начало

Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие

завещание на брат при жив съпруг

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

завещание на брат при жив съпруг

Мнениеот neveja111 » 14 Яну 2013, 21:22

Здравеите, имам брат който е 6 години по-голям от мен, женен от повече от 20 години, но без деца. Аз имам двама сина и брат ми е много привързан към тях. Иска да направи завещание на два имота, които не са СИО, а негово лично наследство (дарение) от родителите ни. Моля кажете ми това законно ли е и какви са правата на съпругата му в случай, че брат ми почине преди нея и реши да направи завещение в полза на мен или синовете ми на имотите, които са негола лична собственост. Съпругата му има ли т.н. запасен дял както е при децата например. Благодаря
neveja111
Младши потребител

Re: завещание на брат при жив съпруг

Мнениеот borovinka » 15 Яну 2013, 17:42

Има, да. Зависи и от колко време са женени.

Идете заедно с брат си при адвокат и ще ви разяснят подробно какво може и какво не може, защото при всяко завещание, завещателят може да се разпорежда само с разполагаема част от имуществото си.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот petariana » 16 Яну 2013, 21:40

Много зависи от датата на придобиване на имота, датата на сключване на брак от рат ви и т.н. Най-добре е да се консултирате с юрист който да е по-запознат с казуса ви и да изготви завещанието, тъй като всяко завещание е строго индивидуално.
Има и друг вариант, да ги припише на синовете ви с право на ползване от страна на брат ви до края на живота му.
http://pentagram2012.com/
petariana
Нов потребител

Мнениеот neveja111 » 19 Яну 2013, 17:31

благодаря ви за изказаните мнения. Аз погледнах в ЗН и там пише, че при брак над 10 години,съпругата има запазена част а брат ми е женен от 20, имотите са придобитеи като като наследствени (за него), но по време на брака им. Иначе, да консултацията с юрист е най-правилното решение, аз се интересувах по същество да неби да е нещо спекулативно и не бих искала да е така. Благодаря!
neveja111
Младши потребител

Назад към Семейни казуси