до
АНА КАРАИВАНОВА
Главен Инспектор
ИНСПЕКТОРАТ при ВСС
ул.”Георг Вашингтон” №17
1202 – гр. С О Ф И Я
Ж А Л Б А
от
Манчестер Здравков Левиджов-Юнайтед
ул.” Екзарх Антим I-ви” № 43
5250 - гр.Свищов
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАРАИВАНОВА,
1.- През 1999 г. подадох Искова Молба до Районен съд-Свищов, с претенцията по чл.19, ал.1 от Закон за Гражданската Регистрация. Решение по моя граждански иск имаше на 23.11.1999 г., което носеше № 308, прието при участието на съдията Теодора Стоянова;
2.- При обжалване на горното Решение във ВТОС, бе образувано дело № 75 от 2000 г.
Нито един от съдиите при Св.Р.С. и при ВТОС не беше счел, че производството е охранително, тъй като делата се гледаха като исково производство.
Споделям този неоспорим факт, тъй като се наложи да водя още дела, за да получа желаното от мен ново име. В този дух на мисли, цитирам още Решение № 311 от 08.12.2003 г. по дело 297/2002 г., с иск по чл.19, ал.1 от ЗГР, дело №9 от 2004 г. при ВТОС, приключило с Решение №166 от 30.04.2004 г.
И по тези две дела нито един от съдиите при Св.Р.С. и при ВТОС не беше счел, че производството е охранително, тъй като делата се гледаха като исково производство.
3.- Наложи се да водя още искови производства, като в крайна сметка получих името, което виждате още в началото на настоящата моя Жалба.
Трябва да споделя, че поради адвокатска намеса, вместо личното ми име да бъде съставено така, както е било по волята ми пред съда и в знак на голямата ми любов към ФК „Манчестър-Юнайтед” , се получи нещо съвсем несъответстващо на волята ми - ЮНАЙТЕД като псевдоним. Така предложи адвоката…
Според други юристи, обаче, аз имам пълното основание да предявя нов иск по чл.19, ал.1 от ЗГР, което сторих в края на изминалата 2009 г. Въз основа на депозираната Искова Молба бе образувано гражданско дело № 1120/09 г. Без да очаквам някакви спънки, изведнъж бях изненадан с Разпореждане от 19.12.2009 г., носещо подписа на председателката на съда-Теодора Стоянова. От него се виждаше, че същата счита делото за охранително, поради което ми внушаваше, че молбата ми била неизрядна и трябвало да я поправя. Трябвало да внеса допълнително още 10 лева, толкова, колкото стрували охранителните производства.
Естествено че реагирах с моя лична Молба от 11 Януари 2010 г. Освен това, реших лично да проверя в канцеларията на съда как стоят нещата. Оттам ми съобщиха на 21 януари/секретарката Нели/, че делото е дадено на решение при новия съдия Йорданов, който бил на работа в СВ.Р.С от два-три дена. Към молбата си приложих Удостоверение за раждане в уверение на факта, че нямам загубен документ за самоличност, че да водя охранително производство. Цитирах чл.542 от ГПК, понеже тази норма визира ясно и конкретно приложното поле на охранителното производство. Допълнително казах, че таксата по Тарифа №1 на МП е предвидила такса от 15 лева за промяна на име, което означава, че производството е исково, а не охранително, който струват 25 лева по същата тази Тарифа №1. Очаквах Теодора Стоянова да поправи временната си грешка, като даде ход на делото като исково.
Оказа се, обаче, че Теодора Стоянова е счела за правилно да се намесва неправомерно по делото, тъй като съгласно с принципа на случайното определяне на съдиите, само изтегленият по жребий съдия Йорданов имаше правото да се произнася, а не Теодора Стоянова.
Намирам за основателно да кажа, че с поведението си Т.Стоянова предопредели прекратяването на делото в крайна сметка. Защо мисля така. Защото след известно време получих определение от съдията Йорданов, който застъпваше същата теза, че производството трябва да бъде охранително, а не исково. Аз не мисля така, тъй като досега всичките ми 11 дела пред съдилищата у нас са протекли като исково производство по чл.19, ал.1 от ЗГР и нито едно не е протекло по чл.542 и следващи от ГПК.
При така създадената обстановка нямаше смисъл да обжалвам, тъй като дори да спечеля делото във ВТОС, няма кой да ми върне внесените 12,50 лева за ЧАСТНА ЖАЛБА. У нас все още няма норма, която да коригира съдии, проявили пристрастие или предубеденост, така че в крайна сметка, няма кой да ми върне тези пари.
Ето защо, въз основа на тези съображения
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАРАИВАНОВА,
Настоявам да образувате административно-наказателно производство срещу съдията Теодора Стоянова, за това, че по съществото на обстоятелствата е въздействала върху определението на съдията Йорданов, и за това, че нейното деяние е умишлено, а не от незнание на законите и негоните норми. Още в началото загатнах за това, понеже първото ми дело по промяна на името ми беше администрирано и решено от Теодора Стоянова, към която не мога да изпитвам повече каквото и да било уважение. Имам разбира се предвид също така информацията от вестник, според който, тя е била близка със световно известния кадровик на ВСС – видният икономист Красьо. За справка моля проследете следващия линк –
http://frognews.bg/news_16715/Spisak_na ... ia_Krasjo/ - Т.Стоянова е под номер 5-ти в списъка.
Струва ми се за правилно, Т.Стоянова да бъде задължена да даде писмени обяснения какво разбира под охранително производство и какво разбира под исково производство, а така също да отговори на въпроса, защо има разлика в държавната такса по Тарифа №1 - 15 лева за промяна на име, и 25 лева за охранително производство; не е ли това достатъчен белег за разграничаване на двата вида производство? Защо не е откликнала на отправената и Молба изготвена с правни съображения, а е предпочела да протака делото пред ВТОС? Аз временно съм без работа и нямам излишни пари за харчене, само и само да угодя на Т.Стоянова да проточа аз делото ФОРМАЛНО. Настоявам за наказание, може и минимално, но НАКАЗАНИЕ. Тя ме принуди да претърпя нещо противно на волята ми да получа исканото от мен име час по-скоро.
В приложение изнасям текста на молбата до Теодора Стоянова както следва:
до
Районен съд
към Разпореждане от 19.12.2009 г.
по гр.д.№1120/09 г..
Свищов
МОЛБА
от Манчестер Здравков Левиджов-
Юнайтед,
ищец по делото.
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО РАЙОНЕН СЪДИЯ,
Въз основа на вашето Разпореждане от дата 19.12.2009 г. правя следните уточнения:
1.- Действително в § 17 от новия ГПК има промени, касаещи чл.19 от Закон за Гражданската Регистрация, по който член, водим исково производство.. Държим да споделим, че промяната касае само алинея втора на чл.19, където се говори за възстановяване или придобиване на гражданство. Нашият конкретен случай не попада в тази хипотеза.
2.- В нашия случай не може да се говори за заинтересувани лица, а само за ответник, както е било досега по предишните ми искови производства по промяна на моето име.
Моля да дадете ход на делото като исково производство, за което съм внесъл сумата от 15 лева, както е по чл.5 от Тарифа №1 за таксите по ГПК.
Прилагам: Удостоверение за раждане, което изключва приложението на чл.542 от ГПК.
Свищов, 11.Януари 2010 г.
Ищец :
Манчестер Левиджов
Свищов, 22 Април 2010 г. С уважение::
Манчестър -Юнайтед