начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Делба и наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба и наследство

Мнениеот mobis » 11 Дек 2009, 15:15

Здравейте, тей като няколко адвокати споделиха с мен различно мнение по моя казус, реших да го споделя тук и да чуя още мнения.
Чичо ми почина миналата седмица, той беше разведен и от брака си имаше дъщеря, която почина преди години. Той има апартамент, който в момента всички желаят, някои без дори да са го познавали. На кого по каква част се пада при положение, че чичо ми има 4 братя и 1 сестра, като само 3ма от тях са живи. Моят баща също е измежду починалите и негови наследници сме аз и брат ми. Имаме ли дял от апартамента като наследници на починалия си баща и какъв е той? По какъв ред можем да се откажем от него в полза на 3то лице, което се е грижело за него? Посъветваха ме за дарение само тук си съвпадаха мненията?
Моля, някой ако има мнение да помага :)
mobis
Младши потребител

Re: Делба и наследство

Мнениеот portokal » 11 Дек 2009, 15:25

Имате дял, защото сте деца на брат на наследодателя. Нали дъщеря му не е оставила деца?
Делът ви с брат ви е общо 1/5 - а ако другият починал брат/сестра на чичото не е оставил деца, внуци и т.н. делът ви е 1/4. Променят се дяловете, ако някои от братята или сестрите имат само по един общ родител с чичото, но предполагам, че това щяхте да го кажете.
Отказ от наследство в полза на трето лице не става - дарение, продажба и т.н.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот mobis » 11 Дек 2009, 15:36

В такъв случай ставаме много наследници и трябва да издирваме братовчедите си, тези на починалите ми чичовци, за да продадат или дарят на 3то лице, че да стане то пълноправен собственик.
mobis
Младши потребител

Мнениеот portokal » 11 Дек 2009, 15:38

Починалият чичо не е ли един? В смисъл, освен наследодателя?
Защото казвате: 4 братя и една сестра, трима от тях са живи. Значи двама са починали и след като един от починалите е баща Ви, остава един.
Та наследници сте живите братя и сестри на този чичо заедно с децата на починалите (вие и които още са там).
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот mobis » 11 Дек 2009, 16:55

А на починалите ми чичовци преживелите съпруги също имат дял нали?
mobis
Младши потребител

Мнениеот portokal » 11 Дек 2009, 16:57

Не, само децата. Или ако са починали - техните деца и т.н.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси