Здравейте,
Предварително се извинявам, но още не съм намерил адвокат, който да знае отговора. Дано някой да помогне.
Аз съм български гражданин, съпругата ми е французойка, бракът е сключен във Франция през 1992г., имаме син на 13г. Преди 3г. решихме заедно да дойдем да живеем в България. След това съпругата ми обаче се върна във Франция и ни "изостави". Тоест от 2 години живеем със сина ми в България и аз го гледам сам.
Ситуацията ме устройва и не искам да се развеждам. Съпругата ми обаче иска, и то не по взаимно съгласие.
Въпросите ми са:
1/ Може ли съпругата ми да заведе дело за развод във Франция?
2/ Ако да - мога ли аз да поискам делото да се гледа в България (на основание на това, че гледам сам дете и не мога да си позволя лукса да пътувам до Франция за явяване в съда и т.н.)
3/ Ако и това не може да стане - според вас не е ли по-добре тогава аз да заведа дело в България, макар и да не искам? И имам ли реални шансове синът ми да продължи да живее с мен?
Предварително благодаря на всички за помощта!
(вкл. и ако знаете за някой добър адвокат, запознат с тези въпроси)
Поздрави,
Г.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
"Международен" развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: "Международен" развод
да
за сега не
за сега- да( отговорите и на 2 и на 3 са обусловени от приемане на едни изменения заради т.н. конкуренция при избора на съд..не ви е важно да знаете), за детето- да
Успех с колегата
за сега не
за сега- да( отговорите и на 2 и на 3 са обусловени от приемане на едни изменения заради т.н. конкуренция при избора на съд..не ви е важно да знаете), за детето- да
Успех с колегата
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря, Поли!
Има все пак някакво странно противоречие относно въпрос 1 (дали може съпругата да заведе дело във Франция):
Според европейската директива по въпроса отговорът наистина изглежда "да".
Обаче в сайта на Френското Министерство на Правосъдието пише, че при отделно живеещи съпрузи компетентният съд е този по местоживеене на родителя гледащ детето, или ако няма дете - на ответника (т.е. и в двата случая - аз, и би трябвало делото да може да се заведе само в София).
Къде е истината?
Има все пак някакво странно противоречие относно въпрос 1 (дали може съпругата да заведе дело във Франция):
Според европейската директива по въпроса отговорът наистина изглежда "да".
Обаче в сайта на Френското Министерство на Правосъдието пише, че при отделно живеещи съпрузи компетентният съд е този по местоживеене на родителя гледащ детето, или ако няма дете - на ответника (т.е. и в двата случая - аз, и би трябвало делото да може да се заведе само в София).
Къде е истината?
- ggv69
- Нов потребител
Както се казва в един популярен филм: " Някъде там".
Не познавам френското законодателство, позовах се на еврорегламент ( темата е дискутирана и тук). При противоречие между норма на ЕС и вътрешно законодателство- прилага се европейското право. В случая то все още дава правна възможност на съпругата ви за избор на компетентен съд (Регламент (ЕО) № 2201/2003).
Ако е нормативно уредена тази хипотеза във френското законодателство, за която споменавате във втория си пост, то статуквото "ситуацията ме устройва и не искам да се развеждам" не е застрашено. Поне не и от съпругата ви и във Франция. Дори и да заведе дело там, то същото следва да се прекрати.
Компетентен в случая ще бъде българският съд.
Не познавам френското законодателство, позовах се на еврорегламент ( темата е дискутирана и тук). При противоречие между норма на ЕС и вътрешно законодателство- прилага се европейското право. В случая то все още дава правна възможност на съпругата ви за избор на компетентен съд (Регламент (ЕО) № 2201/2003).
Ако е нормативно уредена тази хипотеза във френското законодателство, за която споменавате във втория си пост, то статуквото "ситуацията ме устройва и не искам да се развеждам" не е застрашено. Поне не и от съпругата ви и във Франция. Дори и да заведе дело там, то същото следва да се прекрати.
Компетентен в случая ще бъде българският съд.
- Гост.
- Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|