начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИ

Мнениеот naany » 03 Фев 2009, 11:45

Бихте ли ми казали къде, кой закон регламентира издаването на Удостоверение за наследници? УСТНО /не и писмено, макар, че пожелах/ от общината по последен постоянен адрес на починал с около 20 наследника ми отказват да ми издадат такова, тъй като искат да им предоставя УН на всички починали негови наследници, а това от моя страна е невъзможно, тъй като половината дори не съм ги познавала, да не говорим, че едвам трите имена им намерих, едно време не са имали ЕГН, а аз не знам къде им е бил последния адрес, че от тази община да ходя да им вадя УН, още повече, че няколко от починалите имат наследници, с които не сме в добри отношения, но само те можели да изискват издаването на УН на починалите им пра-роднини. Моля Ви, помогнете ми да се справя с абсурдите на ЕСГРАОН!
naany
Младши потребител

Re: УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИ

Мнениеот ceko1969 » 03 Фев 2009, 16:44

ЗГР; ЗН; ЗМДТ
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот naany » 03 Фев 2009, 17:46

Благодаря, че получих отговор, благодаря и че беше бърз. Тези нормативни актове са изброени и в Сиела, от където се информирах за процедурата, макар, че е много оскъдна информацията. Въпреки това, що се отнася до моя казус, нищо конкретно не открих.
naany
Младши потребител

Мнениеот jesse » 05 Фев 2009, 11:00

Здравейте, имам същият проблем с УН. Налага се да издиря наследниците на сестрата на моята пра-баба, за участие в поземлени дела. Въпреки, че родът ми е софийски, се оказа, че в две общини на местоживеене не могат да ми издадат УН. Те искат поне датата от смъртният акт на жената, чиито наследници се налага да издиря. Имам нотариално заверено пълномощно от единственият жив наследник, племенник на жената, чиито наследници издирвам, с което ми дава права да издиря информация за тях. Но за съжаление това в случая не ми помага. Обяснете ми как може да се изпари един род, и за 3 поколения хора да няма данни. Как може моят род, да няма брънка с другият род, при положение,че са се разделили през 1949-50г.? И двата рода са в два съседни квартала на София....
Бихте ли ме насочили с информация,
Благодаря ви,
jesse
Нов потребител

Мнениеот naany » 05 Фев 2009, 11:36

Част от моя проблем е и вашия - аз поне отговор и до сега не съм открила, но ако вие откриете - моля Ви, споделете го!
naany
Младши потребител

Мнениеот ceko1969 » 05 Фев 2009, 11:50

Незнам защо след като общината прави справка в регистрите на населението за да установи кои са наследниците на наследодателя, е това изискване молителя за УН да ги посочва (наследниците) в молба-декларацията?
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот naany » 05 Фев 2009, 12:52

и аз не знам защо - затова исках да го прочета в някой нормативен акт
naany
Младши потребител

Мнениеот ceko1969 » 05 Фев 2009, 14:27

от Econ.bg процедури:

"Удостоверение за наследници
В удостоверението за наследници се посочват наследниците по закон (наследяването бива два вида – по закон и по завещание) на наследодателя. С издаването на удостоверение за наследници, наследниците по закон получават възможността да се ползват на практика от имуществените права на наследодателя, които са преминали в тяхната правна сфера след смъртта на наследодателя, тъй като с това удостоверение те се легитимират като наследници пред компетентните държавни органи и лица.
Процедурата започва с подаване на молба – декларация по образец от лице, което има качеството на наследник, до кмета на общината по последния постоянен адрес на наследодателя. Справката се прави от регистъра на починалите лица, който е част от регистъра на населението в общината.
В молба-декларацията наследникът посочва наследниците по закон на наследодателя, по негова преценка. Към молба – декларацията се прилага препис от акта за смърт на наследодателя.
След справка в регистъра на населението на общината, органите на общинската администрация (най-често длъжностното лице по гражданското състояние), изброяват в удостоверението наследниците на наследодателя.
Срок
Удостоверението за наследници се издава по възможност веднага или в срок от 7 дни от датата на подаване на молба-декларацията.
Такса
Местната такса се определя с наредба за всяка община. За София таксата е 4,00лв"
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот Mitaka41 » 21 Апр 2010, 12:15

Имам следния въпрос във връза с Удостоверенията за наследници:
Превеждам книга на световно известен американски учен от български произход, роден в България, завършил медицина в София. тъй като доктора почина през 2003 г. и няма семейство не можах да намеря подробности от живота на учения докато е прибивавал в България. За неговата научна дейност в САЩ имам информация от негови приятели. Знам кога и къде е роден. Тъй като е бил единствео дете и родителите му са починали не ми е известно има ли наследници у нас. Потърсих информация от Комисията по досиетата, но от там ми съобщиха че информация се дава на родственици на лицето или "е необходимо наследниците на лицето да дадат изрично съгласие или изричен отказ пред служител на отдел „ Обслужване на граждани ” в комисията. Въпросът ми е:как да разбера има ли наследници доктора за да поискам разрешения от тях за получаване на търсената от мен информация.
Mitaka41
Младши потребител

Мнениеот namakak » 21 Апр 2010, 20:50

Цеко,не е точно така вече с издаването на удостоверенията.
Аз лично съм попълвал декларация с истинските многобройни наследници поне 4 пъти за конституиране пред съда.Но скоро ми се наложи за пореден път,от същата община,да платя смъртен акт и същото удостоверение беше с по-малко наследници,защото под няколко починали,вече гласеше,че не са представени удостоверения от техните наследници.Имайки предвид,че аз съм ги декларирал,като съм посочил и предоставил удостоверение на починал наследник на наследодателя,за да уверя,че съм роднина и наследник.
От друга община ме посъветваха с документите и в двата парадоксални случая блещене и насмешки,да отида веднага при началника им и с двете удостоверения с различни близки дати.
Така ,че наистина е бюрократичен финансов проблема.Хубавото е ,че само се показва ,не ти го взимат,записват данните,щото иначе по 10лв,за всяко удостоверение или починал,таксата става рекетьорска.Де да беше така и с разводното на баба ми,като не го представиме,баба ми ще има половината от наследството преди реституцията.. :D Това е някакъв непрофесионален създаващ се хаос в тези служби,при тези бази данни..
Всъщност плащате един смъртен акт,декларирате децата на наследодателя само и пред институциите всеки да се удостоверява с допълнителни удостоверения. :lol:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот radina65 » 20 Авг 2010, 00:26

Здравейте!
И аз бих искала да се намеся във връзка с издаването на удостоверения за наследници:
Целта e с издаване на удостоверение за наследници да се определят лицата, които имат право да получават наследствено имущество, ръководени от тяхната близост дължаща се на брак, кръвен произход и осиновяване съгласно чл.2 от ЗН, чл.46 от СК.
1. Удостоверение за наследници се издава по последен постоянен адрес (местожителство) на наследодателя;
2. Попълва се молба-декларация от наследник или упълномощено лице. Както подаването на молба-декларация, така и връчването на удостоверението следва да стане от / и на лице с качеството на наследник. Няма възможност лице, което не е наследник да иска издаване на такова удостоверение, най-малкото защото няма правен интерес;
3. Представя се лична карта на декларатора;
4. Представя се смъртен акт (при необходимост);
5. Документ за платена такса по ЗМДТ;
6. Когато в удостоверението има починали наследници, жители на други населени мяста, се представят актуални удостоверения за наследници по последно местожителство на починалите лица. При невъзможност да се предостави такова - под данните за починалия наследник в удостоверението се вписва текст, че е необходимо да се приложи удостоверение за наследници по последният му постоянен адрес;
7. При необходимост се представят и други доказателствени документи за уточняване на данни на наследниците (акт за раждане, брак, бракоразводно решение и др.);

Органът, който осъществява процедурата е общинската администрация и обикновено е лицето по гражданско състояние. Въз основа на подадената молба–декларация общинската администрация проверява по регистъра на населението достоверността на данните, посочени в молбата–декларация от молителя, приложените документи, допълва и уточнява при необходимост, като изисква от подателя на декларацията допълнително данни, документи. Същият не бива да възпрепятства служителя и му предоставя поисканите доказателствени документи / или данни;

Нормативните актове са изброени в Сиела.
Правно основание за извършване на процедурата:
Закона за наследството
Закон за гражданската регистрация
Закон за административно обслужване на физическите и юридически лица
Закон местните данъци и такси
Семеен кодекс
Закон за лицата и семействата

radina65
Нов потребител

Назад към Семейни казуси