начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Иск за увеличаване на издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за увеличаване на издръжка

Мнениеот elita_rs » 11 Май 2010, 21:24

Здравейте,може ли някой да ми отговори,може ли да искам увеличение на издръжката на детето,ако докажа че доходите на платеца са доста високи и как да процедирам в случая?
elita_rs
Нов потребител

Re: Иск за увеличаване на издръжка

Мнениеот Melly » 11 Май 2010, 21:48

elita_rs написа:Здравейте,може ли някой да ми отговори,може ли да искам увеличение на издръжката на детето,ако докажа че доходите на платеца са доста високи и как да процедирам в случая?

Кротко и обстоятелствено :arrow: при адвокат.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот imhotep » 14 Май 2010, 22:12

Може, но има вероятност другият родител да поиска и да спечели родителските права и най-вероятно вие да му плащате посочената издръжка :wink:
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 17 Май 2010, 19:51

imhotep написа:Може, но има вероятност другият родител да поиска и да спечели родителските права и най-вероятно вие да му плащате посочената издръжка :wink:

...и така би било най-справедливо...
Ще се получи така, както казва народът - "Хитрата сврака - с двата крака"...
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Май 2010, 20:00

Търкалета... на колелета( дори не знам дали така се казва).

От кога е налице такава "фикция"- който има по-големи финансови възможности нему се следва присъждане на права. Търкалета, търкалета.. :lol:
:roll: 8) При толкова дела за изменение-увеличение на издръжка, така пък някой да е предявил иск за промяна на постановените права.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 17 Май 2010, 20:33

poli_g написа:Търкалета... на колелета( дори не знам дали така се казва).

От кога е налице такава "фикция"- който има по-големи финансови възможности нему се следва присъждане на права. Търкалета, търкалета.. :lol:
:roll: 8) При толкова дела за изменение-увеличение на издръжка, така пък някой да е предявил иск за промяна на постановените права.

А защо не, Поли?! Логично е.
Аз имам познат мъж, живущ в държава - членка на Европейския съюз/няма да казвам коя/, който след развода си, получи без проблем родителските права върху двете си деца - момчета. Така е решил съдът в съответната държава. Неговите доходи, обаче/а и моралните му и нравствени възгледи, поведение и психика като цяло/ са много по-големи и стабилни от тези на бившата му съпруга. А и двамата са интелигентни и образовани хора с висше образование, като бившата съпруга дори е учителка по език.
Този мъж вече е баща на още две дечица/от друга жена/, за което много се радвам, тъй като хора с неговите възможности и капацитет определено заслужават да имат това богатство от деца около себе си.

Действително не всичко е пари, но в тези времена, за да създаде и да има човек деца, то той освен, че трябва да е морално, нравствено и психически съзрял, трябва да разполага и със средства. Не казвам, че човек трябва да е богат финансово, а казвам, че трябва да разполага със средства. То е за доброто на децата. Те не бива да гладуват както духовно, така и материално и трябва да живеят при нормални условия и при спокоен и уверен в себе си както нравствено, морално и психически, така и финансово родител/и.
Затова при развод на родителите аз съм "за" предоставянето на родителски права на този родител, който разполага и с повече средства.
Последна промяна katerinakuch на 18 Май 2010, 16:25, променена общо 9 пъти
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 18 Май 2010, 10:19

Ммм, да то за katerinakuch всичко е парици.
Напомня ми на филма с Еди Мърфи където си избираше жена и ги караше да вършат разни работи (да скачат на едни крак, да кукуригат, да лаят), и те милите само и само да се домогнат до принца с париците изпулняваха всяко негово желание. Та и Катеринината работа същата. :lol: :lol: :lol:
sisi19
Потребител

Мнениеот A.Pato » 18 Май 2010, 11:18

Нека все пак опитаме да отговорим на автора на темата :)

Накратко - да, Семейният кодекс е предвидил изрична възможност за изменение на така присъдената издръжка (по думите ви съдя, че вече Ви е присъдена издръжка, но искате да увеличите нейния размер). Ето какво гласи законът:

Чл. 150. При изменение на обстоятелствата присъдената издръжка или добавката към нея може да бъде изменена или прекратена.

Т.е., за да успеете да убедите съда да Ви присъди по-висока издръжка от тази, която вече получавате за отглеждане и посрещане на нуждите на детето Ви, Вие следва да докажете, че:
1. Вашият/Вашата съпруг/съпруга е променил имотното си състояние и вече разполага с повече средства, от които да заделя за издръжка на детето си; или че
2. Детето Ви има нови нужди за посрещане, които изискват по-големи финансови средства.
Т.е. във Ваша тежест е да докажете нуждата на детето от по-висока по размер издръжка и възможността на другия родител да я изплаща (двете неща кумулативно).

Ако имате нужда от временно увеличение на издръжката с инцидентен и непостоянен характер, можете да искате добавка по чл. 143, ал. 4 СК.

По искане на родител ... съдът може да определи добавка към определената по съдебен ред издръжка за покриване на изключителни нужди на детето до размер, до който родителят може да я дава без особени затруднения. Съдът определя и срока, за който се дължи добавката.

Така или иначе трябва да докажете необходимостта на детето от по-висок размер на издръжката (при иск за увеличение) или изключителните му нужди от временен характер (при иск за добавка), а не само увеличение в доходите на другия родител.
A.Pato
Потребител

Мнениеот imhotep » 19 Май 2010, 15:27

Откога ли, Поли ?
За да достигнеш до познанието има 3 пътя:
Първият е когато започнеш да мислиш - най- благородният път
Вторият е подражението (житейската практика) - най прекия път
и Третият е пътят на собственият опит - най горчивият път.

И това е казано мнооого много отдавна от Конфуций

Кой е казал, че родителя-майка е по добър от родителя-баща ?

(може би като доказателство в полза на родителя-майка ще посочите жена над 60 години която е заченала ин витро и е родила) какви способни майки имало в днешно време и при това лекар психаиатър ... тц тц тц

Или има нещо незаконно в това деца на магистрати, да придобиват земя като крайно нуждаещи се на морето. Според мен няма ! В наш'та държава сега си играем на върховенство на закона. Моралните или културни ценности не са предвидени от законодателя. За право ли говориме или за морал уточнете се ;-)

Мисли Поли , или поне се прави :roll: (за да не ме питаш откога)
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 19 Май 2010, 16:49

imhotep написа:Откога ли, Поли ?
За да достигнеш до познанието има 3 пътя:
Първият е когато започнеш да мислиш - най- благородният път
Вторият е подражението (житейската практика) - най прекия път
и Третият е пътят на собственият опит - най горчивият път.

И това е казано мнооого много отдавна от Конфуций

Кой е казал, че родителя-майка е по добър от родителя-баща ?

(може би като доказателство в полза на родителя-майка ще посочите жена над 60 години която е заченала ин витро и е родила) какви способни майки имало в днешно време и при това лекар психаиатър ... тц тц тц

Или има нещо незаконно в това деца на магистрати, да придобиват земя като крайно нуждаещи се на морето. Според мен няма ! В наш'та държава сега си играем на върховенство на закона. Моралните или културни ценности не са предвидени от законодателя. За право ли говориме или за морал уточнете се ;-)

Мисли Поли , или поне се прави :roll: (за да не ме питаш откога)

Imhotep, не виждам нищо лошо в това, че една качествена и образована българска жена е заченала и родила над 60 - те. Да е жива и здрава и тя и децата и!
А в крайна сметка няма гаранция за здравето и продължителността на човешкия живот дори и при по-млади жени, както и няма гаранция, че те биха имали безпроблемна бременност и раждане и могат да обещаят безоблачно бъдеще на децата си.
Аз съм "за" развитието и постиженията на човешката репродуктивна медицина в тази област, като изключвам и съм "против" само клонирането, което по принцип законодателно е забранено по цял свят.

Не ми харесва друго - а именно, когато единият родител, комуто са предоставени родителските права след развод, непрекъснато следи доходите на другия и личния му живот и завежда дела срещу него за увеличение на издръжката. Смятам, че по-почтено, коректно и здравословно спрямо детето би било, ако желаещият да води дела и перманентно изпитващ финансови затруднения родител, просто си признае това пред другия родител и доброволно му предостави родителските права върху детето. Така и детето няма да се мъчи.
Последна промяна katerinakuch на 19 Май 2010, 16:53, променена общо 1 път
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот portokal » 19 Май 2010, 16:52

Не ми харесва друго - а именно, когато единият родител, комуто са предоставени родителските права след развод, непрекъснато следи доходите на другия и личния му живот и завежда дела срещу него за увеличение на издръжката.

Бе то така, ама нали не е лошо и този с доходите да не ги крие? :wink:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 19 Май 2010, 16:55

portokal написа:
Не ми харесва друго - а именно, когато единият родител, комуто са предоставени родителските права след развод, непрекъснато следи доходите на другия и личния му живот и завежда дела срещу него за увеличение на издръжката.

Бе то така, ама нали не е лошо и този с доходите да не ги крие? :wink:

"Този с доходите" въобще не е длъжен да се отчита и да ги споделя най-малкото с бившия съпруг, още повече, когато бившият въобще няма принос за тях. Ами ако "този с доходите" е забогатял, благодарение на липсата на бремето на бившия съпруг?! Обикновено често се получава така. :) Много хора започват да се развиват мълниеносно след като премахнат оковите на бившия съпруг/а. Да не говорим, че принос към развитието им могат да имат и последващи партньори. Затова нека бившият/бившата си знае мястото и да си стои там някъде в миналото.
Последна промяна katerinakuch на 19 Май 2010, 17:01, променена общо 1 път
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот portokal » 19 Май 2010, 16:59

Ама разбира се. И издръжката на собственото му дете също не зависи от възможностите му. 8) Колкото му се отпусне от сърцето - толкова, а може и хич.

Допълнение: "Много хора започват да се развиват мълниеносно след като премахнат оковите на бившия съпруг/а", но много хора също така започват да се развиват мълниеносно, защото, макар да имат деца, вече са практически свободни от ангажименти с деца - освен издръжка, чийто размер според Вас трябва да зависи само от волята на родителя. :(
Последна промяна portokal на 20 Май 2010, 10:42, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 19 Май 2010, 17:04

Жрецо, днес не съм настроена дипломатично, та!
Едно е да поиска промяна в присъдени вече родителски права, и ама съвсем друго искането му да бъде уважено.
Едно е да поиска издръжка, в конкретни размери, и съвсем друго да му бъде уважен иска - не по основание само, а и по размер.
Така щото едно е да искаш, а пето да можеш.

И доходите не са единственото нещо, което ще мотивира съдебния състав при произнасяне по тези искове.

Наистина ми додява от дребнотия ....
Майката от кога била по- пригодна.... ми хич няма да ти се вържа на кукичката. 8)

Случило се нейде по широкия свят, или има изолирани такива случаи и автоматично става правило. Да се сетиш, че изключенията само подчертават правилото...
Дъвчем едно и също от години.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 19 Май 2010, 17:06

portokal написа:Ама разбира се. И издръжката на собственото му дете също не зависи от възможностите му. 8) Колкото му се отпусне от сърцето - толкова, а може и хич.

За "хич" не може съвсем без "хич", защото си има съдебно решение и то трябва да се спазва, а за другото - да - колкото му се отпусне сърцето и съобразно своеобразните престации на детето/нали и то трябва нещо да прави/. Но за децата, родени и израснали в брак също е така. Хубаво е, че детето навършва определена възраст, в която и то на свой ред ще трябва да започне да работи и да помага на тези, които са го издържали. "Безплатен обяд няма". :?
Последна промяна katerinakuch на 19 Май 2010, 17:09, променена общо 1 път
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Май 2010, 17:09

Кате! кви престации от детето? Кви пет лева, душко!
Как се престира обич? Възпитаваме към лицемерие... :roll:
понякога наистина се питам кво драскаме тук, така щото имам усещането, че е само повод за възбуждане на интерес у колеги...
А дори не е спорна темата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 19 Май 2010, 17:11

poli_g написа:Кате! кви престации от детето? Кви пет лева, душко!
Как се престира обич? Възпитаваме към лицемерие... :roll:
понякога наистина се питам кво драскаме тук, така щото имам усещането, че е само повод за възбуждане на интерес у колеги...
А дори не е спорна темата.

Всяко дете по своему дава по нещо хубаво на своя родител и представлява една своеобразна ценност. Това си го знае самият родител 8).
Не говорим за пари, разбира се...
Последна промяна katerinakuch на 19 Май 2010, 17:15, променена общо 1 път
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Май 2010, 17:14

И по твоята логика, ако детето не престира( а то няма какво друго!)- да го лишим от издръжка?!? :roll: Детето?!?!?!?!????
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 19 Май 2010, 17:16

poli_g написа:И по твоята логика, ако детето не престира( а то няма какво друго!)- да го лишим от издръжка?!? :roll: Детето?!?!?!?!????

Поли, в СК така или иначе си пише докога издръжката е задължителна. И добре, че това е нормативно регламентирано, защото в края на краищата човек пък не е длъжен цял живот непрекъснато да издържа низходящите си. Нали като остарее трябва те да се грижат за него, което значи, че те трябва да се научат на труд и работа.
Последна промяна katerinakuch на 19 Май 2010, 17:23, променена общо 1 път
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Май 2010, 17:22

Да, ние нямаме спор по отношение лимитативно определената възраст и условия за присъждането и. Както няма и не мога да имам спор по отношение реда на дължащите издръжка. Това са нормативно определени неща.

Включих се в темата, защото първо ми се видя твърде фалшива песента с " ще ти вземе правата, ще плащаш издръжка", и не на последно място вметката ти, че детето дължи някаква престация.

Ми да го разпнем, като не изпълни нещо, което дори не можеш да му вмениш в дълг. Дори и морално.
Какво- плащам издръжка, купувам си нещо....
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси