начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

За дете след раздяла,без брак...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За дете след раздяла,без брак...

Мнениеот savilona » 08 Май 2010, 02:40

Много моля за юридически съвет,тъй като съм в трудно човешко положение.Имам един куп въпроси и притеснения в главата си.Разделих се с мъжа,с който живеех.Нямаме брак.Имаме дъщеря на 1 год. и 8 мес.,която той припозна при раждането.Измина малко време от раздялата,той все още не е потърсил детето си.Предупредих го в писмена форма/тъй като не желае да ми вдигне телефона си/,че няма да му го давам да го води в своя дом,защото се безпокоя как там детето ще бъде настроено срещу мен/от леля,баба и т.н./.Освен всичко е къща,която е в лошо състояние,неподредена е,с високи стъпала и въобще не е подходяща за бебе на такива години.Какви са правата ни-неговите и моите?Той може ли да ме съди да му давам детето и да изисква от съда да го води в своя дом?А ако го отвлече?Не ми се смейте,но има вече много такива случаи и какво ли не ми минава през ума...
Аз имам ли право да искам да го вижда 2 пъти в седмицата вкъщи,където е отрасло и свикнало детето?Ако ме съди за родителски права,може ли да ги получи?Мисля си,че не би могъл...бебето е малко и е момиче.Апартаментът ми е собствен и що-годе добре уреден.Той има постоянна работа,аз не.Не се сработихме по никой начин,даже ми се струва,че е твърде слабохарактерен и страхлив,за да тръгне по съдилища...Трудно е да опознаеш човека до себе си,понякога минават години за да разбереш с кой всъщност си живял.Той е от хората,които мълчат,не издават какво мислят и не знаеш какво всъщност смятат да правят и чувстват.
Извинявам се за отклонението.Какви са правата на децата,родени без брак,но припознати?Не искам да го съдя за издръжка,да стигаме до съд.Просто искам да водим цивилизовани разговори,да бъде с детето,но да е вкъщи,защото е по-добре за самото дете.В къщата при бившия ми просто е ужасно-всичко е разхвърляно,ужас,буркани,конци,няма да ми стигне мястото да опиша с подробности
Не тая злоба към баща му и мисля само кое ще е по-добре за нашето дете.Но му нямам доверие,както и на майка чу и сестра му и искам просто да съм спокойна.
Надявам се,че ще помогнете със съвет..Благодаря.
savilona
Младши потребител

Re: За дете след раздяла,без брак...

Мнениеот boiko_62 » 08 Май 2010, 09:57

няма значение да ли имате брак или живеете на семейни начала
вие може да поискате упражняване на родителските права или къде да живее детето т. е. детето на живее при вас и да има режим на свиждане със баща си
но това трябва да стане по съдебен ред
boiko_62
Потребител

Мнениеот savilona » 08 Май 2010, 10:36

Много благодаря за отговора,но ще се опитам да формулирам по-добре въпроса си.Имам ли право да настоявам той да вижда детето си в моя дом и съответно той има ли право да изисква да го води в своя дом?Ясно е,че детето ще остане при мен.Въпросителната е в мястото,където да го вижда.Определено ли е от закона?Аз съм против дъщеря ми да ходи на неподходящо място,вече ви разказах на какво прилича онази къща.
savilona
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 08 Май 2010, 17:42

Здравейте, по принцип, вие, като родители имате еднакви права над детето, но...

за момента, не сте задължена да давате детето да го води в своя дом. Ще настоявате контактите на детето с бащата да се осъществяват във Ваше присъствие и във Вашия дом..., ако се стигне до съдебна намеса, тогава вече нещата стоят по друг начин..
съветът ми-не се конфронтирайте излишно, поддържайте цивилизовани отношения и намерете пътя за постигане на целите Ви...

Успех!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот savilona » 08 Май 2010, 22:22

Ох,и аз това искам-цивилизовани отношения,ако трябва,да сме малко "актьори" пред детето,за да расте щастливо и спокойно.Но дали ще се получи?!Народът е казал-"тихите води са най-дълбоки"..
Не зная вече какво да мисля.Цял месец нито се е обадил,нито е вдигнал телефон,нито е потърсил детето,нито пари е дал.Въпреки че съм в големи лишения,пари няма да му поискам.Чаках сам да се обади,а когато го търся,все едно се е изпарил-нито електронни,нито хартиени писма помагат..
Сори за офа.Последен глупав въпрос.Има ли начин да го накарам само да вижда детето?А бабата може ли да търси някакви права да вижда внучка си?
savilona
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 08 Май 2010, 22:38

не, няма начин да принудите баща да вижда детето, но по-добре да нямат контакт, отколкото такъв по принуда :wink: ! съжалявам за положението Ви!

по втория въпрос: да, ако препятствате бабата, тя има право да иска от съда определяне на режим за лични контакти с внучето й.

п.п. след като бащата не е потърсил детето вече повече от месец, цивилизованите ви отношения-мисия невъзможна! по-добре помислете в насока търсене на издръжка, но по съдебен ред!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот savilona » 08 Май 2010, 23:15

Мерси много...почвам да се плаша-съд,издръжка,свиждания,докато се задвижат,детето ще го забрави,ще бяга от него..
Това е животът..Добре че е момиченце.
Благодаря ви.
savilona
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 08 Май 2010, 23:26

няма пречка да образувате дело само за издръжка, същото е по реда на бързото производство и приключва в сравнително кратки срокове. Предполагам, сама с дете, не Ви е лесно..., така че-Вие преценете!

желая Ви успех!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 10 Май 2010, 07:02

:roll:
При необходимост съдът определя подходящи защитни мерки за осигуряване на изпълнение на решението по ал. 2 и 7 като:

1. осъществяване на личните отношения в присъствието на определено лице;
2. осъществяване на личните отношения на определено място;
3. поемане на разходите за пътуване на детето, а ако е необходимо - и на лицето, което го придружава.

До тук с оглед изложеното, аз необходимост от защитни мерки не виждам. Колкото единият родител, па макар и майка, има право да взима решения по отношение детенце, толкова и другия. Следователно: има право да го взима от вас, както и да го води, където прецени за уместно, вкл. и родната му къща( онази необезопасената с конците).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот savilona » 10 Май 2010, 18:18

Извинете ме,но ще продължа темата.Наложи се да вляза в имейла на бившия си,да разбера какво смята да прави.И прочетох,че мисли как да си прибере детето!Ужас ме обзе.Той няма високи доходи,няма кой да му гледа детето-майка му е на 80 год.!Може ли да ми отнеме детето?Може ли да му присъдят родителските права над толкова малко дете и от друг пол?Този път съм уплашена...много...
savilona
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 10 Май 2010, 18:30

успокойте се! не вярвам съдът да постанови упражняването на родителските права да се осъществява от бащата! всички бащи уж си искат децата, но тайно се надяват съдът да не им ги даде...сценарият е един и същ! е, има и изключения, но много рядко!

затова-вижданията на бащата с детето САМО ВЪВ ВАШЕ ПРИСЪСТВИЕ И ВЪВ ВАШИЯ ДОМ!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот savilona » 10 Май 2010, 19:05

Той е много по-голям от мен,детето му е единствено.Може да измисли фалшиви свидетели,че съм лоша майка-видях,писал е,че без него и според него бебето живеело зле.Това просто не е вярно!Тук е момента да спомена,че имам голям син от предишен брак,с когото той просто не се сработи.Беше стигал до там дори го биеше-хлапакът,разбира се,е тинейджър и неуравновесен.Това е един от критериите му,че детето живеело зле.Като се върна назад,излиза,че той се оказа властен човек,който държеше нещата да стават само както той ги желае,и убеждаваше всички нас,че той е правият...
А всички ние сме по-спокойни сега.Аз не тичам да му слугувам,синът ми не се бои от пердах и е много по-добър отпреди,а бебето е слънчево и игриво дете.Почти не усети как баща му изчезна.
Но аз съм много зле финансово,не работя-това може ли да се отрази на преценката на евентуален съд?Апартаментът ми е много приличен,тъй като преди 2 години имах средства да го купя и обзаведа.Сега вече не...
Сега смятам изобщо да не го съдя за нищо,за да не го провокирам.В едно съм убедена-искам за детето да няма травми,само доброто му желая.Тъй като то късно се роди,за бившия ми то е по-скоро повод за гордост и хвалба-вижте ме,и аз успях да направя дете...Това е печалният ми инстикнт и усещането,че злобата и егото в мъжете са много по-силни от любовта към децата....
savilona
Младши потребител

Мнениеот 78pepina » 01 Юни 2010, 12:34

Здравейте, и моят въпрос е подобен като този на savilona но ето и конкретният ми случай-----
детето е на 1г и 3мес ,с бащата сме разделени от около 4 месеца-нямаме брак
причината да се разделиме беше , че той въобще не се грижеше за детето ,до ден днешен аз не съм го чула да му казва---татковото или подобно----с две думи той въобще не го искаше това дете и като прибавя ,че пие много----а тогава става непоносимо агресивен---скандали, хвърляне на чаши и чинии и т.н. и видимо ---по думи на неговата майка има проблеми с нервите--- ме хвана сериозен страх и си тръгнах.детето го водя всяка събота в дома на неговите родители с изришната уговорка той да не остава сам с нея, но вече за пореден път разбирам ,че я извежда сам ,ходят в запушени кафета--защото и до днес е студено---за да може да пие................................
от тогава по настояване на майка му тя ми плаща ---от негово име---издръжка на детето ,която той вече втори път намалява за тези 4месеца. и предвид факта ,че видимо няма да имаме цивилизовани отношения--заради детето и за доброто на детето--- искам да попитам
1.сега мога да му забраня да вижда детето или да го вижда само в мое присъствие
2.ако се стигне до съд може ли да получи право да я вижда когато си поиска и без мое присъствие
3.и каква издръжка мога да получа законово ---той се осигурява на минималната а аз имам документ от неговият работодател,че реално взима 1500лв.
Благодаря ви
78pepina
Нов потребител

Назад към Семейни казуси