начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Как се доказва, че едно жилище е семейно?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се доказва, че едно жилище е семейно?

Мнениеот boris_todorov » 01 Ное 2010, 00:16

Жилище, което е било СИО е дарена на пълнолетно дете. Семейството има друго жилище, което е наследено от родителите на единия съпруг. Счита ли се това жилище за семейно и трябва ли съгласие за продажба от другия съпруг. Как се доказва, че едно жилище е семейно?
boris_todorov
Младши потребител

Re: Как се доказва, че едно жилище е семейно?

Мнениеот Гост. » 01 Ное 2010, 07:22

boris_todorov написа:Жилище, което е било СИО е дарена на пълнолетно дете. Семейството има друго жилище, което е наследено от родителите на единия съпруг. Счита ли се това жилище за семейно и трябва ли съгласие за продажба от другия съпруг. Как се доказва, че едно жилище е семейно?

Г-н Тодоров, ако само това сте решил да споделите от фактологията ...

За начало - § 1 от ДР на СК и ще установите какво е СЖ по смисъла на закона. После чл. 26, за да сте наясно какво следва ( ако е СЖ, липсва съгласие и не е изчерпан съдебния ред- недействителност на сделката) и накрая ще се наложи да прочетете и ЗГР ( за да установите, колко е важно да си адресно регистриран някъде).
След това, ако ли не ви е ясно, върнете се тук.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот boris_todorov » 02 Ное 2010, 16:46

Прочетох посоченото от Вас, но все още не ми е ясно. От една страна § 1. от СК "Семейно жилище" по смисъла на този кодекс е жилището, което е обитавано от двамата съпрузи и техните ненавършили пълнолетие деца. Ние продължаваме да обитаваме жилище, което сме дарили на пълнолетно дете без условия. Излиза, че другото жилище не е семейно. Освен това нямаме непълнолетни деца.
От друга страна Чл. 26. от СК -Действията на разпореждане със семейното жилище - лична собственост на единия съпруг, се извършват със съгласието на другия, ако двамата съпрузи нямат друго жилище - обща собственост или лична собственост на всеки един от тях. Когато липсва съгласие, разпореждането се извършва с разрешение на районния съдия, ако се установи, че не е във вреда на ненавършилите пълнолетие деца и на семейството.
Нямаме друго жилище, но сме прехвърлили друго жилище, което е било семейно на пълнолетно дете.
Моето лично мнение, без да съм юрист е, че това не е семейно жилище. Но ако трябва да се извърше продажба, какво доказателство трябва да се представи, че това не е семейно жилище?
boris_todorov
Младши потребител

Мнениеот namakak » 02 Ное 2010, 23:34

Че на кой му е притрябвало нечие съгласие,като жилището не е семейно и се установява чрез служба Есграон с удостоверения за семейно положение и адр.регистрации.Това се изисква от нотариус.А колкото до претенциите за СИО-делба,искове,доказателства за СИ.Сделката не е нищожна след доказателствените материали.За което и нотариуса е предвидил всичко.
Мълчанието е злато,не е нужно да дрънкате че ще се продава лично имущество и къде ще е сделката :twisted: Тя може да бъде развалена единствено с решение от съда,едва като се установи ,че продажното жилище е закупено от семейството по време на брака.
По параграфи,алинеи и всичко касаещо детето ненавършило пълнолетие,то единствено след такава сделка,може да се предприеме единствено укриване на доход или жилище,което може да имате след развод.
Но в крайна сметка,за това е семейното положение,когато двама вървят в една посока и в правилната.За да не сбърка и пропилее живота си другия.Нали семейството е затова,за да имат децата,за да живеете живота на децата си,за да им оставите и онова от дядо ви и прадядови,така и те..Да има данъци да се плащат,с наеми парното и тока на наемателите да плащате и все да сте в ущърб от живота си..Бъдете разумни относно децата.Те са вашето най-голямо имущество.Вие решавате дали е семейно наследството или ще остане на децата.Те са вашето доказателство.

То човек когато изперка,и доказателства не му трябват :twisted: :roll:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот kuk71 » 15 Ное 2010, 19:07

Извинете, но какво ще кажете при следния казус: Преди да почине баща ми дари на мен и брат ми апартамант, който е 50 на 50. Аз съм омъжена и живея при съпруга ми, а брат ми и жена му живеят в нашето общо жилище. Сега са в развод и излиза, че това жилище е семейно и тя има повече права от мен /ако се заяде/,защото племеницата ми е на 5 год. Но бихте ли ми казали нещо по този чл. 56 3) Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на близки на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, за срок до една година.
В този член имам усещането, че става въпрос изцяло ако жилището е на близък, а при нас е наполовина. Кажете ми какво да направя, за да не се съобразявам 13 год. със снаха ми?
Какво ще стане ако аз се регистрирам,че живея там и това жилище стане и моя сем.собственост , защото апартамента в който живеем е на свекър ми.
Моля Ви за някакво мнение и съвет!!!
Благодаря Ви предварително Николета
kuk71
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 15 Ное 2010, 22:04

Чак пък 13 години няма да е нужно, но 1- гарантирано. ( "ако се заяде, де" както казвате).
Наемете си адвокат, за да ви заработи едни пари. Ако тя все пак се заяде... :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот goldie » 16 Ное 2010, 18:29

kuk71 написа:...В този член имам усещането, че става въпрос изцяло ако жилището е на близък, а при нас е наполовина. Кажете ми какво да направя, за да не се съобразявам 13 год. със снаха ми? ...

няма значение дали е изцяло или само отчасти собственост. законът се грижи за детето като най-уязвим член на обществото (сама казвате, че племенницата Ви е на 5 г.) и защитава преди всичко неговия интерес. защитата се изразява в едногодишен престой в досегашното жилище докато упражняващия родителските права успее да намери ново жилище за себе си и детето. имайки предвид, че собственикът е близък, който преди развода не е имал нищо против детето да живее там, то срокът е приемлив без да накърнява съществено интересите на (съ)собственика.

ако жилището е собственост на другия родител, законът предвижда по-голямо притеснение.

kuk71 написа:...Какво ще стане ако аз се регистрирам,че живея там и това жилище стане и моя сем.собственост ...

регистрацията не води до собственост! брат Ви и Вие сте съсобственици, това е всичко.

терминът "семейна собственост" е неправилен и в случая Ви подвежда. съществува "семейна имуществена общност", в която се встъпва чрез брак, т.е. тя е между брат Ви и снаха Ви и Вие не участвате по никакъв начин. дори да допуснем, че по някакъв начин делът на брат Ви беше част от СИО, то Вие щяхте да сте собственик на 1/2 идеални части, а той и снаха Ви като съсобственици по СИО щяха да имат дялове от по 1/4 ид.ч. (1/2 от 1/2 с допълнителни ограничения).

ако живеете в едно неделимо жилище, ще сте част от общо домакинство! отношенията в него засягат разходите за храна, облекло, отопление, хигиена и др. консумативни разходи. те рядко са формални, най-често са очертани от негласни или устни уговорки.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Назад към Семейни казуси