начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

От къде се започва

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

От къде се започва

Мнениеот ivankaes » 24 Май 2010, 19:15

Здравейте,
първо искам да се извиня за подробностите които ще пиша преди да задам конкретно въпроса но просто мисля че това са обстоятелства без които не бих могла да го обясня по разбираем начин а и може да бъдат в полза за доброто тълкуване на случая.

Майка ми и баща ми са разведени. Не са женени повторно нито имат други деца. Аз съм единствена дъщеря. От малка са ме отгледали баба и дядо.(родителите на майка) Баща ми е бил по затвори голяма част от живота си и поради тази и още други причини не сме живяли съвместно. Общото време което съм прекарала с него са не повече от 5 месеца.

От десетина години живея в чужбина. Така, случаят е следния> Майка ми се обажда и ми съобщава че баща ми е починал през март месец това тя го научава случайно от негова сестра преди около 10 дни. И ме вика да отивам в България защото аз съм наследница а тя няма право на нищо тъй като са разведени. Твърди, че тя знае за завещание правено от доведената майка на баща ми в което казва че след нейната смърт вилата остава на баща ми и че той няма право да продава а след неговата смърт наследница ставам аз.

А сега накъде? Единственото сигурно нещо което аз знам е че действително тази вила съществува защото съм ходила там при него и той е живеше със сестра си, между другото сестра му в момента се намира там. Майка ми се опитала да разговаря с нея но тя и заявила да се маха от там и че само аз съм имала право да влизам във вилата и край на разговора. Не знам как да тълкувам това. Нямаме просто друга информация. Както сами виждате почти всичко е хипотетично.
Именно за това искам да ме насочите от къде да започна. Коя е първата стъпка която трябва да направя и можели майка ми да действа чрез пълномощно от мое име без аз да се разкарвам излишно? Имали някакъв срок в който трябва да започна да действам?
Това е за сега, със сигурност после ще възникнат много други въпроси с които разбирасе няма да ви отнемам от времето а ще ползваме адвокатските услуги на място за да види документи и т.н

Благодаря!
ivankaes
Нов потребител

Re: От къде се започва

Мнениеот Гост. » 25 Май 2010, 02:22

:roll: На първо време наистина упълномощете майка си, вкл. с правата да преупълномощава адвокат( ще си спестите пътувания), за да се установи какво има в наследствената маса, от баща ви. Това завещание, за което твърдите, че съществува.. хипотетично би могло да се окаже проблем.

Предвид липсата на връзка с баща ви и знания за финансовото му състояние ( кредити, заеми и бъдещи, евентуални, проблеми с тях)бих препоръчала приемане наследството по опис ( 3-месечният ви срок за това е започнал да тече)- така ще отговаряте до размера на наследеното. Не крие никакъв риск за вас, напротив- ползва ви, но има малко неудобство- свързано е с искане до съответния съд и ... тук вече е ролята на адвоката ( преупълномощаването ще е нужно, както вече казах, но имате малък проблем- нужно е подписът ви и съдържанието на пълномощното да е удостоверено от български дипломатически и консулски представители...).

След това, ако всичко е в рамките на нормалното и без отклонения, наследените имоти се декларират в 6 месечен срок в съответната община по местоживеене на наследодателя .
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivankaes » 25 Май 2010, 03:31

Много Ви благодаря за времето което отделихте и за отговора.
Искам да Ви попитам относно упълномощаването дали мога да го редактирам по начин по който аз искам или е някакъв стандартен текст който се използва.
Просто искам правата с които ще упълномощявам, (въпреки че ми е майка), да не ми навредят по някакъв начин. Струва ми се пълномощното е доста сериозен документ и по принцип обичам аз да си върша работата и съответно последиците да са по моя вина. Всъщност мога да направя едно голямо усилие и да пътувам до България, но първо трябва поне да знам дали въобще баща ми има някаква реална собственост. Също така да Ви кажа, че през 2003 г. ми се наложи да отида до Посолството за да правя пълномощно което беше нужно за издаване на удостоверение за гражданско състояние и акт за раждане и на гърба на този документ има печат който гласи: "Подписаният ХХ завеждащ Консулска служба при Посолство на Р.България в ХХ засвидетелствува истинността на ХХ" и т.н. Считам, че e това за което споменахте
нужно е подписът ви и съдържанието на пълномощното да е удостоверено от български дипломатически и консулски представители...).

И без да досаждам с повече излишни въпроси Ви Благодаря отново за отделеното време.
ivankaes
Нов потребител

Мнениеот ivankaes » 25 Май 2010, 14:06

Моля да ме извините първо. Наистина нямах намерение да досаждам повече, но току що разбрах, че майка ми и дядо ми са посетили адвокат във Варна който по техни думи категорично заявил, че чрез пълномощно не можело да стане нищо, трябвало аз да отида. Вбесена съм, първо защото ги питам какво още са говорили и само ми мрънкат, единия не дочул другата недоразбрала. Та така платили 30 лв. и нищо друго не остава ясно освен това че на всяка цена трябва се връщам в България и аз да се оправям. Възможно ли е така да е казал? Аз добре разбрах от вашият отговор че е възможно чрез пълномощно, даже вече имам час в посолството за да го направя.
И второ изрично им казах преди да отидат до адвоката да си запишат какви въпроси съм задала а те са прибързали и явно са говорили врели некипели.
Незнам просто толкова спокойна си бях преди да знам тази история с завещания и глупости а сега собствените ми роднини ще ме направят на луда.
Ако някой познава адвокат по наследствено право във Варна да ми каже и директно там да ги пратя и да не ми късат нервите повече.
Благодаря.
ivankaes
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 25 Май 2010, 14:29

:roll: Нямам представа защо колегата така е отговорил... както и не знам кой, какво е питал. Според мен няма правни пречки всички изброени действия да се извършат чрез пълномощник с нарочно за това пълномощно, но щом казвате...

Включете си личните съобщения( потребителски панел, настройки на форума- искам да получавам лични). Ще ви пиша довечера.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lil2010 » 25 Май 2010, 15:35

Здравейте,
Обект съм на непрекъснат тормоз от една луда,която пише непрекъснато жалби срещу мен(абсолютно клеветнически).Мога ли да изисквам да се запознавам с тяхното съдържание при поредните проверки?
lil2010
Нов потребител

Назад към Семейни казуси