начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

заем от банка и лош край

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: заем от банка и лош край

Мнениеот pitasht » 14 Яну 2011, 11:48

Хубава тема и ще си позволя да пусна и аз нещо по нея.
така и не ми стана ясно каква е давността- друг въпрос е дали е прекъсвана или не, но в случай първото и най-важно е периода и аз споделям мнението на pause че вземането е периодично и сякаш трябва да се търси късата давност по чл.111 ЗЗД. Освен ако няма уговорено някъде другаде специална давност.
Понеже имам подобен случай мога да заявя, че давността сигурно не е прекъсната, защото банката е започнала изпълнително производство срещу починалото лице, като действията в това изпълнително производство не прекъсват давността за наследниците. Прекъсване би имало ако действията по изпълнение са започнали, докато лицето е било живо.
В моя случай даже съдът обезсили изпълнителния лист / бяхме по стария ГПК/ точно с омтив че е издаден срещу починало лице.
Остава и друг сложен въпрос според мен който не мога да разреша лично по моя случай- началната дата на давността?
От една страна това е падежа на всяка вноска-нали така?
Но от друга ако кредитът е обявен за предсрочно изискуем- дали пък това не е датата на обяваване на тази предсрочна изискуемост? И тогава ще ползваме ли 3-год кратка давност или ще отидем към 5 годишната давност по общия ред?
И още нещо-дали изобщо съдът ще счете че има предсрочна изискуемост щом писмото за това е пратено на починалия човек-длъжник?
Това са моите лутания които ако разреша по някакъв начин ще пиша за да споделя с вас.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Яну 2011, 12:32

И аз съвсем накратко, доколкото можах да схвана питането ти.
Давност се прилага към възникнало (действително) и изискуемо вземане.
В твоя случай. От една страна не е налице валидно правоотношение по приндително събиране на вземането на Б, т.к. липсва насрещният субект - лицето е починало, т.е. не може да се приложи института на спиране на давността. От друга страна, началната дата би следвало да се приеме за датата, от която нататък кредитът е станал предсрочно изискуем. В този пункт Банките са едни велики магьосници. Стига обаче да са си подбрали правилно публиката. Тук трябва да насочиш вниманието си - дали наистина е настъпила предсрочната изискуемост на кредита. Чети внимателно договора и ОУ. :wink:
За вземане по кредити на Б важи общата давност. Разбира се, че след като е обезсилен ИЛ Б има право да предприеме отново действия насочени с/у наследниците, които действия ще прекъснат теченето на давността. Тогава възразяваш и се бориш да докажеш, че кредитът не е станал предсрочно изискуем.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Pause » 14 Яну 2011, 15:01

pitasht написа:Остава и друг сложен въпрос според мен който не мога да разреша лично по моя случай- началната дата на давността?
Но от друга ако кредитът е обявен за предсрочно изискуем- дали пък това не е датата на обяваване на тази предсрочна изискуемост? И тогава ще ползваме ли 3-год кратка давност или ще отидем към 5 годишната давност по общия ред?

Чл.113 ЗЗД във връзка с 111в ЗЗД.Според мен остава три години. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Яну 2011, 16:41

Pause написа:
pitasht написа:Остава и друг сложен въпрос според мен който не мога да разреша лично по моя случай- началната дата на давността?

Чл.113 ЗЗД във връзка с 111в ЗЗД.Според мен остава три години. :D

Знам ли защо считаш, че в случая е валидна кратката давност. Предсрочната изискуемост придава друг "отблясък" на вземането. :wink:
Подробности разни, които знае всяко хлапе... :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси