Здравейте, колеги.
Казуса е следния:
Бях упълномощен от двамата съпрузи да им заведа дело за развод по взаимно съгласие. Подготвих всичко, обаче идва съпруга и ми казва, че щял да заминава за чужбина. Постигнали са съгласие по всички въпроси. Въпроса ми е как да сключа спогодбата в негово отсъствие? Аз измислих схемата за завеждане на делото по исков ред без произнасяне на съда по въпроса за вината, като ищец е съпругата. Аз съм с пълномощно от съпруга, което заверявам и нотариално, за по-голяма тежест. Та явяваме се в съда - съпругата и аз като пълномощник на съпруга, и сключваме споразумение по клаузите, описани детайлно в пълномощното. Може ли да стане? Аз се опасявам от разпоредбата на новия ГПК, която казва, че ако съпрузите постигнат съгласие, делото продължава по реда за развод по вз.съгласие.
Здраве на всички пожелавам.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
развод по взаимно съгласие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: развод по взаимно съгласие
Добре. Трябва да има основание за "Москва не вярва на сълзи".
Ето какво - аз предлагам разводът да е по взаимно съгласие.
Отсъстващият ще ви упълномощи, с нотариална заверка на подписа, да го представлявате по делото, като от негово име и за негова сметка потвърдите клаузите по вече постигнатото между страните споразумение.
Пълномощното повтаря абсолютно всички договорености от споразумението.
Ще стане.
Аз не намирам място за притеснение- на това основание.
Ако депозирате ИМ и в хода на производството страните заявят, че са постигнали споразумение, производството поради разстройство на брака се прекратява и се преминава в такова по взаимно съгласие.
Та... защо си усложнявате живота ( ако хонорарът не е водещ, разбира се)?
п.п. Благодаря за пожеланието. Напоследък осъзнах, какво значи липсата му.
Бъдете здрав и вие.
Ето какво - аз предлагам разводът да е по взаимно съгласие.
Отсъстващият ще ви упълномощи, с нотариална заверка на подписа, да го представлявате по делото, като от негово име и за негова сметка потвърдите клаузите по вече постигнатото между страните споразумение.
Пълномощното повтаря абсолютно всички договорености от споразумението.
Ще стане.
Аз се опасявам от разпоредбата на новия ГПК, която казва, че ако съпрузите постигнат съгласие, делото продължава по реда за развод по вз.съгласие.
Аз не намирам място за притеснение- на това основание.
Ако депозирате ИМ и в хода на производството страните заявят, че са постигнали споразумение, производството поради разстройство на брака се прекратява и се преминава в такова по взаимно съгласие.
Та... защо си усложнявате живота ( ако хонорарът не е водещ, разбира се)?
п.п. Благодаря за пожеланието. Напоследък осъзнах, какво значи липсата му.
Бъдете здрав и вие.
- Гост.
- Старши потребител
ами притеснението ми произтича от това, че в процедурата на развод по взаимно съгласие, към която се преминава при постигане на споразумение, съпрузите трябва да се явят лично.
Иначе и аз точно така съм го направил - съпругата подава ИМ за развод без произнасяне по въпроса за вината, като предлага и споразумение. Съпругът ме упълномощи с нотариално заверено пълномощно, в което клаузите на споразумението повтарят тези в ИМ.
Поздрав.
Иначе и аз точно така съм го направил - съпругата подава ИМ за развод без произнасяне по въпроса за вината, като предлага и споразумение. Съпругът ме упълномощи с нотариално заверено пълномощно, в което клаузите на споразумението повтарят тези в ИМ.
Поздрав.
- ivan2
- Потребител
производството поради разстройство на брака се прекратява и се преминава в такова по взаимно съгласие.
което ви връща отново в изходна позиция- взаимно съгласие.
Преди два дни влезе в сила поредното СР, където съм процедирала, за кой ли път, все по този начин ( пълномощно, повтарящо клаузите по споразумението с нот. удостоверяване на подпис и съдържание).
До сега, макар и с ГПК нов- никога не съм имала проблеми ( със съжаление ще призная, че брачните ми дела са много- ако бр. има значение).
"Личното явяване" е преодолима величина ( и в ГПК отменен се изискваше ).
- Гост.
- Старши потребител
Освен "благодаря" ми остава само да кажа: ще се постарая отново да бъда по-активен тук, в смисъл и аз да се опитам да помагам с каквото мога, и да споделям опита си. И понеже напоследък повече се случи с НК и НПК да се занимавам, то ако някой нещо, съм на разположение по силите си.
Успех ви желая, Поля!
Успех ви желая, Поля!
- ivan2
- Потребител
Освен това, колега, щом като съпругът заминава в чужбина, можете да представите пред съда доказателства, че същият не може да се яви в с.з. поради уважителни причини. Предивидена е в ГПК такава възможност.
- zzzzz
- Потребител
Да, колега, предвидил съм това, ще представя. Благодаря. Желая ви успех и на вас.
- ivan2
- Потребител
Колеги, налага ми се за пръв път да правя и аз такова пълномощно, защото съпругът заминава в чужбина, при вече заведено дело за развод по взаимно съгласие, та въпросът ми е - заверявате ли и самото споразумение нотариално?
Благодаря ви предварително!
Благодаря ви предварително!
- jasmine
- Младши потребител
Аз, лично, не. Само пълномощното.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря!
- jasmine
- Младши потребител