начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Издрьжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издрьжка

Мнениеот stefka007 » 21 Сеп 2010, 15:44

Със съпруга ми сме разведени от 18 години. Синът ми е на навършени 19 години и е приет студент. Имам ли законно право да искам издръжка от мъжа ми.
stefka007
Нов потребител

Re: Издрьжка

Мнениеот sunrise » 21 Сеп 2010, 15:58

Вие точно-никакво, а за сина Ви -зависи.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 21 Сеп 2010, 20:06

stefka007 написа:Със съпруга ми сме разведени от 18 години. Синът ми е на навършени 19 години и е приет студент. Имам ли законно право да искам издръжка от мъжа ми.

...Имате предвид - от бившият Ви съпруг, с когото сте разведени?!
ОТГОВОР: НЕ!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 21 Сеп 2010, 20:28

georgiev_sfbg написа:
stefka007 написа:Със съпруга ми сме разведени от 18 години. Синът ми е на навършени 19 години и е приет студент. Имам ли законно право да искам издръжка от мъжа ми.

Тя - не. Но синът й /вероятно за него пита :wink: / - да - по преценка на съда.
чл. 144 СК
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 22 Сеп 2010, 10:29

kalahan2008 написа:
georgiev_sfbg написа:

Тя - не. Но синът й /вероятно за него пита :wink: / - да - по преценка на съда.
чл. 144 СК

...При тази хипотеза, съм съгласен, но следват редица условности! 8)
...В крайна сметка, Съдът, ще реши!

П.П.
Но първо, е желателно, синът й, внимателно да се запознае - с нормата на Чл.144 - СК (и не само!) и ако има нещо неясно - по-добре първо да се поинтересува! :wink:

СК - Чл. 144. РОДИТЕЛИТЕ дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

СК - Чл. 139. Право на издръжка има лице, което е неработоспособно и не може да се издържа от имуществото си.

СК - Чл. 142. (1) Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи.

СК - Чл. 150. При изменение на обстоятелствата присъдената издръжка или добавката към нея може да бъде изменена или прекратена.

СК - Чл. 151. (1) Не може да търси издръжка лице, което се е провинило тежко срещу онзи, който дължи издръжката, срещу негов съпруг, низходящ или възходящ.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот plamen__stojanov » 11 Окт 2010, 16:52

Ммм издраъжката ще е в размер на не повече от 60лв за синът ви...ако ви устроийва...
plamen__stojanov
Нов потребител

Назад към Семейни казуси