начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

изплащане на издръжка от Общината от 1.10.2009

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: изплащане на издръжка от Общината от 1.10.2009

Мнениеот malkoto_a » 18 Ное 2009, 17:41

Към Полиция, Прокуратура, Социални грижи, Закрила на детето, да имам адвокат и той е запознат със всичко и отново нищо. За това и се обръщам към вас за някакво съдействие или съвет.
Благодаря!
malkoto_a
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Ное 2009, 17:56

Чл. 152. (1) Държавата изплаща присъдената на български гражданин издръжка за сметка на неизправния длъжник в размер, определен в съдебното решение, но не повече от максималния размер, определян ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България.

(2) Изплащането по ал. 1 се дължи, когато по изпълнителното дело не са постъпили суми за пълния размер на две или повече месечни вноски, въпреки че са предприети изпълнителни действия срещу длъжника.

(3) Държавата изплаща присъдената издръжка само когато неизправният длъжник:

1. не притежава имущество, върху което да се насочи изпълнението;

2. е с неизвестен адрес в страната или в чужбина или, макар и с известен адрес, се намира в държава, където съдебното решение не може да се изпълни;

3. изтърпява наказание лишаване от свобода.

(4) Държавата не изплаща присъдена издръжка по чл. 144 и 145.

(5) Издръжката се изплаща, считано от първо число на месеца, следващ месеца, през който е образувано изпълнителното производство.

(6) Неизправният длъжник е задължен да възстанови платената от държавата издръжка заедно със законната лихва. Вземането се събира по реда, предвиден за публичните държавни вземания.

(7) Министерският съвет приема наредба за определяне на реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка.

Вече няма да се обяснявам- просто ще ви пействам нормите. Който разбрал, разбрал. Който не е ....
И си сменете адвоката, Вие не отговаряте на определените обстоятелства в чл. 152.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Ное 2009, 18:02

dobromira1964 написа:Ако позволите нещо по темата, но встрани от конкретния въпрос. Четейки нормативна уредба не намирам основание, издръжка присъдена със седебно решение по стария СК, когато минимума бе 30 лева, сега автоматично да стане 1/4 от МРЗ, което към настоящия момент е 60 лв, а трябва да се води дело за увеличение на издръжката. Така ли е наистина? Уж новия СК трябваше в по-пълна степен да гарантира правата на детето, за което настояваха европейските институции, но май в голямата степен се оказа прах в очите...

Една отделна тема щеше да свърши работа.... така само се разводнява основния казус.
Не може да не водите дело, при все да е налично изменение на материалния закон. НЕкои неща не стават автоматично!
Ако искате изменение- увеличение ще се наложи да сезирате съда.

И, да- СК нов не е прах в очите, нещо повече- интересите на децата са защитени по-добре отколкото в СК отм.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот malkoto_a » 20 Ное 2009, 09:52

През април месец тази година подадох изпълнителен лист чрез адвоката си на частен съдия изпълнител за промяна на присъдена издръжка, която да се изплати от Септември 2006г. Изпълнителното дело беше прехвърлено на друг частен съдия изпълнител. От Април до днес се разменят писма между съдия изпълнител и Общината и все още нищо не ми е изплатено, дори от Юни месец са ми спрени всякакви издръжки. Днес ми заявиха от Общината, че с влизането на новата Наредба няма да получа издръжката за минало време. В случая какво мога да направя и мога ли да си получа парите за минало време и ако мога какъв е начина?
Благодаря предварително!
malkoto_a
Младши потребител

Мнениеот starlit » 20 Ное 2009, 10:14

malkoto_a написа:През април месец тази година подадох изпълнителен лист чрез адвоката си на частен съдия изпълнител за промяна на присъдена издръжка, която да се изплати от Септември 2006г. Изпълнителното дело беше прехвърлено на друг частен съдия изпълнител. От Април до днес се разменят писма между съдия изпълнител и Общината и все още нищо не ми е изплатено, дори от Юни месец са ми спрени всякакви издръжки. Днес ми заявиха от Общината, че с влизането на новата Наредба няма да получа издръжката за минало време. В случая какво мога да направя и мога ли да си получа парите за минало време и ако мога какъв е начина?
Благодаря предварително!

И моят въпрос за това беше, но изглежда няма да се получи. Общината, както и татковците, казва "справяй се както можеш!". Изглежда в тази държава само майките имат задължения, че даже и сами са си виновни, че са стигнали до такова положение!
starlit
Нов потребител

Мнениеот malkoto_a » 20 Ное 2009, 10:39

След разговорът ми с представителя на Общината, аз отидох при съдия изпълнителя и го попитах как е възможно да ми изплатят за Юли, Август и Септември /пак за минало време/ без увеличението издръжката, а не могат да ми изплатят увеличението и дължимото по изпълнителния лист. Съдия изпълнителя ми показа писмото, което е изпратил до Общината-освен дължимата сума в него пише: Новата Наредба не преразглежда заварените случаи, няма обратно действие, а действа за бъдещо време, в сила е от 01.10.2009г., за напред. Заварените случаи се довършват по стария ред /Наредба/. Тогава не виждам защо Общината отказва да ми изплати присъденото ми? Ако някой може да ме насочи какво трябва да направя по-нататък, ще съм Ви благодарна!
malkoto_a
Младши потребител

Мнениеот dimist » 21 Ное 2009, 23:51

Като го знаете , че е в Португалия, какъв Ви е проблема? ПростоВи трябва адвокат , който не го мързи за отвори правноинформационната нси система и не си е спестил парите за нея.
А като сте се обърнали към прокуратурата - образуваха ли наказателно производство за неизплатената издръжка? Кажете им къде е, не го крийте. Детето Ви трябва да се издържа от Вас и от баща си, не от нас, данъкоплатците.
Щото бащата като се върне с пари от Португалия, Вашето дете ще намаже от тях, не моите.
dimist
Потребител

Мнениеот Гост. » 22 Ное 2009, 16:54

dimist написа:Като го знаете , че е в Португалия, какъв Ви е проблема? ПростоВи трябва адвокат , който не го мързи за отвори правноинформационната нси система и не си е спестил парите за нея.
А като сте се обърнали към прокуратурата - образуваха ли наказателно производство за неизплатената издръжка? Кажете им къде е, не го крийте. Детето Ви трябва да се издържа от Вас и от баща си, не от нас, данъкоплатците.
Щото бащата като се върне с пари от Португалия, Вашето дете ще намаже от тях, не моите.

:D
Гост.
Старши потребител

Мнениеот starlit » 22 Ное 2009, 21:36

dimist написа:Като го знаете , че е в Португалия, какъв Ви е проблема? ПростоВи трябва адвокат , който не го мързи за отвори правноинформационната нси система и не си е спестил парите за нея.

Завела съм изпълнително дело, дадох и известния ми адрес в Португалия. Но ми казаха, че там не могат да го призоват. Освен това, ако 6 години не се е поинтересувал как живеят децата му само с моята заплата, колко вероятно е да се върне с пари и да ги даде на децата, за които не го е било грижа толкова време?!
starlit
Нов потребител

Мнениеот hidden » 23 Ное 2009, 09:45

starlit написа:Завела съм изпълнително дело, дадох и известния ми адрес в Португалия. Но ми казаха, че там не могат да го призоват. Освен това, ако 6 години не се е поинтересувал как живеят децата му само с моята заплата, колко вероятно е да се върне с пари и да ги даде на децата, за които не го е било грижа толкова време?!

Не е вярно, че не може да бъде призован в Португалия, просто процедурата е малко по-сложна.
Но дори и да бъде призован, това не Ви върши работа. Трябва да образувате изп. дело в португалия, при тамошния орган, който съответства на българските съдебни изпълнители. Процедурата е сложна, но не и невъзможна.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот hidden » 23 Ное 2009, 09:46

DEKAH написа: Съдия изпълнителят изпраща искането на общината по постоянния адрес на длъжника в 10- дневен срок от постъпването му.

Извинете, но мисля, че грешите. По новата наредба не се ли изпраща по постоянния адрес на взискателя?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот malkoto_a » 23 Ное 2009, 11:04

malkoto_a написа:През април месец тази година подадох изпълнителен лист чрез адвоката си на частен съдия изпълнител за промяна на присъдена издръжка, която да се изплати от Септември 2006г. Изпълнителното дело беше прехвърлено на друг частен съдия изпълнител. От Април до днес се разменят писма между съдия изпълнител и Общината и все още нищо не ми е изплатено, дори от Юни месец са ми спрени всякакви издръжки. Днес ми заявиха от Общината, че с влизането на новата Наредба няма да получа издръжката за минало време. В случая какво мога да направя и мога ли да си получа парите за минало време и ако мога какъв е начина?
Благодаря предварително!

Много, бих се радвала, ако някой може да отговори и на моя въпрос, защото в момента тъпча на едно място и не знам какво да предприема.
malkoto_a
Младши потребител

Мнениеот deanto » 08 Яну 2010, 15:55

Според мен няма никаква логика за месеците преди 01.10.2009 (когато влиза в сила новата наредба) сумите да се изплащат само до 80 лв.
Но в наредбата има един текст, който явно се тълкува кой както му харесва - в случая общините са решили, че могат да спестят някой лев:

Преходни и Заключителни разпоредби
... "Алинея 1 се прилага и по висящите изпълнителни дела и преписки, образувани до 1 октомви 2009 г."

Въпросът е: Какво означава "висящите изпълнителни дела и преписки" - не важи ли това за дела, които са заведени, но не са приключили, т.е. няма решение и не е започнало изплащане от общината?
deanto
Младши потребител

Мнениеот zora1957 » 30 Май 2011, 17:21

В продължение на 1 год.съдия изп. не успява да се пребори със съпруга на дъщеря ми да си получи издръжка за времето от 01,2010 г.След два търга -колата не се продаде.Направи запор на идеални части от къща-няма резултат.Може ли да се поиска от общината да и плаща издръжка.
zora1957
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 30 Май 2011, 19:10

zora1957 написа:В продължение на 1 год.съдия изп. не успява да се пребори със съпруга на дъщеря ми да си получи издръжка за времето от 01,2010 г.След два търга -колата не се продаде.Направи запор на идеални части от къща-няма резултат.Може ли да се поиска от общината да и плаща издръжка.

Щом има имущество, ще откажат. Съдебният изпълнител ще трябва да прави нова оценка на колата и наново да насрочва публична продан, на по-ниска цена, с надеждата да се появи някой купувач.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 31 Май 2011, 17:36

zora1957 написа:В продължение на 1 год.съдия изп. не успява да се пребори със съпруга на дъщеря ми да си получи издръжка за времето от 01,2010 г.След два търга -колата не се продаде.Направи запор на идеални части от къща-няма резултат.Може ли да се поиска от общината да и плаща издръжка.

Ниски, още по-ниски цени, все някой ще купи. Ако не - взимайте вие (т.е. внучето :wink: ) чрез възлагане идеалните части от къщата, делба и цялата къща на публична продан, ако не е поделяема, ако пък е - реалния дял на самостоятелна продажба, под наем и т.н. Съпругът (и най-вече съсобствениците му) обаче едва ли ще им издържат нервите да допуснат развитие на процедурата докрай... в един момент ще платят.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси