- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Смяна на бащино и фамилно име
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
37 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Смяна на бащино и фамилно име
Имам нужда от Вашата помощ.Искам да си сменя бащиното и фамилното име,причината за това мое решение е че никога не съм познавала баща ми и никога сигурно няма и да се запознаеме е затова не виждам смисъл да нося неговото име.Знам,че е много трудно и знам че трябва да имам основателна причина за това,не съм адвокат и незнам как стоят нещата и затова се обръщам за помощ тук.искам да нося имената на моето семейство-майка ми.Искам да запазя фамилията на майка ми и някой ден като се омъжа мъжа ми да приеме мойта.Единствено дете съм и затова искам да продължа фамилията си.В момента не си живея в Б-я,но когато се прибера искам да разреша този въпрос.Кажете ми Вашето мнение,имам ли някакви шансове?
- geri4ka
- Младши потребител
Re: Смяна на бащино и фамилно име
Не! за бащиното и при тези факти.
Фамилното- отново не, не и по съдебен ред.
Фамилното- отново не, не и по съдебен ред.
- Гост.
- Старши потребител
При тези факти - не, но при други факти може да стане и по съдебен ред. Поне за фамилното име. Честно казано обаче, "съпругът ми да вземе моята фамилия" ми звучи доста заповедно, това си е въпрос на личен избор, а и традицията в България е съпругата да вземе фамилията на съпруга, не че по закон не може и така както го искате.
- abstract
- Потребител
Значи винаги ще нося имената на баща ми докато не се омъжа....и да забравя за мойта фамилия.Нямам ли шанс поне с тире да си е фамилията на майка ми?
- geri4ka
- Младши потребител
Нямате,поне по българските закони фамилията на майката не се добавя с тире.
- sunrise
- Активен потребител
Охх мерси много, за отделеното време.Направо ми разбихте детските мечти.Неискам да нося това име което незаслужавам,ако бях направила тази крачка когато съм била нипълнолетна с помощта на майка,тогава по реален шанс ли съм имала?Способна съм на всичко за да си сменя името просто...
- geri4ka
- Младши потребител
Имам колега, който взе фамилното име на майка си по същата причина-никога не е виждал баща си, а високо цени усилията на майка си да го отгледа сама, с много усилия и лишения. Не знам дали смени бащиното си име..... мисля, че не-само фамилното.
Според мен е въпрос на това как ще изложите нещата в молбата до съда и на какъв съдия ще попаднете. Имате всички шансове да смените поне фамилното си име.
А дали ще успеете да убедите съпруга си да вземе вашето фамилно име.... и това не е изключено, но е малко вероятно. Познавам мъж, който взе фамилията на жена си с чертичка.
Според мен е въпрос на това как ще изложите нещата в молбата до съда и на какъв съдия ще попаднете. Имате всички шансове да смените поне фамилното си име.
А дали ще успеете да убедите съпруга си да вземе вашето фамилно име.... и това не е изключено, но е малко вероятно. Познавам мъж, който взе фамилията на жена си с чертичка.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
-
ocean - Потребител
Аз също не мога да кажа , че една такава молба 100 процента ще бъде отхвърлена от съда.Струва си да се опита!Подобен род дела не са скъпи , а и според мен практиката ще търпи развитие , към либерализиране , в края на краищата става дума за субеткивно право на личността , което последния трябва свободно да може да промени.
- REVOLUTION
- Активен потребител
От кога продаваме надежди?!
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа::roll: От кога продаваме надежди?!
А от кога станахме предсъдебна инстанция , която определя дали човек може или не може, ако иска да упражни едно свое право.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Аз, просто съм реалист. Не съм някакъв звяр, който на всяка цена иска да убива на хората мечтите! Това никога!
Е-е-е-, в никой случай не и "предсъдебна инстанция".
За бащиното- нямаме данни на колко е питащата, нали така- може и да може.. там нещо с произхода, но иначе- абсурдно си звучи, защото не виждам законодателно разрешение. А, ти?
За фамилното- ако ли се омъжи, ако ли е осмиващо и прочие...може. Но, сега?
Да, прав си - иде реч за лично право, но законодателно регламентирано. Още от край време- в ЗЛС, а сега в по нова време и в ЗГР.
Та, не ме наричай "убиец"....просто не продавам мечти!
Е-е-е-, в никой случай не и "предсъдебна инстанция".
За бащиното- нямаме данни на колко е питащата, нали така- може и да може.. там нещо с произхода, но иначе- абсурдно си звучи, защото не виждам законодателно разрешение. А, ти?
За фамилното- ако ли се омъжи, ако ли е осмиващо и прочие...може. Но, сега?
Да, прав си - иде реч за лично право, но законодателно регламентирано. Още от край време- в ЗЛС, а сега в по нова време и в ЗГР.
Та, не ме наричай "убиец"....просто не продавам мечти!
- Гост.
- Старши потребител
Извинявай, но съм се отклонила от написаното- за да се упражни правото, не се ли следват кумулативно нЕкои факти и обстоятелства? В противен случай- и резултата е изначално известен.
Не да се стреля във въздуха... нахалост?
От друга страна- такова дело и при тези факти си е предизвикателство за всеки колега. А, един евентуален/ малко химерно ми звучи! / успех ще е толкова ценен...
Приятен ден.
Не да се стреля във въздуха... нахалост?
От друга страна- такова дело и при тези факти си е предизвикателство за всеки колега. А, един евентуален/ малко химерно ми звучи! / успех ще е толкова ценен...
Приятен ден.
- Гост.
- Старши потребител
А сега де!Нито съм те наричал "звяр" , нито "убиец" , нито пък можеш да изведеш по някакъв тълкувателен път подобно нещо от думите ми.Много разхайтено въображение имаш. .Изразих несъгласие с 100% категоричност , че съдът няма да уважи молба за промяна на имената при така изнесените обстоятелства.Предпиставките са факти , който могат да се квалифицират като важни по смисъла на 19 ЗГР , няма отнапред изчерпателно уредени хипотези.Всичко се решава с оглед на конкретния случай.Важни могат да както обстоятелствата , че си ревностен фен на футболен отбор , обичаш го , цял живот си отдал на него , всички те познават с прякора Манчестър(па съда и фамилията му смени на човека с Юнатед), така и това , че не познаваш баща си , че носенето на имената му е свъразно с неприятни преживявания , със страдания , че ...............................................Вярно е , че вероятността на уважаване на такава молба не е голяма , но и изстрел на халост е другата крайност, която също не ми се вижда оправдана!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Докачлив си.
Сега по темата- чл. 19... от двете хипотези не бих заложила на нито една от двете/ възможно е и да съм крайна.../. Защото, отново се повтарям, не са налични факти за важни обстоятелства, налагащи промяната или да е обществено неприемливо!
Важните обстоятелства/ примера с онзи футболен запалянко не е уместен- той е доказал да е известен с тези имена, не е просто хрумка!/- не е виждала баща си, но това не променя факта, че това е името на биологичния или поне на този , който е посочен в акта за раждане за такъв.
А, това просто ми звучи, като желание, продиктувано от емоционални подбуди. За каква заслуга иде реч? Именно заради такива моментни решения е предвиден този усложнен ред на промяна.
Утре можем да решим и друго...и да си упражним правата, отново и отново. Несериозно е някак...
Моите уважения за оптимизма!
Сега по темата- чл. 19... от двете хипотези не бих заложила на нито една от двете/ възможно е и да съм крайна.../. Защото, отново се повтарям, не са налични факти за важни обстоятелства, налагащи промяната или да е обществено неприемливо!
Важните обстоятелства/ примера с онзи футболен запалянко не е уместен- той е доказал да е известен с тези имена, не е просто хрумка!/- не е виждала баща си, но това не променя факта, че това е името на биологичния или поне на този , който е посочен в акта за раждане за такъв.
не виждам смисъл да нося неговото име
Способна съм на всичко за да си сменя името
Неискам да нося това име което незаслужавам
А, това просто ми звучи, като желание, продиктувано от емоционални подбуди. За каква заслуга иде реч? Именно заради такива моментни решения е предвиден този усложнен ред на промяна.
Утре можем да решим и друго...и да си упражним правата, отново и отново. Несериозно е някак...
Моите уважения за оптимизма!
- Гост.
- Старши потребител
[quote="poli_g"]Важните обстоятелства/ примера с онзи футболен запалянко не е уместен- той е доказал да е известен с тези имена, не е просто хрумка!/
Ми не е така точно историята!
"Всичко започва през 1999 година. Тридесет и шест годишният тогава Марин Левиджов от крайдунавския град гледа с приятели финала за купата на европейските шампиони между „Манчестър Юнайтед" и „Байерн" Мюнхен. Младият мъж е заклет фен на „червените дяволи" още от 70-те години. Всичко в дома си е боядисал в цветовете на любимия си отбор. Червени са дори и радиаторите за парното и гиричките, с които сутрин прави всекидневната си тренировка. На 21 май Марин е на нокти. Тече 89-ата минута, а любимият му отбор губи с 1:0. Пред приятелите си той се зарича, че ако „Юнайтед" бият, ще смени името си с това на отбора от Острова. След това става чудо. В 90-ата минута англичаните изравняват. Две минути по-късно в продълженията те отбелязват нов гол и мачът завършва 2:1 за „червените дяволи". На следващия ден Марин Левиджов подава молба в Районния съд в Свищов. Той иска да смени кръщелното си име Марин с това на любимия си отбор и да се казва Манчестър."
http://lex.bg/bg/news/view/22370
Според мен молбата има шанс да бъде уважена!
Ми не е така точно историята!
"Всичко започва през 1999 година. Тридесет и шест годишният тогава Марин Левиджов от крайдунавския град гледа с приятели финала за купата на европейските шампиони между „Манчестър Юнайтед" и „Байерн" Мюнхен. Младият мъж е заклет фен на „червените дяволи" още от 70-те години. Всичко в дома си е боядисал в цветовете на любимия си отбор. Червени са дори и радиаторите за парното и гиричките, с които сутрин прави всекидневната си тренировка. На 21 май Марин е на нокти. Тече 89-ата минута, а любимият му отбор губи с 1:0. Пред приятелите си той се зарича, че ако „Юнайтед" бият, ще смени името си с това на отбора от Острова. След това става чудо. В 90-ата минута англичаните изравняват. Две минути по-късно в продълженията те отбелязват нов гол и мачът завършва 2:1 за „червените дяволи". На следващия ден Марин Левиджов подава молба в Районния съд в Свищов. Той иска да смени кръщелното си име Марин с това на любимия си отбор и да се казва Манчестър."
http://lex.bg/bg/news/view/22370
Според мен молбата има шанс да бъде уважена!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Аз отново твърдя, че неговия случай няма общо тук.
Още нещо- имаш ли данни за изхода от това?
Защото , според мен- ВКС ще отхвърли тази му молбица- алогично е някак да я одобри. Ако ли това стане- предричам хаос в тези обществени отношения, които са стабилни именно поради нормативната регламентация /това защото вече залитнах в песимизма /.
А, изключенията са толкова малко...
Още нещо- имаш ли данни за изхода от това?
Темида отхвърля, Манчестър обжалва. В момента случая се намира във ВКС, който трябва да се произнесе окончателно по казуса.
Защото , според мен- ВКС ще отхвърли тази му молбица- алогично е някак да я одобри. Ако ли това стане- предричам хаос в тези обществени отношения, които са стабилни именно поради нормативната регламентация /това защото вече залитнах в песимизма /.
А, изключенията са толкова малко...
- Гост.
- Старши потребител
При мен излиза само това
Второ гражданско отделение, 000716/2004 по касационна жалба срещу решението по гр. дело 9/2004 по описа на Окръжен съд Велико Търново, подадена от Манчестър Здравков Левиджов - Юнайтед, Свищов, ул. ..........., срещу Община Свищов, област Велико Търново, и контролираща страна Върховна касационна прокуратура София.
- Гост.
- Старши потребител
Да, и още нещо- забележи, липсва промяна във бащино и фамилно име!!!
Това е просто псевдоним, добавен към имената му
Молбата му е отхвърлена, както и предполагах де.
http://209.85.135.104/search?q=cache:GS ... cd=1&gl=bg
Това е просто псевдоним, добавен към имената му
Молбата му е отхвърлена, както и предполагах де.
http://209.85.135.104/search?q=cache:GS ... cd=1&gl=bg
- Гост.
- Старши потребител
Преди години , когато сменяха имената отишъл един от "мургавите братя " и заявил, че иска да се казва Слънчев бряг. Казали му,че не може и той възроптал :"Защо Айшето може да се казва Албена, а аз да не се казвам Слънчев бряг ?" !
-
naja_naja - Нов потребител
Звучи, като виц, но дори и да е истина- то е по друг повод.. Сещаш се- вс. се турчеят и срама от "възродителния процес", но да не се отклоняваме.
Чакам Революшъна да ми извади СР на ВКС и да разколебае вярата ми...
Чакам Революшъна да ми извади СР на ВКС и да разколебае вярата ми...
- Гост.
- Старши потребител
37 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|