начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

издръжка на редовен студент

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

издръжка на редовен студент

Мнениеот beuty » 22 Юни 2010, 12:32

Здравейте...Моля за компетентно мнение.Разведена съм от 2000год,имам син студент ,навършил през януари 19година.Баща му до сега винаги си е плащал издръжката от 50лв.Според СК е задължен до навършване на 18 години.Стана така,че ме съкратиха от работа и немога финансово да издържам сина си за момента,който е редовен студент.Помолих баща му за временно съдействие,но той категорично отказа/а работи в БМФ и има приходи/Имали някакви казуси за издръжката на редовните студенти от страна на родителите? Мога ли да оспоря неговия отказ?Или сина ми спрямо баща си? Предварително благодаря!
beuty
Нов потребител

Re: издръжка на редовен студент

Мнениеот REVOLUTION » 22 Юни 2010, 12:35

Синът Ви е пълнолетен , тъй че Вие нищо не може да оспорвате.Синът Ви има право да търси издръжка съгласно чл.144 СК.Ако бащата не дава доброволно трябва да се заведе иск.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот beuty » 22 Юни 2010, 13:43

Издръжка на пълнолетни учащи се деца от родители
Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.
Не се ли продължава автоматично издръжката от решението от развода,след като детето е прието за редовно обучение?или трябва да предявим иск пред съда?
При всички случай -адвокат.Какви са шансовете на сина ми да бъде уважен иска му за издръжка от баща му/имам напредвид малко по-висока от решените вече 50лв съобразно увеличените му разходи- за квартира,такси за учебното заведение ,дневни и т.н. ? Глупаво е да прекъсне обучение заради пари :evil:
beuty
Нов потребител

Мнениеот Pause » 22 Юни 2010, 18:39

При,всички случай съдът ще съпостави възможностите за издръжка и нуждите на студента. :idea:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Юни 2010, 18:41

beuty написа:Издръжка на пълнолетни учащи се деца от родители
Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.
Не се ли продължава автоматично издръжката от решението от развода,след като детето е прието за редовно обучение?или трябва да предявим иск пред съда?
При всички случай -адвокат.Какви са шансовете на сина ми да бъде уважен иска му за издръжка от баща му/имам напредвид малко по-висока от решените вече 50лв съобразно увеличените му разходи- за квартира,такси за учебното заведение ,дневни и т.н. ? Глупаво е да прекъсне обучение заради пари :evil:

Не не се продължава автоматично.За шаносвете и сумата според фактическите обстоятелства-нужда-възможност на бащата(последната да не създава особени затруднения).
Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 22 Юни 2010, 18:57

Я едно сондажче ;) за мнение, просто от любопитство.
Пълнолетен студент. Бащата не е на постоянния си адрес, назначен му е особен представител. Няма данни къде е, дали работи и от какво се издържа. Може да е в чужбина, не е ясно. Иначе е здрав и в трудоспособна възраст. Няма други деца.

Моето мнение е: студентът носи тежестта да докаже, че баща му действително има доходи (а не че би могъл да има, ако не го мързи) и че не е особено затруднен да му дава издръжка. Не се предполага, че щом родителят е трудоспособен, значи може да изкара поне минимална / средна заплата и дължи издръжка с оглед възможностите, които дава тази заплата; не се предполага и че работи с мотива "има добра професия, а и с какво ще се издържа иначе". С две думи - искът се отхвърля. Вярно, че синът / дъщерята ще е несправедливо ощетен от това, че родителят им се крие или е в чужбина, а те не могат да го установят, но... рискове на професията студент, в края на краищата, пълнолетни са. :oops:

Другото мнение е, че издръжка в този случай следва да се присъди, макар и не много висока. С мотив горните предположения.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 22 Юни 2010, 19:43

portokal написа:Я едно сондажче ;) за мнение, просто от любопитство.
Пълнолетен студент. Бащата не е на постоянния си адрес, назначен му е особен представител. Няма данни къде е, дали работи и от какво се издържа. Може да е в чужбина, не е ясно. Иначе е здрав и в трудоспособна възраст. Няма други деца.

Моето мнение е: студентът носи тежестта да докаже, че баща му действително има доходи (а не че би могъл да има, ако не го мързи) и че не е особено затруднен да му дава издръжка. Не се предполага, че щом родителят е трудоспособен, значи може да изкара поне минимална / средна заплата и дължи издръжка с оглед възможностите, които дава тази заплата; не се предполага и че работи с мотива "има добра професия, а и с какво ще се издържа иначе". С две думи - искът се отхвърля. Вярно, че синът / дъщерята ще е несправедливо ощетен от това, че родителят им се крие или е в чужбина, а те не могат да го установят, но... рискове на професията студент, в края на краищата, пълнолетни са. :oops:

Другото мнение е, че издръжка в този случай следва да се присъди, макар и не много висока. С мотив горните предположения.

По повод болда- е, какво е доказал този ищец? Дори и ответникът-баща да е представляван от особен представител, по точно тези факти доказателства могат да се представят(съберат).
Определено, не смятам за правилно да се присъжда издръжка, па макар и в минимален размер( след 18 няма как вълкът да е сит и агнето почти цяло) в тази хипотеза. Тежестта на доказване е на ищеца-ответникът е винаги в благоприятна позиция, дори и с ГПК нов.
Решение основано на твърдения е порочно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 22 Юни 2010, 19:57

Ищецът в казуса е доказал само, че учи редовно и че няма доходи. Дори едно удостоверение от НОИ за баща си не е поискал, макар че поне това не е трудно. И въпреки това едното мнение - поддържано от повече от едно лица - е, че издръжка следва да се присъди, защото трудоспособният баща все се издържал от нещо и можел да си докара поне минимална заплата.
Аз също съм категорична, че не трябва, даже бях учудена, че има друго мнение.

Вярно е, че има родители (бащи обикновено), които не се интересуват от децата си, въпреки че имат средства, вярно е и че у нас - и надали само у нас - е типично родителите да издържат децата си като студенти, но е прекалено студент да се третира като непълнолетен. И мен са ме издържали като студентка (доброволно, де), та ми е лесно да говоря на чужд гръб, но...
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Юни 2010, 20:13

Като poli_g мисля , тежест на ищеца е да докаже,че учи висше, години,(в проесния казус) и има нужда ,и че ответника получава доход.Тежест на ответника е да докаже , че макар да получава доход ще представлява "затруднение" да дава издръжка.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Pause » 23 Юни 2010, 19:54

Нещо да вмъкна и аз ,трябва да предявите иск по 144СК понеже с навършването на пълнолетие на детето,автоматично не продължава издръжката и за продължаване във висше учебно заведение.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот akademikabg » 15 Ное 2010, 23:36

Аз збан само, че издръжката н а един студент вече стана непоносима. Аз съм майка на вторкурсник и вече нямам никаква надежда.
akademikabg
Нов потребител

Назад към Семейни казуси