Здравейте,
Разчитам на съвети и коментари по следния казус.
Разводът ми е факт от 3 г. и половина, когато детето ни бе на 6 г. Тогава съдът постанови аз да упражнявам настойнически права, като е в сила стандартен режим на лични срещи на бащата с детето - всяка 1 и 3 събота и неделя от 10 до 15 ч. и 30 дни престой при бащата през лятото, които не съвпадат с годишната ми отпуска.
На детето му предстои да кандидатства след 4 клас, като за целта е необходимо да посещава подготвителни курсове всеки уикенд. Бащата на детето категорично отказва да пуска детето в определеното му време за лични срещи. В допълнение отказва да го пуска на училище, когато графикът на учебни занятия изисква отучване или явяване на състезание, конкурс, олимпиада. За последното настоява за компенсации, равностойни по времетраене на отнетото му време с детето. В случай на неполучаването им (не съм склонна да давам компенсации, тъй като детето има нужда от време да се подготвя за училище - не го прави по време на гостуванията си, както и от почивка), заплашва със завеждане на иск.
Самото дете, почти на 10 години, прави няколко опити да говори с баща си, като след гостуване твърди, че не му се обръща внимание и като цяло не се чувства "у дома си" там.
Въпросите ми са:
1. С оглед на задължителния характер на образованието у нас и липсата на разписан режим на компенсации и безупречното изпълнение на настоящия режим на лични срещи между бившия ми съпруг и детето ни от моя страна, има ли право бащата да предяви по надлежен ред претенции за компенсации?
2. С оглед на факта, че детето ни тепърва ще трябва да посещава курсове, да се явява на учебни мероприятия извън редовното уч. време, мога ли и на какво основание да поискам промяна на режима на лични срещи? В същия смисъл, каква е вероятността, съдейки от практиката, такава да бъде постановена?
Моля за професионални мнения по гореописаната ситуация. Съвети от порядъка "поговорете, разберете се", за жалост, остават в сферата на добрите и нереални пожелания. Опитът ми показва, че бащата не е склонен на диалог и като цяло приключва всеки опит за подобен със закана за съдебна или друга разправа.
Благодаря ви предварително!
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус - режим на лични срещи след развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Казус - режим на лични срещи след развод
Дълго и сложно...
Бащата има право на този режим, не само и основно защото такъв е постановен от съда при онези обстоятелства, а и за да не се губи връзката с детето. Ако не го спазвате дори не е нужно да води ново дело, а просто да се снабди с ИЛ и под страх от парична санкция вие волю-неволю ще изпълнявате. Ако не вие, то съдебен изпълнител, при това с риск от сигурните травми за детето от това принудително изпълнение.
След като принципът на изговаряне не сработва, при вас, един от двамата следва да заведе нов иск за промяна в постановения режим на лични контакти.
Ако това сте вие, и е в интерес на детето ( 4 клас и такава натовареност не бих причинила)- заведете вие иска. Трябва да докажете промяна в обстоятелствата, че в определените дни детето е ангажирано с извънкласни занимания, важни, неотложни и в негов интерес, поради което не бихте могли да изпълнявате в пълен обем вече постановения режим на лични контакти.
Осигурете си доказателства в тази насока.
1. За него се открива правната възможност да се снабди с ИЛ( вече ви писах за това), за да се приведе в изпълнение предварително постановения режим. Няма интерес да иска нов режим, ако стария го устройва. Вие сте заинтересованата страна за такова дело.
2. Ако подсигурите доказателства, че е наложително такова посещение на занимания, ще докажете промяната в обстоятелствата, което е индикация за промяна и в режима. Въпрос на доказване в съдебна зала( ще ви изготвят и социален доклад по делото- ако социалните преценят, че тези занимания не натоварват детето- защо не?!)
Ще се наложи да приемете, двустранно и с компромиси, доста гъвкав режим на контакти. А ако е в интерес и на детето- съдът няма да отхвърли предложението.
Бащата има право на този режим, не само и основно защото такъв е постановен от съда при онези обстоятелства, а и за да не се губи връзката с детето. Ако не го спазвате дори не е нужно да води ново дело, а просто да се снабди с ИЛ и под страх от парична санкция вие волю-неволю ще изпълнявате. Ако не вие, то съдебен изпълнител, при това с риск от сигурните травми за детето от това принудително изпълнение.
След като принципът на изговаряне не сработва, при вас, един от двамата следва да заведе нов иск за промяна в постановения режим на лични контакти.
Ако това сте вие, и е в интерес на детето ( 4 клас и такава натовареност не бих причинила)- заведете вие иска. Трябва да докажете промяна в обстоятелствата, че в определените дни детето е ангажирано с извънкласни занимания, важни, неотложни и в негов интерес, поради което не бихте могли да изпълнявате в пълен обем вече постановения режим на лични контакти.
отказва да го пуска на училище, когато графикът на учебни занятия изисква отучване или явяване на състезание, конкурс, олимпиада.
Осигурете си доказателства в тази насока.
1. За него се открива правната възможност да се снабди с ИЛ( вече ви писах за това), за да се приведе в изпълнение предварително постановения режим. Няма интерес да иска нов режим, ако стария го устройва. Вие сте заинтересованата страна за такова дело.
2. Ако подсигурите доказателства, че е наложително такова посещение на занимания, ще докажете промяната в обстоятелствата, което е индикация за промяна и в режима. Въпрос на доказване в съдебна зала( ще ви изготвят и социален доклад по делото- ако социалните преценят, че тези занимания не натоварват детето- защо не?!)
Ще се наложи да приемете, двустранно и с компромиси, доста гъвкав режим на контакти. А ако е в интерес и на детето- съдът няма да отхвърли предложението.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря за изчерпателния отговор!
Един уточняващ въпрос по повод на:
Означава ли това, че дори детето да е задължено да посети учебни занятия в събота (поради отучване, с което съботата става редовен учебен ден) и аз приканя (както се е случвало) бащата да се срещне с мен в училището и да го вземе оттам след края на часовете (пример - часовете приключват в 12:00 ч., т.е. с 2 часа след постановеното за взимане време), съм в нарушение и той има основание да се снабди с ИЛ? Въпреки че детето отново прекарва съответните събота и неделя до постановеното от съда време с него, а аз предварително предупреждавам за необходимото посещение в училище и то е свързано със задължителни занятия, за чието пропускане трябва иначе да предоставя извинителна или фалшива медицинска бележка.
Един уточняващ въпрос по повод на:
poli_g написа: 1. За него се открива правната възможност да се снабди с ИЛ( вече ви писах за това), за да се приведе в изпълнение предварително постановения режим.
Означава ли това, че дори детето да е задължено да посети учебни занятия в събота (поради отучване, с което съботата става редовен учебен ден) и аз приканя (както се е случвало) бащата да се срещне с мен в училището и да го вземе оттам след края на часовете (пример - часовете приключват в 12:00 ч., т.е. с 2 часа след постановеното за взимане време), съм в нарушение и той има основание да се снабди с ИЛ? Въпреки че детето отново прекарва съответните събота и неделя до постановеното от съда време с него, а аз предварително предупреждавам за необходимото посещение в училище и то е свързано със задължителни занятия, за чието пропускане трябва иначе да предоставя извинителна или фалшива медицинска бележка.
- bibbs
- Нов потребител
учебните занятия не са всяка събота и това няма значение за срещите
- boiko62
- Младши потребител
boiko62, ти от къде го знаеш този факт? м?
Вие нямате вина за това закъснение, а дори и да има ИЛ няма да се намери СИ, който да го приведе в изпълнение, така щото Вие нямате вина за случващото се- ангажименти, които не са ви подвластни, на детето са причина за неизпълнението...
приканя (както се е случвало) бащата да се срещне с мен в училището и да го вземе оттам след края на часовете (пример - часовете приключват в 12:00 ч., т.е. с 2 часа след постановеното за взимане време), съм в нарушение и той има основание да се снабди с ИЛ?
Вие нямате вина за това закъснение, а дори и да има ИЛ няма да се намери СИ, който да го приведе в изпълнение, така щото Вие нямате вина за случващото се- ангажименти, които не са ви подвластни, на детето са причина за неизпълнението...
- Гост.
- Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|