начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Шенген и декларациите за пътуване на дете в чужбина?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Шенген и декларациите за пътуване на дете в чужбина?

Мнениеот asya_andre » 11 Ное 2010, 00:42

Здравейте,

с бившия ми съпруг сме разделени от две години, но развод имаме от около една година. Имаме шест годишно детенце. Досега никога не съм ограничавала по какъвто и да е начин връзката между сина ми и баща му, напротив - и сега смятам, че е хубаво детето да поддържа максимално близки отношения с баща си. Сега имам възможност да продължа работата си в Германия, но бих заминала само със сина ми. Тъй като зная, че ми е необходима декларация (съгласие) от страна на бащата, разговарях с него многократно, но той отказва категорично да позволи синът ми (което означава и аз) да излезе в чужбина докато не навърши 18 години. Опитах се да му опиша условията при които ще живеем там (казвам "опитах се", защото той дори не желае да ме изслуша), исках двамата зедно да намерим оптимален вариант, така че връзката между двамата да се запази, но нищо не помага...

На няколко места прочетох, че след присъединяването ни към Шенгенското пространство, тази декларация няма да е необходима. Наистина ли е така? А ако не, какви са шансовете ми да получа заместващо съдебно решение? Мога ли изобщо да се надявам на такова?

Благодаря ви предварително!

Поздрави,
Андреана
asya_andre
Нов потребител

Re: Шенген и декларациите за пътуване на дете в чужбина?

Мнениеот namakak » 11 Ное 2010, 00:59

Споделям само родителския опит.Направи равносметка.Детето или кариерата ти доказваща дохода с който си изхранвала детето ти в престоя без него?
Мисли за детето ,как то ще се чувства най-добре.С майса без доходи или с малко или при татко си/който му е равноправен родител/с доходи от мама.
На колко години е детето и какъв пол е?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот asya_andre » 11 Ное 2010, 01:13

Благодаря ти за бързия отговор namakak!

Най-важно ми е детето (син на 6 годинки). Затова търся начин да замина с него, т.е не бих заминала без него. Зная, прав си, мислила съм много кое ще е най-добро за него, къде, как. Решението ми не е лесно и не е продиктувано от преследване на кариера. Съжалявам, ако е прозвучало така.
asya_andre
Нов потребител

Мнениеот namakak » 11 Ное 2010, 01:29

asya_andre написа:Благодаря ти за бързия отговор namakak!

Най-важно ми е детето (син на 6 годинки). Затова търся начин да замина с него, т.е не бих заминала без него. Зная, прав си, мислила съм много кое ще е най-добро за него, къде, как. Решението ми не е лесно и не е продиктувано от преследване на кариера. Съжалявам, ако е прозвучало така.

Момиченце,е със твоята завидна професия или както съм преминал без издръжка и съм отгледал един прекрасен танкист..Защо е преминал войската е моя воля.Защото това трябва на всеки мъж.
Бъди готова за битка.Аз ще съм до теб и в лошо и в добро.Първо трябва да го унищожиш,ако е заслужил това.Щом се пини,значи че е ..............Тази дума е от фронтовата защита ,нека ти звучи като здрасти.Лайната се все български.Продиктувани са от неволята,от приятелите,от ниското им качество на мъже.
Твойта ударна сила е от самолюбието и честта им на български мъже,които са оценявани в чужбина.Това на първо време.
Другите змиорки да си изкажат мнението,ако имат такова и смеят ли!?
Иначе доказване на родителска несъстоятелност,отнемане на родителски права и куп глупости.

Но съветвам и адекватна адвокатска помощ в твоя случай,защото ако да имам и паспорт с гадните ми отпечатъци вече,то в този ЕВРОСЪЮЗ,адвокатите знаят как ,къде и колко?! :lol:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Гост. » 11 Ное 2010, 01:58

Шесто от още 1300 :) - ще си дам лептата, ама оборите ви все непочистени остават.
Последна промяна poli_g на 12 Ное 2010, 14:58, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 11 Ное 2010, 03:45

Темата е интересна.Като я прочетох неволно се сетих за едно мое дело в Павликени,прясно-прясно от тия дни.

Първоначално бяхме сюрпризирани с искове по чл.127,ал.2 /род.права/ и чл.123,ал.2 от СК /разрешение за паспорт и напускане на страната без съгласие на единия родител/.Ищцата работи в Германия и си беше наумила нещо....ама се пообъркаха сметките.
В отговора си направихме такъв отпор ,че майката сама се отказа от чл.123,ал.2 от СК и си оттегли този иск в първо с.з.Остана само чл.127,ал.2 от СК,където и ние имаме насрещно предявен такъв.
Та колегата в пледоарията си приключи така - достатъчно е да ни уважите иска по чл.127,ал.2 от СК.От м.март 2011 сме в "Шенген" и тогава на майката няма да и у нужно изобщо съгласие на бащата както за паспорт,така и за извеждане на детето.Това щяло да бъде така заради липсата на граничен контрол към Румъния и Гърция.
Не знам дали е прав или не,но ако наистина стане така ще е ужасно... :!:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 11 Ное 2010, 04:15

Пето от още 1300 :) - ще си дам лептата, ама оборите ви все непочистени остават.
Последна промяна poli_g на 12 Ное 2010, 14:57, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 11 Ное 2010, 23:00

E добре Шенген .Ами като няма да има ГКПП-та кой ще контролира наложените забрани по ЗБЛД за напускане пределите на страната ? И респ.извеждане на децата без съгласие на родителя и без заместващото разрешение на съда ?
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 11 Ное 2010, 23:14

Четвърто от още 1300 :) - ще си дам лептата, ама оборите ви все непочистени остават.
Последна промяна poli_g на 12 Ное 2010, 14:57, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот zonnetje » 11 Ное 2010, 23:44

asya_andre написа:На няколко места прочетох, че след присъединяването ни към Шенгенското пространство, тази декларация няма да е необходима. Наистина ли е така? А ако не, какви са шансовете ми да получа заместващо съдебно решение? Мога ли изобщо да се надявам на такова?

asya_andre,

След присъединяването на България към Шенгенското пространсто, няма да е необходима декларация-съгласие за напускане на Р България, но както сега така и след присъединяването ще ти е необходима декларация от бащата, че е съгласен детето да жиевее с теб в Германия или съответно съдебно решение, заместващо неговото съгласие.

Пожелавам ти успех!
zonnetje
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 12 Ное 2010, 00:26

poli_g написа:Знаеш, че се чака ТР на ВАС по отношение нормата на чл. 76 ЗБЛД.
Знаеш и съдебната практика, която се консолидира, че Заповедта за налагане на ПАМ не важи за пределите на ЕС.
Знаеш и, че в НС събира прах един законопроект, но последните се ослушват магистратите да им свършат работата( ТР, което чакаме).

Не можеш да ограничиш хората да щъкат напред-назад. Това повелява една Директива( вярно не е Регламент) но натежава в зала, аргумента за ограгичението, свободата и електроните.

Никой няма да проверява вътрешните граници, така щото такива няма да има.

Да,знам ама нищо не се прави по тези въпроси с оглед правилно и точно разрешаване.

zonnetje написа:След присъединяването на България към Шенгенското пространсто, няма да е необходима декларация-съгласие за напускане на Р България, но както сега така и след присъединяването ще ти е необходима декларация от бащата, че е съгласен детето да жиевее с теб в Германия или съответно съдебно решение, заместващо неговото съгласие.
Пожелавам ти успех!

Така би трябвало да е,иначе пак ще имаме драма и сълзи "по Асеновградски" :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 12 Ное 2010, 09:58

Трето от още 1300 :) - ще си дам лептата, ама оборите ви все непочистени остават.
Последна промяна poli_g на 12 Ное 2010, 14:56, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот zonnetje » 12 Ное 2010, 14:00

asya_andre написа:.....с бившия ми съпруг сме разделени от две години, но развод имаме от около една година.

Poli,

Те имат съдебно решение за развод, asya_andre упражнява род.права.
При промяна на местоживеенето на детето от България в Германия, при регистрация на детето в съответната община в Германия ще трябва да представи:
1) межд.паспорт на детето
2) дубликат на акт за раждане на детето (преведен и легализиран)
3) съдебно решение, от което е видно, че тя упражнява род.права (също преведено и легализирано)
/*не знам за случаите, когато родителите не са имали брак дали споразумение относно упр.на родителските права, заверено от нотариус върши ли работа или е задължително едно такова споразумение да мине през съда и да бъде утвърдено/
4) нотариално заверено съгласие от бащата, че детето може да живее в Германия (също така легализирано и преведено) или съд.решение, в което родителите са се споразумели, че детето може да живее с asya_andre извън България или съд.решение, заместващо съгласието на бащата за промяна на местоживеенето на детето извън България. (съд. решения - преведени и легализирани)
zonnetje
Младши потребител

Назад към Семейни казуси