начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

последствията от неизплащане на присъдена издръжка?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

последствията от неизплащане на присъдена издръжка?

Мнениеот Anabel » 20 Окт 2010, 15:59

Здравейте,
Отдавна не съм се интересувала от промените в законите в Бг.
Интересува ме какви са последствията от неизплащане на присадена издръжка.
Със сина ми сме в чужбина и възползвайки се от това бившият ми съпруг не изплаща макар и символичната издръжка за сина ми.
Какво мога да направя за да коригирам това и каква е номиналната издръжка за дете (на 15 god) в момента?
Колко ще ми струва ако заведа дело за увеличаване на издръжката?
Благодаря предварително.
Анабел
Anabel
Нов потребител

Re: последствията от неизплащане на присадена издръжка?

Мнениеот law_master » 21 Окт 2010, 10:22

Ами неплащането на издръжка повече от 3 пъти е на първо място престъпление по НК. Освен това за длъжникът се поражда облигационно задължение за плащането на издръжката + лихви за изтеклия период. А размерът се определя от нуждите на детето и възможностите на родителя.

А аз да ви питам нещо друго - наистина ли вие нужна ъази издръжка и просто се заяждате.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: последствията от неизплащане на присъдена издръжка?

Мнениеот Гост. » 21 Окт 2010, 10:52

law_master написа:...А аз да ви питам нещо друго - наистина ли вие нужна ъази издръжка и просто се заяждате.

А аз да те питам нещо съвсем в страни- ти наистина ли си сексист или само на мен така ми се чини? :roll: Какво общо има нейната, на майката, нужда със задължението на бащата да плаща издръжка? м?ммм!

Минималният праг на издръжка за дете е 1/4 от минималната работна заплата. Сега и в цифри прости- 60.00лв. Пределна стойност няма.
За да има корекция в посока изменение- увеличение на вече писъдена издръжка- извънсъдебно споразумение с нотариално удостоверяване или със съдебно решение. Другото е за вятъра.
Хонорарът на адвоката е по договаряне, както знаете. Държавна такса по тези дела не се дължи авансово.

Един добронамерен съвет- помислите, преди да инициирате каквото и да е, дали сте дала възможност на бащата да изпълнява точно( в смисъл банкова сметка и прочие), за да не се окаже, че забавата в плащането е по ваша вина.
Гост.
Старши потребител

Re: последствията от неизплащане на присадена издръжка?

Мнениеот law_master » 21 Окт 2010, 11:34

мне, не съм никакъв -ист. Просто определени неща ме дразнят. Ако питащата ми е клиент, аз съм в качеството на неин адвокат, бих направил всичко за да получи възможно най голям размер от издръжката. Но доколкото това е форум, мога освен да изкажа скромното си (на този етап) юридическо мнение, да изкажа и лично такова. Може и да не е съвсем обективно, но и аз не съм обект. :wink: :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 21 Окт 2010, 11:47

Поднасям извинения, защото бях груба.
Нямаше да пиша в темата, но твоето последно изречение обективиращо субективното ти отношение ме провокира. Не е извинително, но обяснявам.
Нуждите на майката( финансови и емоционални) не обуславят размера на издръжката, защото парите са присъдени на детето. На детето. Фактът, че се изплащат чрез майката е по понятни причини, но няма отношение към задължението до толкова, до колкото не препятства изпълнението ( това във връзка с лихвите и приложението на чл. 183).

Извинявай.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот law_master » 21 Окт 2010, 12:20

няма проблеми, не съм се обидил :) Както казах всеки има право да изрази отношение когато нещо го провокира.
Поздрави с най-добри чувства :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот Anabel » 21 Окт 2010, 19:40

law_master написа:няма проблеми, не съм се обидил :) Както казах всеки има право да изрази отношение когато нещо го провокира.
Поздрави с най-добри чувства :)

А как би ви провокирал факта ако кажа, че бившият е един от Директорите в НЗОК (и сигурно заплатата му е по-голяма от моята плащана в USD) и в същото време не пожела да плати своят дял (1/2) по разходите за операция на сина ни в чужбина, да не говорим за други допълнителни разходи по здраве, обучение, спорт; Коледа, 4РД, ИМД подаръци и т.н..
Не стига, че майките влагаме не само пари , а и грижи , време, безсънни нощи, ставане рано. лягане късно и какво ли още не да възпитаваме и отгледаме един достоен човек (в случая сина ми), а бащите нестига, че не си мърдат и малкият пръст по всичко казано по-горе, а няма и да плащат някаква символична издръжка- задължение присадено им от съда, което както каза poli_g- е задължение към детето, а не към майката. Да не говорим, че в държави, в една от които сам аз сега се плаща издръжка и на майката т. нар \"alimony\", и тя съвсем не е малка.
Е..., какаво ще кажете сега ..
Все пак благодаря за отговара ви, както и на poli_g за подкрепата.

Колкото до банкова сметка- има я, и преди плащаше по нея и знае, че все още е активна, но ..спря да плаща..
Е как да му "отмъстя" подобавашо???
:D
Anabel
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 22 Окт 2010, 12:18

А как би било по мъжки? :roll:
Подминавам сескистките намеци, но явно темата такава ще си остане, но да чуя какво мисли един мъж. Дано ме изненадате. :lol:

Госпожо ВИЕ сте избрала за баща на детето си ТОЗИ СУБЕКТ и сега носите ВИЕ последствията от избора си !

Искрено се надявам да сте млад човек, защото в противен случай е жалко за вас. Точно в тези отношения никога не си сигурен в изборът си и какво ще повлече след себе си той.

п.п. Женската еманципация е принудителна.
Докато ви чакам да отговорите, надявам се :P да се включи и жреца.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sisi19 » 23 Окт 2010, 14:14

Г-жо, не съм адвокат, но ще Ви кажа нещо от личен опит с няколко думи.
Закона Ви дава много възможности за да защитите детето си. Вярно е , че става доста трудно ,с протакане във времето. Но , какво да се прави, това са законите ни.Къде уредени, къде не, с доста пропуски и прочее.
Та, след като закона Ви дава нещо което е в полза на детето Ви, просто го вземете и не се бавете.Бащата няма да Ви каже "Браво" или "Благодаря", че не сте си потърсили права до сега.
Няма място за притеснение от това какъв е, и що е......Напротив това ще е във Ваша полза.
Пожелавам Ви успех, с оглед постигане на целите Ви в полза на детето Ви.
Късмет
sisi19
Потребител

Мнениеот ejkobejko » 23 Окт 2010, 19:23

poli_g написа:Пожелавам Ви успех, с оглед постигане на целите Ви в полза на детето Ви.
Късмет

Аз пък ви пожелавам ходене по мъките и харчове по адвокати.
Не ви ли е хрумвало, че за да получавате пари за издръжка , би било хубаво бащата да има възможност да вижда това дете ?
ejkobejko
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Окт 2010, 19:38

ejkobejko написа:
poli_g написа:Пожелавам Ви успех, с оглед постигане на целите Ви в полза на детето Ви.
Късмет

Не ви ли е хрумвало, че за да получавате пари за издръжка , би било хубаво бащата да има възможност да вижда това дете ?

Думите в цитатът не са мои, но бодлите ти са остри. Прибери ги, защото не е нужно. Убедена съм, че имаш знание за липсата на корелация между лични и издръжка. Формално и от правна страна.
Умишлено не навлизам в човешката страна на този казус.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ejkobejko » 23 Окт 2010, 23:15

Извинявай poli_g, думите не са твои- техн.грешка
P.S. обаче този казус няма човешка страна, ако греша поправи ме.
отново се извинявам за цитата.
ejkobejko
Младши потребител

Мнениеот Anabel » 27 Окт 2010, 21:45

ejkobejko написа:
Късмет

Хей ежкобежко, а на вас не ви ли е хрумвало, че бащата може и да не иска да вижда детето си............. Но това не му дава правото да не плаща издръжката/задължението си, НАЛИ???
Колкото и да говорим, майката винаги е в по-неизгодната позиция!
Anabel
Нов потребител

Мнениеот law_master » 27 Окт 2010, 23:58

Всеки си носи отговорността Г-жо. Както бащата ще си я понесе, затова че не плаща, така и вие си я носете поради това че сте направила такъв избор.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 28 Окт 2010, 07:17

law_master написа:Всеки си носи отговорността Г-жо. Както бащата ще си я понесе, затова че не плаща, така и вие си я носете поради това че сте направила такъв избор.

Хе, хе.. Дали пък като се е омъжила за него е знаела, че в последствие той няма да иска да си вижда детето? М?
sisi19
Потребител

Мнениеот law_master » 28 Окт 2010, 10:29

ами ако наистина решението да имат дете е било и на двамата съпрузи и е било добре обмислено (което според мен е единствено правилният начин при решаване на такъв въпрос), надали би се стигнало до това положение :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 28 Окт 2010, 11:33

law_master написа:ами ако наистина решението да имат дете е било и на двамата съпрузи и е било добре обмислено (което според мен е единствено правилният начин при решаване на такъв въпрос), надали би се стигнало до това положение :wink:

Оооо, повярвай, човек може да смени разсъдака си за 24 часа.
Но това практически не е свързано с казуса.
sisi19
Потребител

Мнениеот law_master » 28 Окт 2010, 11:45

не е, но всеки казус освен юридическата страна има и така да го нарека тривиална. От нея също могат да се направят изводи :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 31 Окт 2010, 04:17

law_master написа:не е, но всеки казус освен юридическата страна има и така да го нарека тривиална. От нея също могат да се направят изводи :wink:

Да, можеш - но само за себе си.
Тук има задължение, изпълнение или неизпълнение на задължението.
Решемието на съда е задължително за страните.
Но, във връзка с мисловната Ви дейност, ще направя едно малко отклонение с една молба.Помислете върху чл. 182 ал. 2 от НК
Какво имаме там: изпълнение на задължение във връзка свлязло сила решение за осуетяване на личен контакт????М? Дали пък това се отнася само до едната страна?????
Хайде да разгледаме различните вариянти.До, колкото ми е известно, закона е приложим еднакво към двете страни
sisi19
Потребител

Мнениеот Гост. » 31 Окт 2010, 15:28

Е, и?
Често състава на чл. 182 се осъществява и от родителят комуто са предоставени родителските права. Онзи, който смята другия родител за човека-касичка и не спира да му трови живота искайки още и още, все повече и повече финикийски знаци, впускайки се в нелепи съдебни процеси- я, по ЗЗДН, я по СК, манипулирайки го, заплашвайки, че ако не получи няма да му даде детето( последното като да е вещ в обръщение) ..... 8)
А най-готино е да не даде изобщо детето, за да не може да се ползва от правата си другия родител, нали сиси! Нищо, че е наш източник на средства- ако не слуша, давай да го пляскаме по тънката му струна. Нали, сиси!

И тук някъде все изниква резонния въпрос- що се мъчите взаимно, а не дадете родителските права на другия родител? :)

На толкова бащи напоследък присъждат правата- е, как пък нито един не дойде де иска да се снабди и с ИЛ! Защо, сиси?
Не знам дали е правило, но с колкото съм работила дори не искат да претендират издръжка за децата си ( нито един!), не правят проблеми и за режима на лични на другия. Е, да! Въпрос на разбиране, а според мен и на мислене.
Ай, мислете женки, че ситуацията наистина е жалка.
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси