Здравейте.
Имам съдебно решение от чуждестранен съд (от ЕС). Говорих със ЧСИ и ми каза че не може да го изпълни, понеже той искал Изпълнителен лист от Софийски градски съд. Според него, трябва да представя съдебното решение във Софийски градски съд и там да ми дадат Изпълнителен лист и едва тогава ЧСИ може да изпълни каквото пише в изпълнителният лист. Такава ли е процедурата?
Въпроса е следният. Какви са стъпките, след като имам съдебно решение от чуждестранен съд. Говорих с адвокати но всеки ми казва различни неща, затова питам тука. Надявам се да има някой който да знае какво се прави във подобни ситуации.
Очаквам вашите съвети
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как се признава съдебно решение от чужд съд.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Как се признава съдебно решение от чужд съд.
Последна промяна ratona на 13 Апр 2010, 21:24, променена общо 1 път
- ratona
- Младши потребител
Re: Съдебно решение от Италиански съд
Разбрах че съдебно решение от друг съд от държава от ЕС трябва да се приравни за да важи в БГ, но къде? В София явно, но къде да отида?
- ratona
- Младши потребител
Re: Как се признава съдебно решение от чужд съд.
Мисля че намерих отговора. Какво мислите?
КОДЕКС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЧАСТНО ПРАВО
Чакам вашите мнения.
КОДЕКС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЧАСТНО ПРАВО
- Код за потвърждение: Избери целия код
Част четвърта.
ПРИЗНАВАНЕ И ДОПУСКАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЧУЖДЕСТРАННИ РЕШЕНИЯ И ДРУГИ АКТОВЕ
Глава дванадесета.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПРИЗНАВАНЕ И ДОПУСКАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЧУЖДЕСТРАННИ РЕШЕНИЯ И ДРУГИ АКТОВЕ
Условия за признаване и допускане на изпълнението
[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки] [Актове]
Чл. 117. Решенията и актовете на чуждестранните съдилища и други органи се признават и изпълнението им се допуска, когато:
1. чуждестранният съд или орган е бил компетентен според разпоредбите на българското право, но не и ако единственото основание за чуждата компетентност по имуществени спорове е било гражданството на ищеца или неговата регистрация в държавата на съда;
2. на ответника е бил връчен препис от исковата молба, страните са били редовно призовани и не са били нарушени основни принципи на българското право, свързани с тяхната защита;
3. ако между същите страни, на същото основание и за същото искане няма влязло в сила решение на български съд;
4. ако между същите страни, на същото основание и за същото искане няма висящ процес пред български съд, образуван преди чуждото дело, по което е постановено решението, чието признаване и изпълнение се иска;
5. признаването или допускането на изпълнението не противоречи на българския обществен ред.
Подсъдност при признаване
[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки] [Актове]
Чл. 118. (1) Признаването на чуждестранното решение се извършва от органа, пред който то се предявява.
(2) При спор относно условията за признаване на чуждестранното решение може да се предяви установителен иск пред Софийския градски съд.
Подсъдност при допускане на изпълнението
[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 119. (1) За допускане на изпълнението на чуждестранно решение се предявява иск пред Софийския градски съд.
(2) Към молбата се прилага препис от решението, заверен от съда, който го е постановил, и удостоверение от същия съд, че решението е влязло в сила. Тези документи трябва да бъдат заверени от Министерството на външните работи на Република България.
(3) Алинея 2 се прилага и в случаите по чл. 118.
Проверка на условията за признаване и допускане на изпълнението
[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 120. (1) Съдът проверява служебно условията по чл. 117.
(2) Ответникът в производството по признаване и допускане на изпълнението на чуждестранното решение не може да се позовава на нарушения по чл. 117, т. 2, които е могъл да изтъкне пред чуждия съд.
Обхват на проверката и защита на длъжника
Чл. 121. (1) Съдът не навлиза в разглеждане на съществото на спора, разрешен от чуждия съд.
(2) Длъжникът може да направи възражения за погасяване на задължението въз основа на обстоятелства, настъпили след влизането в сила на чуждестранното решение.
(3) Длъжникът не може да прави възражения за погасяване на задължението въз основа на обстоятелствата по ал. 2, след като решението за допускане на изпълнението е влязло в сила.
Признаване и допускане на изпълнението на съдебни спогодби
Чл. 122. Разпоредбите на чл. 117 - 121 се прилагат и за съдебни спогодби, ако в държавата, в която са сключени, те са приравнени на съдебни решения.
Изпълняемост на чуждестранни официални документи
Чл. 123. Условията по чл. 117 - 121 се прилагат и за получаване изпълняемост в Република България на чужд официален документ, който удостоверява вземане, изпълняемо в държавата, в която е издаден документът.
Признаване на последиците на чуждестранни изпълнителни и охранителни актове
Чл. 124. Гражданските последици на чуждестранни изпълнителни или охранителни актове се зачитат в Република България по повод на тяхното предявяване, ако актовете са издадени от орган, международно компетентен според българското право, и не противоречат на българския обществен ред.
Чакам вашите мнения.
- ratona
- Младши потребител
В страни от темата....
Днес-дело в Н-ски АС- жаля ДРА, насрочено за 10.00, разбира се моето е 7 под ред( няма да се отклонявам, но романи мога да изпиша по темата).
Спира ел.захранването. Смут. Протоколистите не пишат на пишещи машини( то и вече ги няма- всичко е бракувано)...
Влизам, чакам си чинно реда.
Формализъм- да се уважи, да се отхвърли, да ни бъде присъдено юк. възнаграждение. Представителят на бай Стамат вяло изразява становище. ( тази процесуална фигура винаги предизвиква едни и същи емоции, но няма да се отклонявам в субективизъм).
Скука!( добре, че след обяд компенсирах- колежката да ми прости ). Поглеждам в ляво- на стола до мен, красива дама, уплътнява времето в игра на мобилния. В дясно- колега нервно прелиства делото си... Пред мен? - в последствие установих - два реда юк. на НАП( по-късно се замислих "какъв щат", а ).
Пред цялото това безвремие, и липсата на вестник, решавам да бъда слушател ( така де- фактите, по моето дело, си знам ).
Следващо дело, РА, жалба, свидетели, хотел, хиляди... Липсва адвокат.
Следващо дело- отново РА, ЕТ се представлява от ... собственика. Липсва адвокат. "Поддържам жалбата в частта.... оттеглям в останалата част".
Напоследък страните все по-често се представляват сами (НАХД, брачни, заповедни, дори делби-морето е до колене). Няма спор- твърде малко са хипотезите на задължително необходима адвокатска защита, дори и на кантара да са хиляди ( лева, безсънни нощи, тревоги). До колко оправдано-всеки преценява сам за себе си.
Та, такива работи.
А мисли имам, и решение на проблемът ви. От друга страна- толерирам стремежът към познание.
Успех.
п.п. Затворете КМЧП- не ви върши работа, след като имате СР от страна-членка на ЕС. Намерете си наистина адвокат- не ви подценявам, но няма да се справите сам.
И, тук вече пожелателно- благодарете на ЧСИ. Макар и лаконично, но ви е дал вярната посока. Останалото е работа за специалисти.
Днес-дело в Н-ски АС- жаля ДРА, насрочено за 10.00, разбира се моето е 7 под ред( няма да се отклонявам, но романи мога да изпиша по темата).
Спира ел.захранването. Смут. Протоколистите не пишат на пишещи машини( то и вече ги няма- всичко е бракувано)...
Влизам, чакам си чинно реда.
Формализъм- да се уважи, да се отхвърли, да ни бъде присъдено юк. възнаграждение. Представителят на бай Стамат вяло изразява становище. ( тази процесуална фигура винаги предизвиква едни и същи емоции, но няма да се отклонявам в субективизъм).
Скука!( добре, че след обяд компенсирах- колежката да ми прости ). Поглеждам в ляво- на стола до мен, красива дама, уплътнява времето в игра на мобилния. В дясно- колега нервно прелиства делото си... Пред мен? - в последствие установих - два реда юк. на НАП( по-късно се замислих "какъв щат", а ).
Пред цялото това безвремие, и липсата на вестник, решавам да бъда слушател ( така де- фактите, по моето дело, си знам ).
Следващо дело, РА, жалба, свидетели, хотел, хиляди... Липсва адвокат.
Следващо дело- отново РА, ЕТ се представлява от ... собственика. Липсва адвокат. "Поддържам жалбата в частта.... оттеглям в останалата част".
Напоследък страните все по-често се представляват сами (НАХД, брачни, заповедни, дори делби-морето е до колене). Няма спор- твърде малко са хипотезите на задължително необходима адвокатска защита, дори и на кантара да са хиляди ( лева, безсънни нощи, тревоги). До колко оправдано-всеки преценява сам за себе си.
Та, такива работи.
А мисли имам, и решение на проблемът ви. От друга страна- толерирам стремежът към познание.
Успех.
п.п. Затворете КМЧП- не ви върши работа, след като имате СР от страна-членка на ЕС. Намерете си наистина адвокат- не ви подценявам, но няма да се справите сам.
И, тук вече пожелателно- благодарете на ЧСИ. Макар и лаконично, но ви е дал вярната посока. Останалото е работа за специалисти.
- Гост.
- Старши потребител
С други думи трябва да отида в градски съд София и там да наема адвокат?
Може ли да се признае в провинцията?
Може ли да се признае в провинцията?
- ratona
- Младши потребител
СГС.
И не става така лесно, както го мислите.
А адвокат си наемате по ваш избор ( от София, от Долно Нанагорнище- без значение), но наистина ви трябва късмет да попаднете на колега, който може и знае да помогне.
За да не си прахосате шанса.
И не става така лесно, както го мислите.
А адвокат си наемате по ваш избор ( от София, от Долно Нанагорнище- без значение), но наистина ви трябва късмет да попаднете на колега, който може и знае да помогне.
За да не си прахосате шанса.
- Гост.
- Старши потребител
Мога да помогна , пишете ми
- vioma
- Младши потребител
Решение, постановено в друга държава-членка на ЕС ,подлежащо на изпълнение в БГ, трябвя да се придружава от сертификат за влизане в сила, издаден от съда, постановил решението. Сертификатът се изисква и издава по формуляри, утвърдени с регламент на ЕС.
С тези документи-решение и удостоверение /сертификат/ - в превод на български език- кредиторът подава молба за допускане на изпълнението- до окръжния съд по постоянния адрес на длъжника, по неговото седалище или по местоизпълнението. Ако длъжникът няма адрес или седалище в БГ /а само имущество, върху което се насочва изпълнението/ , молбата се подава до ОС по постояния адрес или седалище на молителя. Съдът допуска изпълнението с разпореждане,като се произнася и по поисканете предварителни или обезпечителни мерки.
Софийски градски съд е компетентен само ако длъжникът и заинтересуваната страна/кредитор/ нямат постоянен адрес или седалище в БГ. Разбира се, СГС е компетентен и когато в неговия район е седалището/постоянният адрес/ на една от двете страни в производството.
С тези документи-решение и удостоверение /сертификат/ - в превод на български език- кредиторът подава молба за допускане на изпълнението- до окръжния съд по постоянния адрес на длъжника, по неговото седалище или по местоизпълнението. Ако длъжникът няма адрес или седалище в БГ /а само имущество, върху което се насочва изпълнението/ , молбата се подава до ОС по постояния адрес или седалище на молителя. Съдът допуска изпълнението с разпореждане,като се произнася и по поисканете предварителни или обезпечителни мерки.
Софийски градски съд е компетентен само ако длъжникът и заинтересуваната страна/кредитор/ нямат постоянен адрес или седалище в БГ. Разбира се, СГС е компетентен и когато в неговия район е седалището/постоянният адрес/ на една от двете страни в производството.
- vioma
- Младши потребител
Един колега чете.
Поздравления.
п.п. Човек не може да ви подведе ( 623, освен регламент 44)
Поздравления.
п.п. Човек не може да ви подведе ( 623, освен регламент 44)
- Гост.
- Старши потребител
Един колега каза СГД а друг казва ОС. Сега незнам кое е вярното.
Единственото което ми притеснява е този сертифкат. Решението е вече влязло в сила и на него пише че е влязло в сила, но не като отделен документ а просто си поше на него че е съдебно решение което в влязло в сила и не може да се обжалва. Незнам дали това е достатъчно.
Единственото което ми притеснява е този сертифкат. Решението е вече влязло в сила и на него пише че е влязло в сила, но не като отделен документ а просто си поше на него че е съдебно решение което в влязло в сила и не може да се обжалва. Незнам дали това е достатъчно.
- ratona
- Младши потребител
vioma написа:Мога да помогна , пишете ми
Не мога да ви пиша. Нямате активирани ЛС.
Пишете ми някакви данни за контакти моля.
- ratona
- Младши потребител
Друго което не разбрах, ОС изпълнява ли решението или първо го приравнява.
Не разбрах колко стъпки остават. 1 или 2
Ако е една стъпка, то ОС директно изпълнява решение.
Ако остават 2 стъпки то ОС първо приравнява решението и после чак го изпълнява.
Кое е вярното?
Не разбрах колко стъпки остават. 1 или 2
Ако е една стъпка, то ОС директно изпълнява решение.
Ако остават 2 стъпки то ОС първо приравнява решението и после чак го изпълнява.
Кое е вярното?
- ratona
- Младши потребител
Два въпроса, ако позволите
1. Вие колега юрист ли сте?
2. В страната, постановила СР кой ви представлява по делото?( дори не питам колко платихте).
После може и да ви дам отговорите. То.. вече пътеката съм посочила.
1. Вие колега юрист ли сте?
2. В страната, постановила СР кой ви представлява по делото?( дори не питам колко платихте).
После може и да ви дам отговорите. То.. вече пътеката съм посочила.
- Гост.
- Старши потребител
Не мога да ви пиша. Нямате активирани ЛС.
Пишете ме на мейл vioma@mail.bg
Пишете ме на мейл vioma@mail.bg
- vioma
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|