начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Развод по бърза процедура

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод по бърза процедура

Мнениеот CSlavov » 26 Ное 2008, 14:30

Здравейте всички! :)

Имам следното питане и ми се струва удачно да го задам тук - надявам се, че ще се намери някой, който да ми отговори. Благодаря предварително!

Ето ситуацията с няколко думи:
От 2 години и половина живея разделен със съпругата си. Тя си има връзка, доскоро и аз имах връзка. Женени сме само на хартия. Имаме детенце на 6 години, аз и давам всеки месец пари за него, а и помагам по всякакъв друг начин, който се сетя или пък, когато тя ме помоли. Участвам доколкото ми е възможно в това да я разтоварвам в гледането на детето и да поемам моята част.

Но в случая детето няма пряка връзка с въпроса (аз съм от хората, които не възприемат тезата, че бракът трябва да се пази на всяка цена заради децата. Считам, че ако отношенията на двама души са разрушени (говоря за интимните съпружески отношения) тогава няма смисъл да се причинява на детето ежедневие изпълнено с кавги и скандали.)

Та-аа, въпросът ми е: Как стоят нещата в България по отношение на бързото и безболезнено прекратяване на брак, който така или иначе не функционира, при това не функционира доказано във времето. И двамата съпрузи сме съгласни, не искаме усложнения, нямаме взаимни претенции, не се мразим, поддържаме цивилизовани приятелски отношения и т.н.

Има ли опция за подобно прекратяване на брака или въпреки нещата, казани нагоре, ще се наложи съдебен процес с всички усложнения, нерви, загуба на време, разходи по делото и прочие?
CSlavov
Нов потребител

Re: Развод по бърза процедура

Мнениеот medilex » 26 Ное 2008, 14:49

Така както описвате ситуацията, няма пречка да се разведете бързо и безболезнено. Макар, че бързо е едно относително понятие предвид, че всичко зависи от натовареността на съда.
За да пристъпите към развод по взаимно съгласие трябва да са изтекли повече от три години от сключването на брака. В молбата до съда се прилага или инкорпорира и самото споразумение, което трябва да съдържа минимум реквизити.
Като разноски, има значение размера на издръжката и имате ли неуредени имуществени отношения.
Просто се обърнете към колега, той ще ви подпомогне!
medilex
Младши потребител

Мнениеот milletti » 26 Ное 2008, 15:04

Развод по взаимно съгласие. За около две седмици. Обърнете се към адвокат, който ще Ви ориентира къде и как :)
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 26 Ное 2008, 15:05

Ако подадете документите сега, до един месец ще сте разведени. По-бързо от това няма. Един ден Ви е окомплектоване на документите и среща с адвокат, един ден е делото, трябва да се явите лично и това е.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот CSlavov » 26 Ное 2008, 15:40

Благодаря за отговорите!

Имам само още едно малко въпросче:
Има ли някъде в мрежата публикувана литература по въпроса с разните възможности за развод?

Проблемът иде от там, че съпругата ми е съгласна на развод единствено ако съществува бърза процедура, в случай че ни чака натоварващо (във всякакво отношение) дело не би била съгласна. А аз от друга страна държа да да приключа тези си взаимотношения с нея.

Отново благодаря за отзивчивостта :)
CSlavov
Нов потребител

Мнениеот milletti » 26 Ное 2008, 17:24

ivan_lawyer3 написа:Ако подадете документите сега, до един месец ще сте разведени. По-бързо от това няма. Един ден Ви е окомплектоване на документите и среща с адвокат, един ден е делото, трябва да се явите лично и това е.

Ако човекът е от голям град, особено пък София...абсолютно невъзможно да приключи за месец. СРС /брачна колегия/ назначава дела за поправка на ЯФГ за след 6 месеца...
Има къде да се разведат наблизо...в рамките на не повече от месец, а със споразумение става и в първото съдебно заседание. Дето се вика, докато пият по едно кафе и ще са вече щастливи "бивши".

Окомплектоването на документите за един ден може и да стане, ако вече ги имат приготвени :wink:
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот kami84 » 30 Май 2010, 10:29

Искам да попитам как мога бързо да прекратя брака си между мен и съпруга ми?Омъжена съм от 1 година и имаме 10 месечен син.Отношенията между нас не вървят!Не искам никакво имущество,а и нямам право на такова,а само издръжка на синът ми!И да попитам още нямам къде да отида да живея с детето-как се процедира в такъв случай?Благодаря!
kami84
Нов потребител

Мнениеот nescafe » 30 Май 2010, 18:22

Трябва да дадете малко повече информация относно сключения брак-в чие жилище живеете,говорите за издръжка,която така или иначе ви се полага,но и малко повече информация за съпруга си и неговото мнение по въпроса,какво имате придобито по време на брака и т.н.Няма как иначе някой да ви помогне.
nescafe
Младши потребител

Мнениеот veseto__1988 » 06 Авг 2010, 12:43

Здтавеите имам едно питане относно развод.
Със съпруга ми сме женени от 1 година и 3 месеца, имаме дъщеря на 1 годинка и 1 месец искам да се разведеме защото нещата м/у нас не вървят, почнахме постоянно да се караме и нервите ми вече не издъргат, а и неговите. Какво трябва да направиме за да се разведем по бързо? Ще го осъдят ли на издръжка? Детето ни ще си остане ли при мен? Какви такси е необходимо да заплатиме по развода....или всякаква друга информация дадена от Вас ще ми е от полза.
Благодаря Ви предварително
veseto__1988
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Авг 2010, 13:21

По взаимно съгласие отнема най-малко време, като таксите са минимални - 25 лв. Издръжката и другите обстоятелства - свиждане с детето, родителски прави и т.н., трябва да се уредят по споразумение, което се одобрява от съда.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот veseto__1988 » 06 Авг 2010, 13:49

Благодаря ти ivan_lawyer за мигновенния отговор... А какви документи са ми нужни за да подам аз първа молбата до районния съд за развод?
veseto__1988
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 06 Авг 2010, 13:58

Чл. 1 от ТДТССГПК не казва баш това.

Потърсете из темите- неведнъж е коментиран този въпрос.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Авг 2010, 13:59

Развод по взаимно съгласие се подава от 2-мата съпрузи - едновременно.

Ако само единия подаде документи, това е искова молба. Разликата в единия случай е, че няма да се доказва вина и т.н., което е от значение за правата над децата.

Ако Вие задвижите процедурата сами, тогава трябва да доказвате дълбоко и непоправимо разстройство на брака, а за това са необходими свидетели и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот veseto__1988 » 06 Авг 2010, 14:28

По какви критерии се определя размера на месечната издръжка?
veseto__1988
Нов потребител

Мнениеот Pause » 06 Авг 2010, 14:59

§ 5. (1) До определянето със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година на максимален размер на присъдена издръжка по чл. 152, ал. 1 държавата изплаща за сметка на неизправния длъжник присъдената издръжка в размер, определен със съдебното решение, но не повече от 80 лв. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Авг 2010, 15:52

1/4 от минималната работна заплата, но има и издръжки по 30 лева.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Семейни казуси