начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Да напуснеш страна със дете от ЕС отвличане ли е?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Да напуснеш страна със дете от ЕС отвличане ли е?

Мнениеот miros84 » 01 Ное 2009, 19:46

Здравейте.
Ако единят родител напусне примерно Италия или Испания и замине за България със 4,5 годишно дете без позволението на другият родител според българските закони разбрах че не е отвличане, а вече е имало такова дело, мисля че беше във Хага и там върховният съд се е произнесъл че това е отвличане.
Е как тогава да разбирам закона? Нали сме във ЕС?
Последна промяна miros84 на 02 Ное 2009, 23:07, променена общо 2 пъти
miros84
Младши потребител

Re: Да напуснеш страна от ЕС отвличане ли е?

Мнениеот REVOLUTION » 01 Ное 2009, 19:54

miros84 написа:Здравейте.
Ако единят родител напусне примерно Италия или Испания и замине за България без позволението на другият родител според българските закони разбрах че не е отвличане, а вече е имало такова дело, мисля че беше във Хага и там върховният съд се е произнесъл че това е отвличане.

Ами не е отвличане по простата причина , че никой не може да отвлече себе си! :lol: Виж, макар да не споменавате , ако вземе и децата с него вече е друг въпрос. :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот miros84 » 01 Ное 2009, 20:09

Ами да, колко съм...
Точно затова става на въпрос, да напусне страната със 4,5 годишно дете.

Какво мислите?
miros84
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 01 Ное 2009, 20:11

:) Да. Какво мислиш, Революшън? :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 01 Ное 2009, 20:36

Не може да напуснете страната с детето Ви , без да Ви бъде дадено съгласие от другия родител.(Освен ако не е лишен от родителски права).Или по точно фактически може и да го направите , но ще попаднете под ударите на закона.Нещо не сте разбрали добре, в България има закон ,това е ХАГСКА КОНВЕНЦИЯ за гражданските аспекти на международното отвличане на деца

Ратифицирана със закон, приет от 39-то НС на 21.02.2003 г. - ДВ, бр. 20 от 4.03.2003 г. Издадена от Министерството на правосъдието, обн., ДВ, бр. 82 от 16.09.2003 г., в сила от 1.08.2003 г.

Държавите, подписали тази конвенция,
твърдо убедени, че интересите на децата са от първостепенно значение при упражняването на родителските права,
в желанието си да гарантират международноправна защита на децата от вредните последици на незаконното им прехвърляне или задържане и да установят процедури, осигуряващи тяхното незабавно връщане в държавата на обичайното им местопребиваване, а също така да гарантират защита на правото на лични отношения,
решиха за тази цел да сключат конвенция и се споразумяха за следното:
Глава I
ПРИЛОЖНО ПОЛЕ НА КОНВЕНЦИЯТА
Член 1
Тази конвенция има за цел:
а) да осигури незабавното връщане на децата, прехвърлени незаконно или задържани в някоя от договарящите държави; и
b) да гарантира ефективното спазване на законите, свързани с упражняването на родителските права и правото на лични отношения, на една договаряща държава от другите договарящи държави.
Член 2
Договарящите държави предприемат всички необходими мерки, за да осигурят осъществяването на целите на тази конвенция на своя територия. За тази цел те прилагат възможно най-бързото производство.
Член 3
Прехвърлянето или задържането на дете се счита за незаконно, когато:
а) е извършено в нарушение на правото на упражняване на родителски права, предоставено както съвместно, така и поотделно на лице, институция или друг орган, съгласно законите на държавата, в която детето е имало обичайно местопребиваване непосредствено преди прехвърлянето или задържането му; и
b) по време на прехвърлянето или задържането това право е било ефективно упражнявано съвместно или поотделно или би било упражнявано по този начин, ако не е било извършено прехвърлянето или задържането.
Правото на упражняване на родителски права, посочено в т. "а" по-горе, може да произтича по силата на закон или по силата на съдебно или административно решение, или по силата на действащо споразумение съгласно законодателството на тази държава.
Член 4
Конвенцията се прилага по отношение на всяко дете, което е имало обичайно местопребиваване в договаряща държава непосредствено преди да бъде нарушено правото на упражняване на родителски права или правото на лични отношения. Конвенцията престава да се прилага, след като детето навърши 16-годишна възраст.
Член 5
За целите на тази конвенция:
а) "право на упражняване на родителски права" включва правата, свързани с грижите за личността на детето и по-конкретно с правото да се определя местопребиваването му;
b) "право на лични отношения" включва правото да се отведе детето за определен период от време на място, различно от мястото на неговото обичайно местопребиваване.
Глава II
ЦЕНТРАЛНИ ОРГАНИ
Член 6
Всяка договаряща държава посочва централен орган, който изпълнява предвидените в тази конвенция задължения.
Федералните държави, държавите с повече от една правна система или държавите, в които има автономни териториални единици, могат да посочат повече от един централен орган, както и да уточнят териториалния обхват на неговите правомощия. Когато една държава е посочила повече от един централен орган, тя следва да определи централния орган, до който се изпращат молбите с цел да бъдат препратени към компетентния централен орган на тази държава.
Член 7
Централните органи си сътрудничат помежду си и съдействат за сътрудничеството между компетентните органи в съответната държава за осигуряване на незабавното връщане на децата и за постигане на другите цели на конвенцията.
По-конкретно, директно или чрез посредничество, те предприемат всички необходими мерки:
а) да установят местонахождението на детето, което е незаконно прехвърлено или задържано;
b) да предотвратят настъпването на по-нататъшни опасности за детето или вреди за заинтересованите страни, като определят или способстват за определяне на привременни мерки;
c) да осигурят доброволното връщане на детето или да улеснят извънсъдебното уреждане на спора;
d) да обменят, ако е необходимо, информация относно социалния статус на детето;
е) да предоставят информация от общ характер относно законодателството на своята държава във връзка с приложението на конвенцията;
f) да започнат или да улеснят започването на съдебно или административно производство с цел да се осъществи връщането на детето и при възможност - да организират или да осигурят ефективното упражняване на правото на лични отношения;
g) да предоставят или да улеснят предоставянето на правна помощ или консултации, включително участието на адвокат или юридически съветник, когато обстоятелствата налагат това;
h) да осигурят необходимите и подходящи административни мерки за обезпечаване безопасното връщане на детето;
i) да обменят информация помежду си за действието на тази конвенция и доколкото е възможно, да отстраняват всички пречки по прилагането й.
Глава III
ВРЪЩАНЕ НА ДЕЦАТА
Член 8
Всяко лице, институция или организация, която твърди, че едно дете е прехвърлено или задържано в нарушение на правото за упражняване на родителски права, може да подаде молба до централния орган на държавата по обичайното местопребиваване на детето или до централния орган на всяка друга договаряща държава за съдействие за осигуряване връщането на детето.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот miros84 » 01 Ное 2009, 21:00

Много ценна информация. Много благодаря.
Според това по-горе разбрах, че ако двама съпрузи живеят във Испания и там им се роди дете и когато детето стане на 6 години и бащата го вземе и замине за България без позволението на майката, понеже Испания е била постоянното местожителство и на детето и на майката, то това е незаконно и би трябвало детето да бъде върнато в Испания, правилно ли е?
miros84
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 01 Ное 2009, 21:31

Да.
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Да напуснеш страна със дете от ЕС отвличане ли е?

Мнениеот miros84 » 02 Ное 2009, 23:20

Много съм убъркан. Обясних на един адвокат и след това и на един съдия който срещнах случайно пред съда, че мъжа ми със който нямам развод и със който се развеждам замина от Испания за БГ със 6 годишното ни дете без мое позволение, като и тримата живеем вече във Испания 7 години, и имаме постоянна регистрация в Испания, и ме отговориха че според тях това не е било отвличане.
Какво, те незнаят за тази конвенция?

Ето и много интересен материал тука: Според Хагската конвенция децата в Асеновград са отвлечени от бащата...
miros84
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Ное 2009, 00:26

Сега... аз и за това чаках да видя как ще се развие дискусията. Напоследък и аз ставам егоист, казват модерно е ...

Госпожо, свържете се веднага с адвокат в Испания- консултация с него за завеждане на дело.... че това с брака май няма да е единствено. Едва, когато се сдобиете със съдебен акт от там във ваша полза( няма да казвам какъв, ще ме допълнят), и като се попрочетат разни регламенти( ама ще съм тотален егоист! и ще спестя) идвате у нас- право в Министерство на Правосъдието.
Те си знаят работата.

Проблемите с тези декларации- съгласия са у нас и не са толкова ( ако ли изобщо в този миг са)на влизане в страната ни! А на излизане. Условно...
Останалата част от отговорът все някой, който няма работа, ще обясни.

п.п. Детето ви го няма, а вие се пилеете по форуми. :?:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот miros84 » 03 Ное 2009, 16:07

Не се пилея по форуми. Платила съм на двама адвокати, единят от България, другият тука в Испания, и за сега още никой не може да ми върне сина в Испания. А във форумите гледам да науча нещо повече, за да мога да си върна сина.....и търся накой който да ми гарантира че ще ми върне сина при мен...
miros84
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Ное 2009, 17:37

Притиснете испанския колега. Не познавам законодателството, но ако бързо не сторите нищо- вярвайте, че съпругът ви вече работи по въпроса. Тук.

Това с гаранциите е малко алогично. Но, все пак би могло да се гарантира частично, просто трябва да направите каквото е нужно. Явно не сте. Все още.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот daniela2008 » 06 Ное 2009, 00:16

Не можах да се въдържа - Мирос 84, нали ти беше писнало от безплатни адвокати?

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f ... 82#p371382

Що пак задаваш същите въпроси както в предишната тема дето беше пуснала? Ами намери си платен адвокат и той ще ти обясни какво да правиш.
И чак си наела двама -един в Испания ,един тук и пак продължаваш да питаш във форума. Ти за какво им плащаш на тези дето си ги наела всъщност??

И не мисли ,че се заяждам , но чак след 2 месеца откакто ти го нчма детето да седнеш да питаш това онова, без да си реагирала светкавично при положение, че си в нормална държава като Испания??? Нещо не ми се връзва. Ако това беше моят син и то на 6 годинки, на секундата бих звъняла в полицията там ,за да ми го върнат. Още повече пък , че твоят е и роден в Испания ??? И ти се сещаш чак след 2 месеца да обявиш, че сина ти е в БГ с бившият ти съпруг. Да от Испания не търсят декларации нито на влизане,нито на излизане, проверяват дали има репортнати оплаквания, така че,,,,декларациите са само за пред БГ контрола на излизане от БГ.
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Аватар
daniela2008
Младши потребител

Мнениеот diaida » 06 Ное 2009, 03:37

miros84 написа:Здравейте.
Ако единят родител напусне примерно Италия или Испания и замине за България със 4,5 годишно дете без позволението на другият родител според българските закони разбрах че не е отвличане, а вече е имало такова дело, мисля че беше във Хага и там върховният съд се е произнесъл че това е отвличане.

Много интересно питане, но пък се пита толкова общо и неясно ... Единият родител с какво гражданство е? А другият? Детето къде е родено ? Принципно следва да се спазва законодателството на държавата, чието гражданство притежава детето, а то може и да се различава от нашето. Към момента няма единно (така да се каже) ЕС законодателство, валидно за целия съюз. Има различия и е важно да споменете подробности.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 06 Ное 2009, 03:54

miros84 написа:Много ценна информация. Много благодаря.
Според това по-горе разбрах, че ако двама съпрузи живеят във Испания и там им се роди дете и когато детето стане на 6 години и бащата го вземе и замине за България без позволението на майката, понеже Испания е била постоянното местожителство и на детето и на майката, то това е незаконно и би трябвало детето да бъде върнато в Испания, правилно ли е?

2-ма съпрузи живеят в Испания? - Те с какво гражданство са? Майка, баща? Когато детето се е родило с какво гражданство е записано детето?
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 07 Ное 2009, 18:31

Не знам как е там, но от тук неможеш да заведеш детето си и на едно Дисни, без подписа на бащата...... :cry:
sisi19
Потребител

Мнениеот vidyanidhi » 01 Дек 2009, 00:06

А ако детето е родено в България и по някакъв начин майка му е успяла да го заведе в Канада без мое знание какво мога да направя?
vidyanidhi
Нов потребител

Мнениеот meggy__ » 01 Дек 2009, 11:37

diaida, ако четете ще разберете, че двамата родители са с БГ гражданство, регистрирани в Испания, а детето е родено в Испания с БГ гражданство разбира се, защото, това че е родено някъде другъде не го прави автоматично гражданин на дадената държава.
Въпроса с декларациите важи и стои само в България, в останалите държави от ЕС такъв филм няма. Можеш да си го разходиш детето от единия край на Европа до другия без знанието на който и да било от родителите. За влизане в БГ няма и да се замислят какви са мотивите на родителя и има ли право или не, на излизане ъмммм със сигурност ще повдигнат въпроса.
В България случая също се води отвличане, но поради факта, че не сте разведени, детето е БГ гражданин и не напуска пределите на БГ няма как да се докаже преди Испански съд да постанови подобно решение.
По-добър съвет, както и poli_g Ви даде, едва ли ще успеете да изсмучете от който и да било форум. От БГ няма как да Ви се помогне след като детето е с баща си. Неприятна ситуация, но и аз ще се присъединя към този съвет - съсредоточете силите си в Испания и след като получите там резултати се насочете към БГ.
meggy__
Младши потребител

Мнениеот miros84 » 07 Дек 2009, 22:41

Първо за тези които говорят без да знаят. Пуснала съм жалба в полицията още първата седмица, и ми беше заявено че полицията не може да направи нищо, трябвало да мине през съд.

От испанският съд могат да ми дадат само развод и правата. Нищо повече.
:?: Имайки съдебното решение, предполагам че в България мога да го преведа и легализирам и след това ще ми връчат детето, така ли е?
miros84
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Дек 2009, 05:03

8) Извинете, но наистина ще съм пиперлива! Майка сте!

Ако на вас не ви се чете, то поне помолете испанския колега да вземе и да прочете това - http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:BG:HTML
И ако испански съд може да ви присъди родителските права, защо преценихте, че това е "нищо повече"? Ако детето ви е ценно за сърчицето- за вас това е всичко.

И спрете да разчитате на нечия помощ- просто вземете нещата в свои ръце. Ако сегашният ви адвокат не чини пет пари- сменете го!
Съпругът ви ще се сдобие с решение тук и тогава наистина ще се видите в огромен проблем.

Имайки съдебното решение, предполагам че в България мога да го преведа и легализирам и след това ще ми връчат детето, така ли е?

Не точно така. Нещата в правораздавателната система не са като в закусвалня- не стават бързо. За това още в първият си пост ви указах- борбата тук е за време. Който е пръв- печели.

Първо за тези които говорят без да знаят. Пуснала съм жалба в полицията още първата седмица, и ми беше заявено че полицията не може да направи нищо, трябвало да мине през съд.

О, я моля спестете!
То, аз със сигурност нищо не знам, но някои неща и без образование се знаят. Интуитивно!
Правилно са ви отговорили от полицията- проблемите ви ще се решат само чрез съд.

п.п. Не пиша вече в раздела, но не успях да премълча.
Не заради вас, а заради детето. 8) И не си правете труда да ми опонирате. За дечица наистина ставам пиперлива.

Разговори на улицата, питане във форуми разни- отвличане. Ала така ще е, като питате по този начин, четете между редовете, а разбирате трето. Може и да не е отвличане по испанското законодателство, но сега!, ала получите ли родителските права- нещата стават коренно различни.
За това не може във форум да се обяснят норми сто. За това не се пита по този начин за важните в живота нещица, а се търси наистина компетентна помощ. Често платена- да, но с положителни резултати.
Тук дори и сълзите ви няма кой да забърше. А и съпричастност няма да срещнете.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Мар 2010, 21:40

miros84, прочетох ви.
Активирайте си опцията за получаване на лични съобщения( потребителски панел, настройки на форума- подменю- "искам да получавам лични съобщения" :arrow: изпрати).
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси