начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

апартамент от брак /на кредит/ след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: апартамент от брак /на кредит/ след развод

Мнениеот encore » 10 Авг 2010, 14:13

Привет,
моят казус е подобен като на kamito_2010. Накратко - брак от 18 години, 1 дъщеря на 14 години. Обща собственост - апартамент, с кредит на 100%, без наша инвестиция, на името на двамата. Само че, заема го изплащам аз, т.к. съпругът ми не работеше. Моите доходи бяха и са по-големи и аз съм поемала през цялото време основна част от разходите, не само за заема, който изплащам вече 9 години и всъщност остава малко да бъде изплатен изцяло. От 4 години години съпругът ми има постоянна и добре платена работа, но заема за апартамента винаги е бил "мое задължение". Смятам , че важна подробност е факта, че неговата майка и моите родители ни оказаха еднаква финансова помощ, само че, нейната е документирана, тъй като тя преведе пари направо по сметката на кредита ни, а моите родители теглиха кредит и финансираха ремонта и обзавеждането ни при нанасянето, за което нямам документи.Но приносът като суми е еднакъв от двете страни. Останалото го изплащам аз.
Сега при развода и делбата, която предстои, той ще иска да остане в този апартамент, или пък ще иска пари като 1/2 част която му се полага. С това ще се наложи да го платя още веднъж долу-горе. Той няма друго жилище и не е ентусиазиран да си търси. Аз се изнесох и от 3 месеца живея при нашите с детето, но продължавам да плащам вноските в банката, а той продължава да си живее там невъзмутимо.
Какви са шансовете ми да получа част от парите , които плащам сега по вноски и онези които съм плащала в годините, след като аз ще трябва да му платя половината дял от настоящата оценка на имота? Имам вносни бележки за всички платени вноски.
Благодаря за отделеното време.
encore
Нов потребител

Мнениеот Pause » 10 Авг 2010, 15:00

Апартамента ви е СИО или семейно жилище след развода сте съсобственици ,а сега е СИО т.е.бездялова собственост.Вижданията ми са в две насоки едното е със споразумение другото по исков път и ако е по исков ред Чл49СК относно ползването на жилището според Чл56 ал1 и 2СК съдът служебно се произнася понеже има ненавършили пълнолетие деца.И смятам ,че дори да се стигне до развод ако вземете род.права ще можете да ползвате жилището до навършвене на пълнолетие на детето иначе след развода сте обикновени съсобственици върху имота Вж Чл33 ЗСоб. и според тях би се извършила продажба върху същия.Докато се стигне до публична продан.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ivan2 » 11 Авг 2010, 14:44

Ками, всички разсъждения на колегите почиват на принципното положение, че съпруга Ви НЕ изплаща апартамента, а изплаща ЗАЕМ КЪМ БАНКАТА! Той си е придобил собствеността върху имота преди брака. И от там Ви идват всички проблеми. Междувпрочем, по-интересен би бил казуса, ако в нотариалния акт за покупко-продажбата е включено отлагателно условие за придобиване на правото на собственост. Напоследък строителните фирми установиха такава клауза, но идеята беше, че всъщност се строи на зелено, и общо взето при изплащането обекта ще бъде в готов вид ... Тогава си мисля, че би бил налице съвместен принос. Какво ще кажете колеги?
А иначе по-горе неколкократно Ви дадоха правилния съвет - искайте от съпруга да Ви прехвърли идеална част от имота - според мен справедливо е да е 1/2. И не мислете само за детето - не се знае като порасне дали няма да ви "изрита" на улицата, било поради влошаване на отношенията, било поради разпоредителна сделка и пр.
Желая Ви успех, а също и да не стигате до съда с молба за развод...
ivan2
Потребител

Мнениеот lucius_seneca » 13 Авг 2010, 00:06

encore написа:Привет,
моят казус е подобен като на kamito_2010. Накратко - брак от 18 години, 1 дъщеря на 14 години. Обща собственост - апартамент, с кредит на 100%, без наша инвестиция, на името на двамата. Само че, заема го изплащам аз, т.к. съпругът ми не работеше. Моите доходи бяха и са по-големи и аз съм поемала през цялото време основна част от разходите, не само за заема, който изплащам вече 9 години и всъщност остава малко да бъде изплатен изцяло. От 4 години години съпругът ми има постоянна и добре платена работа, но заема за апартамента винаги е бил "мое задължение". Смятам , че важна подробност е факта, че неговата майка и моите родители ни оказаха еднаква финансова помощ, само че, нейната е документирана, тъй като тя преведе пари направо по сметката на кредита ни, а моите родители теглиха кредит и финансираха ремонта и обзавеждането ни при нанасянето, за което нямам документи.Но приносът като суми е еднакъв от двете страни. Останалото го изплащам аз.
Сега при развода и делбата, която предстои, той ще иска да остане в този апартамент, или пък ще иска пари като 1/2 част която му се полага. С това ще се наложи да го платя още веднъж долу-горе. Той няма друго жилище и не е ентусиазиран да си търси. Аз се изнесох и от 3 месеца живея при нашите с детето, но продължавам да плащам вноските в банката, а той продължава да си живее там невъзмутимо.
Какви са шансовете ми да получа част от парите , които плащам сега по вноски и онези които съм плащала в годините, след като аз ще трябва да му платя половината дял от настоящата оценка на имота? Имам вносни бележки за всички платени вноски.Благодаря за отделеното време.

1.вие сте се договаряли с него без да се съветвате предварително с адвокат.

2.в тези преговори сте очертали своите претенции по отношение на апартамента и по този начин сте създали очаквания у съпруга си.Мислите ли че ще могат да бъдат променени лесно дори и от адвокат.

3.За какъв шанс и какви проценти изобщо питате след като сте взели решение да му заплатите половината от стойността на апартамента, тоест приели сте че има 1/2 дял?!?!?!
за шансове и проценти ако изобщо може да се говори, то ще е ЕДВА след цялостна преценка на ВСИЧКИ доказателства от адвокат.

4.Ако сте договорили доброволно подялбата и дяловете какъв е смисъла на всички въпроси ???

Действайте сами така сякаш си купувате баничка за 80 стотинки, тук не става въпрос за имот н а стойност няколко стотин хиляди лева...Това е правилният подход към проблема.

Може и да имате право на по-голям дял(повече от 1/2) от апартамента, но това ще се реши от доказателствата и закона и едва ли ще стане в този форум.Да не говорим, че това става в отделно дело различно от брачно и делба.Все едно да ми се развали автомобила на другия край на България и аз по интернет или по мобилен телефон да попитам автомонтьора си в моя град каква е повредата и какви са шансовете да "се поправи автомобила???"
lucius_seneca
Младши потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси