начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Детска издръжка !

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Детска издръжка !

Мнениеот viki2006 » 08 Юни 2007, 12:52

Разведох се, решението влезе в сила, но бившият ми съпруг не плаща дължимата издръжка за детето, крие се! Какво мога да направя за да получава детето ми издръжката. Благодаря на всички предварително.
viki2006
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 08 Юни 2007, 13:09

Ами много ясно- пусни молба за издаване на изпълнителен лист /ако още не си/ по номера на делото за развод, по което следва вече да има влязло в сила съдебно решение и си заведи изпълнително дело. При неплатени месечни издръжки за повече от два месеца същите се поемат от държавата и се изплащат посредством съответната община. /Това, съвсем накратко/ Делото за издръжка /говоря за изпълнителното/ е съвсем безплатно, ако ти искат да си плащаш дори за ексепртиза за изчисляване на лихви- недей, имам подобни случаи на такива безпочвени искания вече.
Julyan
Потребител

Мнениеот viki2006 » 08 Юни 2007, 13:18

Благодаря за отговора. Може ли само да ми кажете къде се подава въпросната молба за издаване на изпълнителен лист и къде да заведа изпълнително дело? Благодаря още веднъж.
viki2006
Младши потребител

Мнениеот viki2006 » 11 Юни 2007, 12:10

Може ли някой да ми каже къде се подава въпросната молба за издаване на изпълнителен лист и къде да заведа изпълнително дело? Благодаря предварително!!!!
viki2006
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 11 Юни 2007, 12:22

Молбата за ИЛ се подава до съда, който е гледал делото за издръжка- съответния Районен съд. От там- нататък си вземи ИЛ и върви при съдия- изпълнител.
Julyan
Потребител

Re: Детска издръжка !

Мнениеот tsveti78 » 22 Юни 2010, 16:02

аз съм в същата ситоация как се оправи ти и помогна ли ти ИЛ?Къде го подаде?
tsveti78
Младши потребител

Мнениеот _gogo_ » 22 Юни 2010, 18:13

tsveti78 написа:аз съм в същата ситоация как се оправи ти и помогна ли ти ИЛ?Къде го подаде?

със ИЛ отиди при съдия изпълнител(по добре при държавен),те ще свършат работата вместо теб
_gogo_
Нов потребител

Мнениеот tsveti78 » 22 Юни 2010, 20:40

oза сидия изпълнител, че трябва да намеря го разбрах но в закрила на детето ми казаха да подам иска при тях.затова питам в съда кадето е гледано делото ли да подам ИЛ?Аз не съм от Пловдив а там беше делото живея в малък град област Пловдив
tsveti78
Младши потребител

Мнениеот tsveti78 » 16 Юли 2010, 13:16

подадох ИЛ и делото е минало ме информираха от съдът призовката до бившия ми съпруг също е пристигнала до него а резултат никакъв.Кара си колата която е на негово име и ходи на работа без договор на надница.Аз чакам още за издръжка но до сега резултат никакъв.Моля за съвет съдът сам ли ще си свърши работата или пак трябва да ходя до там?От там нищо не ми казаха,а и съм безработна немога да си хвана адвокат точно сега.
tsveti78
Младши потребител

Мнениеот Pause » 16 Юли 2010, 17:49

Не съм запознат детайлно с уредбата но според Чл152 ал3 т.1 СК вие както сочите автомобил от имуществото но длъжника може да го сведете до знанието на съдия-изпълнителя ,а оттам насетне го оставете да си върши работата.Понеже няма да може да ползвате издръжка от държавата.Затова че работи на надница и заобикаля закона ,може да се окаже цял живот да се крие което е смешно :D
Успех
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот slava31 » 18 Юли 2010, 15:23

отидете при адвокат - ще ви струва не повече от 150лв. а ще спрете да се мъчите. Освен това трябва някой да ви опъти как да се насочи изпълнението на издръжката към изплащане от общината. Сигурна съм че хонорара на колегата ще е най - добрата инвестиция която сте правили някога.
slava31
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юли 2010, 17:27

Няма да стане това с общината- има имущество( колата нали на негово име?).

Не е нужно да ходите за всяка молбица до съдебния изпълнител, но все пак трябва да се обадите, за да разберете, какво е предприето. А и вие какво сте искали... и търпение- нещата не стават с магическа пръчица( както казвам"съдът не е закусвалня" става бавно).
До тук е получил само покана за доброволно изпълнение, според мен. А дали СИ е провокиран от молбата ви, за да му проучи имущественото състояние, дали е предприето нещо- не се знае.
Наистина само с форумни съвети ще ви е безкрайно трудно.

п.п. В Наредба 1 са предвидени хипотези за случай, като вашия- важно е да попаднете на Човек.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот slava31 » 18 Юли 2010, 20:32

няма проблем с колата дори да е негова, защото изп.лист със сигурност има вече натрупани суми - обявява се на публична продан и след като се окаже че няма кой да го купи се иска възлагане на имуществото - освен това по новия СК така или иначе не може да иска от общината неща със стара дата - така ще го ошушкам ако съм й адвокат че ще плачка като малко дете...
....нищо лично...разбира се.
Наемете си адвокат - добър адвокат.
slava31
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юли 2010, 21:49

slava31 написа:няма проблем с колата дори да е негова, защото изп.лист със сигурност има вече натрупани суми - обявява се на публична продан и след като се окаже че няма кой да го купи се иска възлагане на имуществото - освен това по новия СК така или иначе не може да иска от общината неща със стара дата - така ще го ошушкам ако съм й адвокат че ще плачка като малко дете...
....нищо лично...разбира се.
Наемете си адвокат - добър адвокат.

Е, за това ви написах, че издръжка от общината за сега е химера.
След като притежава в собственост МПС, то и СИ няма да състави протокол, който да послужи за изплащане от общината- чл. 152, ал.3 т.1. Преди това следва да се извърви пътя до констативния протокол- а той понякога е дълъг. :)

Винаги съм "за", когато става дума за дете и нечие нехайство.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tsveti78 » 19 Юли 2010, 00:11

благодаря много на отговорите ви и отделеното време за проблема ми.ще ходя тази седмица до съда и ще се отбия при един познат адвокат
tsveti78
Младши потребител

Мнениеот tsveti78 » 13 Яну 2011, 21:26

Днес пуснах нова молба за втора публична продан на колата но не се надявам да бъде продадена.Подадох и иск за опис и запор на 1/6част от къща собственост на бившия.От 24месеца не съм получавала издръжка.Сега имам работа и не разчитам на издръжката на бившия за детето,но все пак нали носи неговото име и на него казва татко както аз така и той трябва да се грижи за детето си.При всеки разговор които сме водили той казва,,Аз нямам пари за мляко на малката,а ти ми искаш пари,,
Моля за отговор може ли да му бъде направена пробация или да бъде вкаран в затвора.
tsveti78
Младши потребител

Мнениеот donna » 13 Яну 2011, 21:41

Не зная колко ви е голямо детето ,но ако е малолетно до 14г пуснете една тъжба/тоест една жалбичка/ до прокуратурата ,ако е непълнолетно тъжбата от негово име с ваше съгласие /приподписана от родителя,тоест от вас / и в тая тъжба опишете това ,което ни написахте тука на нас. Може и да ви плати дължимото , може и да не плати и да се стигне до наказателно дело.
donna
Старши потребител

Мнениеот tsveti78 » 14 Яну 2011, 14:09

Моля за отговор трябва ли да си наема атвокат за да заведа дело за неплатена издръжка в период от 2г.и аз ли поемам разходите за делото? :|
tsveti78
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 15 Яну 2011, 00:30

Ох, тези издръжки.
Не може да се вземат с години. Крият се като мишоци, и се изплъзват по вратичките на закона.

Зареди се с много нерви и тъпение, чакане и ходене от инстанция в инстанция.
Успех
sisi19
Потребител

Мнениеот nikoletarangelova » 15 Яну 2011, 16:16

Здравейте,

Интересува ме има ли начин да се премахне или намали издръжката при този случай- баща ми е на 62 години, 100% инвалид от 2 години. Има син, който е на или малко над 40г. Синът е бил с психически увреждания, когато майката и бащата са се разделили. Бащата е бил осъден да плаща. Но сега, синът вече е възрастен мъж, а бащата също е инвалид. Няма ли да се спрат изсдръжките?

Друг проблем- бащата не е плащал издръжките в продължение на много години и заедно с лихвите дължи около 2000лв. От около половин година това се изплаща на месечни вноски от по 70лв

Няма ли начин да се изплатят поне САМО лихвите и да се спрат издръжките? Тези 2000 мисля, че са само стари задължения...

Благодаря предварително

P.S. Какво ще се случи ако, примерно, той не успее да погаси задълженията си до смъртта си? Отпадат ли или наследниците ще трябва да ги плащат?
nikoletarangelova
Нов потребител

Назад към Семейни казуси