начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Отказване от наследство към лице

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказване от наследство към лице

Мнениеот ebtb16 » 10 Ное 2010, 14:38

Здравейте,
регистрирах се във форума, защото мои познати ми споменаха, че на това място мога да получа помощ относно въпросите, които ме мъчат.

На кратко случаят ми е такъв.. единият от родителите ми има дългове към неофициални кредитни институции, лихвар' образно казано.

В момента въпросните лихвари са пуснали съдебен иск с който си търсят парите от семейството, а не от човека на, който са отпуснати парите. Въпроса ми е имат ли право да завеждат такъв иск и на какво основание ?

Ако има правен начин да изискват парите от трети лица, може ли да се откажем от наследство от този родител ?

Адски много Ви благодаря предварително

с Уважение Ж.И.
ebtb16
Нов потребител

Re: Отказване от наследство към лице

Мнениеот sunrise » 10 Ное 2010, 15:04

А човекът кога е починал?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Ное 2010, 15:07

Предполагам, че има писмен договор между Вашия родител и лихваря, иначе не би могъл да си доказва вземането! Този иск би трябвало да е срещу родителя Ви!Той лично се е задължил! А едва след смъртта му може да правите отказ от наследство, тъй като наследството се открива към момента на смъртта! Успешен ден Ви пожелавам!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 10 Ное 2010, 15:16

Аз реших, може би неправилно, че е починал, щом има наследство.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот law_master » 10 Ное 2010, 15:50

И какво значи от семейството. По скоро трябва да знаете че двамата съпрузи отговарят солидарно за задължения поети за задоволяване на нуждите на семейството,за каквато, с голяма вероятност, може да се основава въпросното задължение.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот ebtb16 » 10 Ное 2010, 16:00

Значи, че мъжа е подписал лихварски договор за 250 000лв на негово име, а жената е разделена с тоя човек, за съжаление не на хартия и сега идва някакъв тип и почва да казва как ще запорират заплтата на жената, фирмата която има и т.н. защото мъжа, който не е виждала с години имал заем ?!

Странно е как някой подписващ договор за негово има след това подвежда под отговорност друго лице било то и негова съпруга.. ако това го има в закона направо ми звучи абсурдно
ebtb16
Нов потребител

Мнениеот law_master » 10 Ное 2010, 16:25

Не е абсурдно, напротив - има си доста логика, но от юридическа гледна точка. :wink: Има доста неща които може да са във ваша полза но трябва малко инфо - за какво са отишли тези пари и т.н. Това че нямате официален развод не е мн добре но не и съвсем страшно. Вижте си чл. 27 ал.4 СК и чл. 22 СК. Не е безнадеждна ситуацията, но доста неща тр д ви се обяснят - като напр. що е то личен дълг и дълг за задоволяване нуждите на семейството, кое имущество е лично и кое попада под режим на СИО.
По-добре се консултирайте с адв. Претендирата сума е доста голяма и не е за подценяване
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот namakak » 10 Ное 2010, 22:12

Можете да се откажете от баща си чрез ДВ,за което ви е необходима и задължително консултация с адвокат.Ако е починал се отказвате от наследството или чрез съда или в нотариус.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот law_master » 11 Ное 2010, 00:14

namakak написа:Можете да се откажете от баща си чрез ДВ,за което ви е необходима и задължително консултация с адвокат.Ако е починал се отказвате от наследството или чрез съда или в нотариус.

:D ...а един шоколад завиваше мармота в станиол.

За отказа от наследство-> първо при нот., след това в съда :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот namakak » 11 Ное 2010, 00:34

law_master написа:
namakak написа:Можете да се откажете от баща си чрез ДВ,за което ви е необходима и задължително консултация с адвокат.Ако е починал се отказвате от наследството или чрез съда или в нотариус.

:D ...а един шоколад завиваше мармота в станиол.

За отказа от наследство-> първо при нот., след това в съда :wink:

Остаи ме да си ям свинското :oops: ,щоколад може да ме облизват,ама за са недавам,гоним шоколадова империя от блатото :twisted:
Аватар
namakak
Потребител

Назад към Семейни казуси