Здравейте,
имам въпрос. Разведен съм, но в последно време бившата ми жена, не ми дава да взимам детето при мен събота и неделя, при определено такова решение от съдът след развода. Не сме в добри отношения и често ми отказва да го посещавам дори. А и иска да ми вземе родителските права. Не съм вещо юридическо лице, но това става доста трудно доколкото знам, а дори и да стане пак имам правото да го виждам, поне така мисля беше заложено в кодекса. Не искам да стигаме дотам с нещата, но моля за компетентен съвет, при какви условия може да се случат тези неща и какви са ми правата. Имам си своите прегрешения (напивал съм се), породони
от липсата на контакт със синът ми, но никога не съм му вредил по какъвто и да е начин. Той е най-скъпото ми нещо и не искам да загубя този контакт. Плащам си редовно издръжка и т.н..
Ще бъда благодарен ако ми отговорите.
Виктор
- Дата и час: 03 Дек 2024, 07:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Не ми дава да вземам детето?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Не ми дава да вземам детето?
viktorstoev написа:Здравейте,
имам въпрос. Разведен съм, но в последно време бившата ми жена, не ми дава да взимам детето при мен събота и неделя, при определено такова решение от съдът след развода. Не сме в добри отношения и често ми отказва да го посещавам дори. А и иска да ми вземе родителските права. Не съм вещо юридическо лице, но това става доста трудно доколкото знам, а дори и да стане пак имам правото да го виждам, поне така мисля беше заложено в кодекса. Не искам да стигаме дотам с нещата, но моля за компетентен съвет, при какви условия може да се случат тези неща и какви са ми правата. Имам си своите прегрешения (напивал съм се), породони
от липсата на контакт със синът ми, но никога не съм му вредил по какъвто и да е начин. Той е най-скъпото ми нещо и не искам да загубя този контакт. Плащам си редовно издръжка и т.н..
Ще бъда благодарен ако ми отговорите.
От написаното от Вас стигам до извода, че бившата Ви съпруга не иска да изпълнява съдебно решение. Тази жена не може да прави, каквото си иска, а просто трябва да си изпълнява решението, защото именно тя Ви е избрала за баща на детето си и трябва да Ви бъде благодарна за това. Обяснете и, че за неизпълнение на съдебно решение се носи наказателна отговорност по смисъла на чл.296 от Наказателния кодекс /препоръчвам Ви да го прочетете и да се консултирате с адвокат, с помощтта на когото да изготвите жалбата или сигнала срещу нея/.
Не допускайте бившата Ви съпруга да Ви манипулира, включително и във финансов аспект като използва детето като залог за свои нужди.
Тя вече така или иначе Ви е бивша съпруга, въпреки че е майка на детето Ви/съгласно презумпцията за бащинство/. Не се обръщайте назад. Тя въобще не е за съжаление. Има и други жени, които могат да влязат в личния Ви живот и евентуално да бъдат майки на децата Ви /ако децата са най-важното нещо за Вас в живота Ви и искате от жените непременно деца/. Не се отчайвайте по отношение на детето от тази Ви първа жена, защото няма да загубите контакт с него/поне, докато му плащате издръжката, то ще има полза от срещите с Вас, най-малкото, защото ще му давате пари/. Ако, обаче спрете системно да го издържате след настъпване на предвидената в закона възраст и ако то ви изостави и спре да иска да се среща системно с Вас, не съжалявайте за отсъствието му и за липсата на благодарност. Явно вече му трябват повечко пари, които ще трябва да се опита само да припечелва, работейки, тъй като никой/дори родителите му/няма да бъдат длъжни да му ги дават просто ей-така. Тогава ще стане ясно, защо се е срещало с Вас и защо Ви е търсило. Затова имайте впредвид, че ако с бившата Ви съпруга отношенията Ви не са се развили, съгласно очакваното от Вас, то знайте, че има и други жени на света, които, ако искате, може да удостоите с титлата "майка". Имате шанс да се сдобиете и с други деца. Поради тази причина, не допускайте всичките Ви усилия и средства да се съсредоточават само в бившата Ви съпруга и детето и. Не си заслужава, защото тази жена, щом безпроблемно и безропотно се е развела с Вас, явно се справя с отглеждането, изхранването и издръжката на детето/най-малкото, за да Ви докаже, че е "голяма работа"/, разполага с обкръжаващо я присъствие и средства, роднини, приятели, може и любовници и др, които я заобикалят...И едва ли живее в "самота" и "уединение" и само в грижи за детето. В един от най-лошите и ощетяващите Вашето дете случаи /като за капак/, тя може и да заживее с някого и дете да му роди уж в полза на Вашето общо, родено по време на брака. Така, детето Ви ще се сдобие хем с нещо като пъстрок, плащащ сметки, хем ще си има във Ваше лице биологичен баща/друг платец на сметки/. Има много неразведени жени, които само могат да мечтаят за това, което бившата Ви съпруга притежава към момента, благодарение на това, че е разведена. Затова много от децата на разведени родители във финансов аспект получават/без да могат да го осъзнаят/ много повече от децата на родители със сключен граждански брак.
На всяка цена, обаче Вие спазвайте съдебното решение.
- katerinakuch
- Активен потребител
Re: Не ми дава да вземам детето?
Благодаря ти много за това, че ми отговори толкова изчерпателно. Ще се осведомя по този чл. и ще видя в какво право съм си. Още веднъж, благодаря.
- viktorstoev
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|