Здравейте,
Аз съм момиче на 25години. Имам майка, която е разведена с баща ми откакто съм била бебе. Но също така тя е с психична диагноза - шизофрения. В момента живее с брат си и неговата жена. Брат й и неговата жена не ме харесват и се държат лошо с мен, а и се възползват от състоянието на майка ми. Проблемът е че апартамента, в който живеят е общ е на майка ми и нейният брат и се намира в центъра на София. Чувствам се застрашена от евентуално прехвърляне от страна на майка ми на тяхно име на апартамента. Те дори се възползват от това че не живея с нея и вече са я настроили много срещу мен. А дори и да искам да се прибера в момента-не може, защото вуйчо ми се преструва че прави ремонт на стаята ми без аз да го искам.
От друга страна майка ми има още един малък апартамент в Обеля, който отдава под наем от години на изключително ниска сума. Сега след като няма къде да отида я помолих да ми го преотстъпи, но не ми го дава, защото наемателката й не иска да си тръгне и също се възползва от състянието й. А също и вуйчо ми и дава такива нареждания. Т.е. аз нямам къде да отида, защото майка ми постоянно е контролирана от други лица и настроивана съответно срещу мен. Тя няма лично мнение за нищо и постоянно се ръководи от чуждите съвети на други хора, които нямат интерес аз да имам някакъв контрол над нещата.
Бих искала някой да даде мнение по въпроса как да постъпя. Мога ли реално да й стана попечител? И възможно ли е да се случи без брат й да разбере? Съветвала съм се вече с няколко адвоката и някои казват че има вероятност той да й стане попечител. Вярно ли е това твърдение? Защото друг адвокат пък ми е казвал че при всички случай аз бих и станала попечител.
От друга страна пък неините лекуващи лекарки смятат че тя не е отговаря на условията да бъде поставена под запрещение. Смятат че не е чак толкова зле. Но според мен те я разглеждат като пациент от съвсем различна гледна точка. В неината експертиза е отбелязано че е 2-ра група инвалид и е с 80% нетрудоспособност.
Това което ме интересува е дали реално имам някакъв шанс да й стана попечител при тези обстоятелства.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПОПЕЧИТЕЛСТВО НАД МАЙКА
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ПОПЕЧИТЕЛСТВО НАД МАЙКА
Инвалидност не значи и поставяне под запрепщение. Сямнявам се ако е с шизофрения и не се лекува да не уважат иска ви.Обярнете се към окръжен съд.
- sunrise
- Активен потребител
Re: ПОПЕЧИТЕЛСТВО НАД МАЙКА
Съдът е този, който е компетентен да ограничава или отнема дееспособността чрез поставяне под ограничено или пълно запрещение. Може да входирате молба в окр. съд по местожителство на лицето, чието запрещение се иска. С помощта на вещо лице съдът ще прецени дали лицето е за поставяне под дапрещение, и ако да - дали е за ограничено или за пълно.
/решението на ТЕЛК не е определящо/
Обаче, обстоятелството, че сте водели и спечелили делото, т.е. разполагате със влязъл в сила съдебно решение за поставяне под запрещение, не Ви гарантира,че органът по настойничество и попечителство/сиреч Общината/ ще предпочете именно Вас като най-подходящия кандидат/ако има няколко желаещи да станат настойници илипопечители/.За целта следва да се бързи и находчиви с подаването на документи и получаването на удостоверение за настойник или попечител. Отказът на общината подлежи на оспорване.
Успех
/решението на ТЕЛК не е определящо/
Обаче, обстоятелството, че сте водели и спечелили делото, т.е. разполагате със влязъл в сила съдебно решение за поставяне под запрещение, не Ви гарантира,че органът по настойничество и попечителство/сиреч Общината/ ще предпочете именно Вас като най-подходящия кандидат/ако има няколко желаещи да станат настойници илипопечители/.За целта следва да се бързи и находчиви с подаването на документи и получаването на удостоверение за настойник или попечител. Отказът на общината подлежи на оспорване.
Успех
- apknokia
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|