Моля да ми отговорите на въпроса: какви са дяловете които наследяваме аз и моя брат и сестра.
Фактите са следните: През юни почина мой първи братовчед, неженен, няма деца. В деня на кончината му бяха живи един вуйчо/баща ми/ и две лели. След това почина баща ми и остави наследници три деца-мен, сестра ми и брат ми.
Въпросът ми е, ние равни дялове ли получаваме с лелите, т.е. всички по една пета, или ние делим дела на баща ми-една трета, т.е. всеки от нас има по една девета дял?
- Дата и час: 01 Дек 2024, 06:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследство от първи братовчед
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследство от първи братовчед
Второто. Представяш ли си иначе как с всяка смърт на наследник дяловете се преизчисляват до безкрайност. Примерно като умре всяка от лелите, после след години като умрете вие, и така.
Делите онова, което е получил баща ви.
Делите онова, което е получил баща ви.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Колега, сигурно си прав, но виж какво определя ТР№3 от 30.12.94 г. по гр.д.№2/94 г. на ОСГК:"...Тъй като чл.8 ал.4 изр.2 ЗГ не определя дяловете, а само изключва по далечния роднина в полза на по близкия негов низходящ и няма сънаследяване на заместници с други роднини от същата степен на родство, следва, че при наследяване между няколко низходящи на по близък по степен роднина и други роднини от същата степен, всеки от наследниците, съгласно принципа за равенство на наследниците от един и същи ред, получава равен дял, а низходящите не разделят дела на своя възходящ".
Какво означава това: че ние получаваме равен дял с лелята или при кончина на лелята, ние получаваме равни дялове с нейните деца
Какво означава това: че ние получаваме равен дял с лелята или при кончина на лелята, ние получаваме равни дялове с нейните деца
- ddhdh
- Младши потребител
Колега, сигурно си прав, но виж какво определя ТР№3 от 30.12.94 г. по гр.д.№2/94 г. на ОСГК:"...Тъй като чл.8 ал.4 изр.2 ЗГ не определя дяловете, а само изключва по далечния роднина в полза на по близкия негов низходящ и няма сънаследяване на заместници с други роднини от същата степен на родство, следва, че при наследяване между няколко низходящи на по близък по степен роднина и други роднини от същата степен, всеки от наследниците, съгласно принципа за равенство на наследниците от един и същи ред, получава равен дял, а низходящите не разделят дела на своя възходящ".
- ddhdh
- Младши потребител
Кои според теб са наследниците на братовчед ти (не на баща ти) и вие с брат ти и сестра ти между тях ли сте?
Да ти кажа още, че ако баща ти беше умрял преди братовчед ти, нямаше да получите нищо.
Да ти кажа още, че ако баща ти беше умрял преди братовчед ти, нямаше да получите нищо.
-
Няма ли още някой да даде мнение, защото този портокал само се заяжда с мене
- ddhdh
- Младши потребител
ddhdh написа:Няма ли още някой да даде мнение, защото този портокал само се заяжда с мене
Не. Може да не ти харесва, но това е положението.
-
Melly - Старши потребител
Дайте му мнение на човечеца, бе.
-
Е, щом се моли нека дадем и друго мнение. Аз съм друг човек, неучаствал в дискусията до тук и мнението ми, следователно, е друго.
Твоят братовчед е починал тогава, когато баща ти е бил жив, следователно негови наследници са двете лели и баща ти, чиито дялове са равни.
След смъртта на баща ти ти, сестра ти и брат ти си разделяте неговия дял на трички, който е включен вече в наследствената маса на неговото наследство.
Не се наследявате с твоя първи братовчед сначале. Той е вече наследен- от лелите и вуйчо си.
Цитираното от теб ТР не променя по никой начин горното. Със смъртта на братовчед ти се определя кой го наследява и това не сте ти, сестра ти и брат ти, т.к. баща ви, по- близък до починалия, е бил жив.
ddhdh написа:Моля да ми отговорите на въпроса: какви са дяловете които наследяваме аз и моя брат и сестра.
Фактите са следните: През юни почина мой първи братовчед, неженен, няма деца. В деня на кончината му бяха живи един вуйчо/баща ми/ и две лели. След това почина баща ми и остави наследници три деца-мен, сестра ми и брат ми.
Въпросът ми е, ние равни дялове ли получаваме с лелите, т.е. всички по една пета, или ние делим дела на баща ми-една трета, т.е. всеки от нас има по една девета дял?
Твоят братовчед е починал тогава, когато баща ти е бил жив, следователно негови наследници са двете лели и баща ти, чиито дялове са равни.
След смъртта на баща ти ти, сестра ти и брат ти си разделяте неговия дял на трички, който е включен вече в наследствената маса на неговото наследство.
Не се наследявате с твоя първи братовчед сначале. Той е вече наследен- от лелите и вуйчо си.
Цитираното от теб ТР не променя по никой начин горното. Със смъртта на братовчед ти се определя кой го наследява и това не сте ти, сестра ти и брат ти, т.к. баща ви, по- близък до починалия, е бил жив.
- Julyan
- Потребител
Благодаря ви за отговорите, но да допуснем, че не дай си боже едната леля сега умира и оставя двама сина наследници.
В този случай какво става - ние/аз брат ми и сестра ми/ отново ли делим една трета на три или дяловете на баща ми и на починалата ми леля - две трети от общото наследство, се дели на пет равни части.
Цитираното ТР не дава яснота по тези въпроси - първо ако лелите са живи и двете, а само баща ми е починал и второ, ако баща ми и едната леля почиват след братовчеда ми, какви са дяловете.
В този случай какво става - ние/аз брат ми и сестра ми/ отново ли делим една трета на три или дяловете на баща ми и на починалата ми леля - две трети от общото наследство, се дели на пет равни части.
Цитираното ТР не дава яснота по тези въпроси - първо ако лелите са живи и двете, а само баща ми е починал и второ, ако баща ми и едната леля почиват след братовчеда ми, какви са дяловете.
- ddhdh
- Младши потребител
Не става така - на теб ти трябва чертеж.
-
Melly - Старши потребител
А ако, недай си боже, след лелята умрат децата и? А когато умрат внуците и, понеже човек и добре да живее, умира и друг се ражда? Ако лелята е оставила трима правнуци, а баща ви - петима? Какво става с това наследство на братовчеда - живите правнуци в равни части ли си го делят?
Ти майтап ли си правиш, или не разбираш, че това, кой е наследник и с какъв дял, се определя към момента на смъртта на наследодателя?
Ти майтап ли си правиш, или не разбираш, че това, кой е наследник и с какъв дял, се определя към момента на смъртта на наследодателя?
-
ddhdh написа:Благодаря ви за отговорите, но да допуснем, че не дай си боже едната леля сега умира и оставя двама сина наследници.
Кончината на лелята изобщо няма да се отрази на размера на наследствения ви дял, след като тя самата е оставила наследници.
Не се майтапи, ама на- интересът понякога заслепява и не се вижда истината.
- Гост.
- Старши потребител
Вижте Решение №82 от пулбичен регистър №2/2009 г., по гр.дело 1128/2008 г. на ВТОС
- ddhdh
- Младши потребител
Знам, че темата е доста стара, но попаднах случайно и се посмях от сърце (Портокал много ме забавлява - симпатизирам). Вярно, че питащият не разбира, но те и доста юристи не ги схващат нещата на 100% така че това да му е. Объркването му идва от чл.8 ал.4 изр 2 ЗН, а именно: ''По-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен.'' Втората част на изречението визира съвсем друга хипотеза. При неговия случай - той не е низходящ на по-близък по степен, за да изключи по далечен... а е низходящ на същия по степен (баща му е 3та степен и лелите(живи) са 3та степен), да не говорим пък кой кога е починал и кога се определят наследниците . Законът тук има предвид две различни съребрени линии изобщо. Примерно най-близките роднини по степен на наследодателя (които ще го наследят) са от 4та степен съребрена линия ( един или няколко първи братовчеда и да речем сестрата на бабата на наследодателя(която също му е 4та степен роднина по съребрена линия). Братовчедите обаче са низходящи на по-близък по степен ( ключовият момент тук е, че имат една обща баба от 2ра степен по права линия, а със сестрата на бабата ги свързва по родство прабаба от 3та степен по права линия) и изключват онази сестра на бабата, нищо че с нея са еднаква степен роднини. Законът е целял да даде предимство на по-близката съребрена линия (не като степен, а като общ прародител) и да е в полза за младите. Може и да е излишно писанието ми, но ако някой се зачете и не знае принципа - дано съм била полезна!
- gun_moll
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|