- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
След 21 години брак?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
След 21 години брак?
Здравейте! Търсих доста из форума, но не можах да попадна на тема, в която да има нещо сходно с моя проблем.
Става дума за това, че родителите ми са пред развод. Те са женени от 21 години и мога да уточня още куп подробности за безумната ситуация, в която се намираме и годините на тормоз от страна на баща ми, но не знам кое би било от значение. Въпроса ми е какви права имаме аз и майка ми след въпросния развод, ако той изобщо се случи? По-конкретно спрямо жилището, в което живеем в момента и което е на името на баща ми. Също така, аз имам ли право на издръжка от него? На 22 години съм, но съм студентка редовно в същия град, в който живеем.
Благодаря предварително!
Става дума за това, че родителите ми са пред развод. Те са женени от 21 години и мога да уточня още куп подробности за безумната ситуация, в която се намираме и годините на тормоз от страна на баща ми, но не знам кое би било от значение. Въпроса ми е какви права имаме аз и майка ми след въпросния развод, ако той изобщо се случи? По-конкретно спрямо жилището, в което живеем в момента и което е на името на баща ми. Също така, аз имам ли право на издръжка от него? На 22 години съм, но съм студентка редовно в същия град, в който живеем.
Благодаря предварително!
- arabesque
- Нов потребител
Re: След 21 години брак?
Имате право да го унищожите,егати лайното..Извинявам се...
Децата му следват,искат да зарадват родителите си,а някой все е недоволен..
Дори и да ви препоръчам адвокат,няма изход,по-добре да се позовете на психолог.Баща ви нищо неможе да ви направи,няма как да се разведе с вас,и то ви е единственото жилище.Едва ли баща ви има пари за адвокат?
Когато изгони майка ви,ще можете спокойно да се отречете от баща в момента в който изгонви и вас.
Но вие мълчите сигурно и го храните и поите,а той ви се надсмива и господничи?Такива господ бързо ги прибира в ада.
Вие питате друго обаче.Когато умре ще можете да го наследите,ако не е продал всичко преждевременно.
Все пак се посъветвайте с реален адвокат.
И живота е пред вас,вие винаги можете да изплатите една гарсониера за целия си живот без да сте зависими,дори можете да помагате на тази която ви е родила ,отгледала и е била набедена заради това си добро деяние..
Жалко,но съвета ми е,създай се,бъди устойчив,планирай децата,отношенията си,имаш пример на действителността,ТИ РЕШАВАШ,Ти си.Ти вече знаеш,че не тук трябва да питаш,а трябва да станеш суров,да се реализираш,да знаеш кой си.За това не ти трябва право.
Ти си.
Децата му следват,искат да зарадват родителите си,а някой все е недоволен..
Дори и да ви препоръчам адвокат,няма изход,по-добре да се позовете на психолог.Баща ви нищо неможе да ви направи,няма как да се разведе с вас,и то ви е единственото жилище.Едва ли баща ви има пари за адвокат?
Когато изгони майка ви,ще можете спокойно да се отречете от баща в момента в който изгонви и вас.
Но вие мълчите сигурно и го храните и поите,а той ви се надсмива и господничи?Такива господ бързо ги прибира в ада.
Вие питате друго обаче.Когато умре ще можете да го наследите,ако не е продал всичко преждевременно.
Все пак се посъветвайте с реален адвокат.
И живота е пред вас,вие винаги можете да изплатите една гарсониера за целия си живот без да сте зависими,дори можете да помагате на тази която ви е родила ,отгледала и е била набедена заради това си добро деяние..
Жалко,но съвета ми е,създай се,бъди устойчив,планирай децата,отношенията си,имаш пример на действителността,ТИ РЕШАВАШ,Ти си.Ти вече знаеш,че не тук трябва да питаш,а трябва да станеш суров,да се реализираш,да знаеш кой си.За това не ти трябва право.
Ти си.
-
namakak - Потребител
Майка ми работеше дълги години в чужбина и на практика тя ни издържаше. През цялото това време баща ми си водеше любовниците у нас, караше ме да се прибирам по-късно вечер, за да не ги заварвам, грам не се интересуваше дали съм добре и прочее... Сега, ако се случи, бих му теглила една ......, с извинение, но тогава бях на 16-17 и не искам да коментирам как приемах нещата, защото ще стане твърде емоционално...
В един момент обаче, аз точно бях 12 клас, на въпросния господин му откриха тежко заболяване и се наложи операция. Майка ми се върна в България, за да се грижи за него, въпреки нещата, които разбра. Тя го извади от гроба, колкото и неприятно и грубо да звучи. Минаха няколко месеца, той се възстанови напълно и в един момент каза "Махайте ми се от апартамента", без причина.... Последваха някакви безумни разправии. След това се отказа от намерението да ни гони, но спря да разговаря с мен и с майка ми, не дойде на бала ми тогава, подминаваше ме на улицата, 1 стотинка не съм видяла от него за нищо, а имах нужда и прочее, и прочее... Сега, 3 години по-късно положението е същото, живеем под един покрив, но сме като непознати. Той има регистрации във всички сайтове за запознанства в интернет, любовница (или любовници) има 100%. Преди месец се наложи повторна операция, явно Господ му намекна нещо... този път обаче майка ми отказа да се грижи за него. Аз също отказах да си мръдна пръста дори. Може би не е правилно от морална гледна точка, но от моя гледна точка друг вариянт няма...
И сега явно е решил, че иска да се развежда... За това исках да знам какви права имаме аз и майка ми. А реален адвокат ще потърсим така или иначе...
В един момент обаче, аз точно бях 12 клас, на въпросния господин му откриха тежко заболяване и се наложи операция. Майка ми се върна в България, за да се грижи за него, въпреки нещата, които разбра. Тя го извади от гроба, колкото и неприятно и грубо да звучи. Минаха няколко месеца, той се възстанови напълно и в един момент каза "Махайте ми се от апартамента", без причина.... Последваха някакви безумни разправии. След това се отказа от намерението да ни гони, но спря да разговаря с мен и с майка ми, не дойде на бала ми тогава, подминаваше ме на улицата, 1 стотинка не съм видяла от него за нищо, а имах нужда и прочее, и прочее... Сега, 3 години по-късно положението е същото, живеем под един покрив, но сме като непознати. Той има регистрации във всички сайтове за запознанства в интернет, любовница (или любовници) има 100%. Преди месец се наложи повторна операция, явно Господ му намекна нещо... този път обаче майка ми отказа да се грижи за него. Аз също отказах да си мръдна пръста дори. Може би не е правилно от морална гледна точка, но от моя гледна точка друг вариянт няма...
И сега явно е решил, че иска да се развежда... За това исках да знам какви права имаме аз и майка ми. А реален адвокат ще потърсим така или иначе...
- arabesque
- Нов потребител
arabesque написа:Здравейте! ...... Въпроса ми е какви права имаме аз и майка ми след въпросния развод, ако той изобщо се случи? По-конкретно спрямо жилището, в което живеем в момента и което е на името на баща ми. Също така, аз имам ли право на издръжка от него? На 22 години съм, но съм студентка редовно в същия град, в който живеем.
Благодаря предварително!
Вие, по отношение жилището, реално никакви шансове. Кому ще бъде възложено ползването на семейното жилище зависи, във вашия случай с оглед липсата на данни за непълнолетни деца, изцяло и само въз основа депозирано писмено искане за предоставянето му съпроводена с доказана жилищна нужда ( правилото важи за всеки от двамата съпрузи).
Ако имотът е придобит по време на брака- той е в режим на СИО- презумпцията е за равни дялове на двамата съпрузи. За по-голям принос в придобиването му се води отделно дело, след прекратяване на брака.
За издръжката ви, която е предмет на отделно дело, където вие сте ищец, а ответници са двамата ви родители- имате право на такава при наличие на следните обстоятелства (кумулативно)
- до навършване на 25г. възраст,
- все още сте редовна форма на обучение
- липсата на възможност сама да се издържате от имущество и евентуални доходи
- същественото! наличие на доказани възможности от страна на родителите да ви я дават.
- Гост.
- Старши потребител
Поли,
да призная и аз до скоро мислех така, НО... ВОС ми обърна мисленето
"Синът на страните св. С. споделя, че и към момента живее в семейното жилище, обстоятелство което не се оспорва от страните. Съгласно трайната съдебна практика на ВКС, пълнолетните деца на страните имат самостоятелни права на жилищната площ, които следва да се зачитат при предоставяне ползването на семейното жилище /така и ППВС-12-1971г./. Следва да бъде отченото запазеното му право на ползване върху спалното помещение от жилището, което обитава, при съвместно ползване на кухнята и сервизните помещения от същото. "
Колегата, който се ангажира с казуса може да го ползва
да призная и аз до скоро мислех така, НО... ВОС ми обърна мисленето
"Синът на страните св. С. споделя, че и към момента живее в семейното жилище, обстоятелство което не се оспорва от страните. Съгласно трайната съдебна практика на ВКС, пълнолетните деца на страните имат самостоятелни права на жилищната площ, които следва да се зачитат при предоставяне ползването на семейното жилище /така и ППВС-12-1971г./. Следва да бъде отченото запазеното му право на ползване върху спалното помещение от жилището, което обитава, при съвместно ползване на кухнята и сервизните помещения от същото. "
Колегата, който се ангажира с казуса може да го ползва
- chandra
- Потребител
Оф, толкова е сложно всичко... Благодаря много за отговорите!
- arabesque
- Нов потребител
СК отм.
чл. 56, ал.5 СК нов
В чл. 56 навсякъде се говори за непълнолетни, сигурно законодателят е отчел промени в обществените отношения.../ вярвам делото ти е било по СК отм./
Та, да си поговорим отново? След като СК нов не дава изрично привилегия на пълнолетните, как ПП на ВС ще дерогира правната норма?
От мен да мине- колегата може да ползва и това.
Чл. 28. При постановяване на развода съдът предоставя семейното жилище на единия от съпрузите, когато то не може да се ползува поотделно от двамата, като взема предвид интересите на децата , вината, здравословното състояние и другите обстоятелства.
чл. 56, ал.5 СК нов
Когато съпрузите са съсобственици или имат общо право на ползване върху семейното жилище, съдът предоставя ползването му на единия от тях, като взема предвид интересите на ненавършилите пълнолетие деца, вината, здравословното състояние и други обстоятелства
В чл. 56 навсякъде се говори за непълнолетни, сигурно законодателят е отчел промени в обществените отношения.../ вярвам делото ти е било по СК отм./
Та, да си поговорим отново? След като СК нов не дава изрично привилегия на пълнолетните, как ПП на ВС ще дерогира правната норма?
От мен да мине- колегата може да ползва и това.
- Гост.
- Старши потребител
Хора, не разбирам нищо от съкращенията на термините ви
Апартамента е на името на баща ми, придобит е от неговата майка преди брака с моята майка. Тоест не е придобит по време на брака. Но преди години една адвокатка (по друг повод имахме контакти с нея) беше казала, че след определи години брак и съвместно съжителство, майка ми също получава някакво право на ползване, дори и след развод. Та за това питах... Но може би не е била права или пък нещата са се променили...
Апартамента е на името на баща ми, придобит е от неговата майка преди брака с моята майка. Тоест не е придобит по време на брака. Но преди години една адвокатка (по друг повод имахме контакти с нея) беше казала, че след определи години брак и съвместно съжителство, майка ми също получава някакво право на ползване, дори и след развод. Та за това питах... Но може би не е била права или пък нещата са се променили...
- arabesque
- Нов потребител
Бърборим ( за сега сал аз, но ще се включи) с колегата....съвсем доброжелателно.
Аз твърдя, че т. 12 от ППВС, което е цитирала колегата, е вече загубило значение и съм убедена, че разбра мотивите ми.
С което отново подкрепям тезата си, че дори и имотът да е придобит по време на брака( а при вас не е ), вие, като пълнолетен член на семейството, макар и дете на родителите си, нямате гарантирано право на ползване( каквото е съществувало по СК отменен).
Ей, такива дреболии ни вълнуват по някога. А понякога се получават интересни дискусии... напоследък хич.
Да се върна на вашия случай- семейното жилище, което е собственост на баща ви и при липса на факти от брака да има непълнолетно дете, няма да се предостави за ползване на майка ви, нито пък на вас, както и няма да се разпределя ползването му.
Семейното жилище се предоставя на съпруга несобственик единствено в хипотезите, когато от брака има ненавършили пълнолетие деца, съгласно сега действащия семеен кодекс.
Останалото- да оставим на колегата, който ще поеме делото. Да не отнемаме и частица от тръпката.
п.п. СК- семеен кодекс
ППВС- постановление на пленума на Върховния съд...
Идея нямам това с какво ви помага, но е готино, че се усмихвате.
Толкоз малко хора го правят.
Аз твърдя, че т. 12 от ППВС, което е цитирала колегата, е вече загубило значение и съм убедена, че разбра мотивите ми.
С което отново подкрепям тезата си, че дори и имотът да е придобит по време на брака( а при вас не е ), вие, като пълнолетен член на семейството, макар и дете на родителите си, нямате гарантирано право на ползване( каквото е съществувало по СК отменен).
Ей, такива дреболии ни вълнуват по някога. А понякога се получават интересни дискусии... напоследък хич.
Да се върна на вашия случай- семейното жилище, което е собственост на баща ви и при липса на факти от брака да има непълнолетно дете, няма да се предостави за ползване на майка ви, нито пък на вас, както и няма да се разпределя ползването му.
Семейното жилище се предоставя на съпруга несобственик единствено в хипотезите, когато от брака има ненавършили пълнолетие деца, съгласно сега действащия семеен кодекс.
Останалото- да оставим на колегата, който ще поеме делото. Да не отнемаме и частица от тръпката.
п.п. СК- семеен кодекс
ППВС- постановление на пленума на Върховния съд...
Идея нямам това с какво ви помага, но е готино, че се усмихвате.
Толкоз малко хора го правят.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря за "превода"
Тъййй.. значи с други думи чисто и просто може да си ме изхвърли на улицата? Супер...
Тъййй.. значи с други думи чисто и просто може да си ме изхвърли на улицата? Супер...
- arabesque
- Нов потребител
Не мисля, че горецитираното ППВС е загубило значението си. При развод съдът се произнася на кого от съпрузите да предостави ползването на семейното жилище, ако има непълнолетни деца - кой да упражнява родителските права, но когато детето е пълнолетно това не значи, че при развод то трябва да иде на улицата. На когото и от двамата родители съдът да предостави ползването на семейното жилище - детето си остава, само другият родител напуска. Друг е въпросът дали ще иска да живее с баща си. И дали ще може....
- maria01
- Потребител
Добре, колега, но аз не твърдя, че цялото ППВС е загубило значение, а само т.12 от същото.
Интересно е вашето тълкуване на нормата на чл. 28 СК (отм.) и чл. 56 СК (нов)?
И на останалите колеги, разбира се, би ми било интересно да чуя различни ( от моята)гл.т.
Благодаря Ви.
Интересно е вашето тълкуване на нормата на чл. 28 СК (отм.) и чл. 56 СК (нов)?
И на останалите колеги, разбира се, би ми било интересно да чуя различни ( от моята)гл.т.
Благодаря Ви.
- Гост.
- Старши потребител
Малко в страни от темата, но какво да правим ако "детето" е например 50 годишно?
Де юре, има ли разлика между 21 годишни и 50 годишни "деца"?
Въпросите ми са риторични!
В цитираното ПП са направени препратки към ЗНО, който е отмененен..
Де юре, има ли разлика между 21 годишни и 50 годишни "деца"?
Въпросите ми са риторични!
В цитираното ПП са направени препратки към ЗНО, който е отмененен..
- ch3oh
- Активен потребител
maria01 написа:Друг е въпросът дали ще иска да живее с баща си. И дали ще може....
А, дойдохме си на думата
- arabesque
- Нов потребител
Думата ще се чуе едва, когато собственикът покани родствениците си в собственият си имот.
- Гост.
- Старши потребител
Да погледнем от друга страна на въпроса. Как и на какво основание според Вас един родител, независимо дали е разведен или не, може да изгони пълнолетното си дете ако от дома си ако то самото не желае доброволно да иде на улицата. Доста често са ми задавали клиенти този въпрос.
- maria01
- Потребител
А, не, не.. аз съм много далеч от мисълта, че той ще ни покани...
- arabesque
- Нов потребител
Не е нужно някой да ви покани,важно е майка ви да ви изгони
Моят баща някога,само ми каза,защо си ми дошло като и аз съм на чуждо.
Моят баща някога,само ми каза,защо си ми дошло като и аз съм на чуждо.
-
namakak - Потребител
... И така събитията не закъсняха. Днес майка ми получи уведомление, че баща ми е подал молба за развод. В изумление съм след като прочетох двата листа с лъжи, които бяха приложени. Как е съчинил толкова абсурди този човек, не ми стана ясно...
- arabesque
- Нов потребител
При адвокат. По-добро не можете да сторите.
По отношение изложеното в ИМ не се впечатлявайте толкоз. Понякога фактите са силно манипулирани...
По отношение изложеното в ИМ не се впечатлявайте толкоз. Понякога фактите са силно манипулирани...
- Гост.
- Старши потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|