- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
подялба на имот след брак с чужденец
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
подялба на имот след брак с чужденец
здравейте,става въпрос за сестра ми,беше омъжена в Гърция,миналата година се разведе,не беше легализирала брака си в БГ,но по време на въпросния брак майка ми й прехвърли семейната ни къща с покупко-продажба,сега бишият й съпруг заведе дело за половината имот.Въпросът ми е възможно ли е да се развали договорът за продажбата и какви са шансовете.Благодаря на всички които ми отговорят.
- lisa1
- Нов потребител
Re: подялба на имот след брак с чужденец
А за някакво движение на пари да бяхте споменала?
Ако не е плащана цената, то не се помайвайте, а бързо майка ви да намери колега( не просто, кой да е колега, разбира се- трябва ви наистина опитен), за да се предприеме нужното.
п.п. Цялата тази правна гимнастика с покупко-продажбата е целяла да ви увреди вас, според мен. Но е възможно да греша.
Ако не е плащана цената, то не се помайвайте, а бързо майка ви да намери колега( не просто, кой да е колега, разбира се- трябва ви наистина опитен), за да се предприеме нужното.
п.п. Цялата тази правна гимнастика с покупко-продажбата е целяла да ви увреди вас, според мен. Но е възможно да греша.
- Гост.
- Старши потребител
Интересен въпрос ,ако приемем че така в действително се е случило.То тогава как да видим отвътре волята на волеизявлението с което да кажем ето сделката е симулативна.Трябва да питате все пак адвокат според мен
-
Pause - Активен потребител
как да видим отвътре волята на волеизявлението с което да кажем ето сделката е симулативна
Гледай сега болда, там е казано повече между редовете.
lisa1 написа:здравейте,става въпрос за сестра ми,беше омъжена в Гърция,миналата година се разведе,не беше легализирала брака си в БГ,но по време на въпросния брак майка ми й прехвърли семейната ни къща с покупко-продажба,сега бишият й съпруг заведе дело за половината имот.Въпросът ми е възможно ли е да се развали договорът за продажбата и какви са шансовете.Благодаря на всички които ми отговорят.
На подчертаното: добри. Налице са всички предпоставки да се уважи иска, така щото продавач и купувач, по посочената сделка, са вече от един отбор.
Така каза кълбето.
Хайде, отдавна не съм залагала и съм в настроение( не, че съм хазартна личност, но защо не?!)- ловя бас, че размяна на парични знаци не се е осъществила.
- Гост.
- Старши потребител
lisa1 написа:lisa1
lisa1,сестра Ви платила ли е нещо за имота, който майка Ви й е прехвърлила? И друг важен въпрос - къде е сключен договора? - на теритирията на България или на територията на Гърция?
Говори, за да те видя! - Сократ
- winnerbg
- Младши потребител
Парични знаци не са разменяни,майка ми е вписана като ползвател в нот.акт,устната уговорка беше след известно време имота отново да бъде прехвърлен на майка ми.Аз бях пълномощника от страна на майка ми за продажбата и в пълномощтното ми пише че мога да получа сумата.Благодаря ви за мненията.В БГ е сключен дог.
- lisa1
- Нов потребител
Когато сключихте договора за покупко-продажба направихте ли друг документ, в който да опишете че това е покупко-продажба, с която прикривате дарение?
- winnerbg
- Младши потребител
Аз ще ви отговоря- не. И ще допълня- нищо не е загубено.
Намерете колега.
п.п. Това с Гърция, като местоположение на сключване на договора за продажба( обективиран в НА!) ще пропусна. Колега.
Намерете колега.
п.п. Това с Гърция, като местоположение на сключване на договора за продажба( обективиран в НА!) ще пропусна. Колега.
Последна промяна poli_g на 31 Юли 2010, 11:59, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
Ако сте подписали такъв документ договора за покупко-продажба ще бъде обявен за нищожен от съда веднага що му предоставите този документ ( който се нарича "контра летер")
Ако нямате такъв документ нещата стават с "признание на страните по договора направено пред съда за сключен между тях привиден договор". По-трудно е и отнема повече време, защото резултата който преследвате, ще го имате най-рано във втора инстанция. Вие преценяте!
Ако нямате такъв документ нещата стават с "признание на страните по договора направено пред съда за сключен между тях привиден договор". По-трудно е и отнема повече време, защото резултата който преследвате, ще го имате най-рано във втора инстанция. Вие преценяте!
- winnerbg
- Младши потребител
Да! За останалото послущайте poli_g "нищо не е загубено".
"Намерете колега."
"Намерете колега."
- winnerbg
- Младши потребител
Няма място за преценка!
Имота е семейната къща, сделката прикрива друго съглашение. Факта, че не са плащани пари, за който и двете страни са повече от наясно е достатъчен, като добавим и същественото, че дъщерята, като разведена има интерес тази къща да остане в родата.... изгледите за положително решение ужасно се повишиха.
Но, трябва да се бърза, защото бившия зет е завел дело за делба на СИО-то.
Имота е семейната къща, сделката прикрива друго съглашение. Факта, че не са плащани пари, за който и двете страни са повече от наясно е достатъчен, като добавим и същественото, че дъщерята, като разведена има интерес тази къща да остане в родата.... изгледите за положително решение ужасно се повишиха.
Но, трябва да се бърза, защото бившия зет е завел дело за делба на СИО-то.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа::roll:
Правилно poli_g! Време ми е за почивка
- winnerbg
- Младши потребител
И на мен .
Приятни и спокойни слънчеви дни.
Приятни и спокойни слънчеви дни.
- Гост.
- Старши потребител
Имам ,един въпрос който е сходен.Двама души нямат родство помежду си сключват договор за покупко - продажба на недвижим имот но цената не е платена.И продавача прехвърля собствеността върху имота ,с устното обещание че ще си вземе цената.Въпросът е имали възможност да си защити правата при неизпълнение на купувача да плати цената?Въпросът ми е чисто теоретичен.
-
Договорът за покупко-продажба е двустранен възмезден договор.Т.е. той поражда задължения и за двете страни. Задължението на продавача е да предаде имота във фактическата власт на купувача , съответно задължението на купувача е да плати цената на имота. Щом като продавача е предал владението на имота на купувача това означава, че той е изпълнил своето задължение по договора. Докато купувача не заплати уговорената цена, той не е изпълнил своето задължение по договора.При това положение продавача изпраща покана до купувача да заплати цената в рамките на посочения в поканата срок. Ако след изтичането на този срок купувачът не внесе дължимата от него сума, то продавача може да се защити като предяви иск за неизпълнение на договорно задължение по чл.79, ал.1 от ЗЗД. Има и друга опция - продавача да поиска разваляне на договора на основание чл.87, ал.1 или 2 ЗЗД (зависи от интереса на кредитора). Отделно обезщетението, разноските по сключване на договора, съдебните разноски - това вече според обстоятелствата и желанията на изправната по договора страна.
- winnerbg
- Младши потребител
Pause написа:Имам ,един въпрос който е сходен.Двама души нямат родство помежду си сключват договор за покупко - продажба на недвижим имот но цената не е платена.И продавача прехвърля собствеността върху имота ,с устното обещание че ще си вземе цената.Въпросът е имали възможност да си защити правата при неизпълнение на купувача да плати цената?Въпросът ми е чисто теоретичен.
Чисто практически, без да теоретизирам, в НА обикновено, да не казвам винаги, се записва следното изречение: Продавачът декларира, че е получил изцяло и в брой продажната цена за имота от купувача към дата на сключване на договора за покупко-продажба.
Да се води съдебна битка срещу тази сделка е загубена кауза, освен ако не извадиш някой коз( писмен ) от ръкава.
- Гост.
- Старши потребител
Точно ,това което каза Поли изчерпа въпроса.
-
В практиката да! Но питащият е конкретизирал,че интереса му е наочен към теорията!
- winnerbg
- Младши потребител
E да ама нали ,теорията е насочена към практиката.И то тогава ако има разминаване ще се упомене.Нека не бъдем буквоядци
-
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|