отрицателен установителен иск пред Софийски градски съд,за да се произнесе по изпълнението на чуждестранното решение на съда.
-
Pause - Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|