Здравейте уважаеми юристи,
Ето фактите:
1. Разведен съм през 2006 година в САЩ. Имам КОПИЕ от декрета за развод издадено от County Court Of Common Pleas (областен съд за граждански дела) от съответното каунти в щата. КОПИЕТО НЯМА висок или цветен печат, защото такива не се издават, както и не се издават никакви други граждански регистри, защото такива тука няма или най малкото не е необходимо да се регистрираш като разведен никъде (както е например при ЕСГРАОН в България) — ксерокопието от решението на съда в САЩ е единственият документ удостоверяващ развод.
2. Нито аз, нито бившата ми съпруга сме правили постъпки за узаконяване на развода ни в България.
3. През 2010 бях в България, където за първи път си издадох лична карта. И ми се казва, че е нямало начин при попълване на формуляра за личната карта да не попълня гражданското си състояние (РАЗВЕДЕН), което значи, че точно това съм вписал, но никакви документи не ми бяха поискани. Картата беше издадена без проблеми.
4. Имам и българско, и американско гражданство.
Ето и въпросите:
1. При описаните обстоятелства, какво е нужно да направя, за да мога да сключа брак с българска гражданка В БЪЛГАРИЯ?
2. Издаването на личната ми карта (с вписване във формуляра като "разведен") означава ли, че вече се водя разведен в ЕСГРАОН?
3. Ако се наложи да удостоверявам в България развода си от САЩ, в ЕСГРАОН биха ли уважили ксерокопието от декрета за развод на горепосочения американски съд? Тука нямат практика да издават преписи със цветни печати, защото нямат практика да се регистрира развода в никакви граждански учреждения като нашенския ЕСГРАОН, а ако е нужно някъде да се потвърди, че съм разведен, всяка инстанция може да се логне в публичните регистри на сайта на съда и да се увери, че такъв развод е имало (В САЩ това е публична информация).
Известно ми е, че българските граждански учреждения за бракосъчетание уважават клетвена декларация, положена от американски гражданин в консулството на САЩ в България, че е легално годен за брак, но оттам ми казват, че след като имам И българско гражданство, такава клетва не е необходима.
Благодаря Ви предварително за времето и усилието.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 07:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Документи за втори брак
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Документи за втори брак
Никой ли не знае нищо по зададените от мене въпроси?
- razvedenusa
- Нов потребител
Не можем да гадаем как точно се водите в ЕСГРАОН. Малко е вероятно само попълването на графата семейно положение с "разведен" да промени регистрите за гражданско състояние. Няма потвърждаващ документ. Ако имате пълномощник той би могъл да провери в общината (Отдел ГРАО). След това ще трябва да предприемете процедурата за легализация на развода. Достатъчно е само копието на документа, но снабдено с американски апостил. В България само се превежда от лицензиран преводач. Административната процедура е много добре обяснена на сайта на посолството и юрист не ви е необходим.
http://www.bulgaria-embassy.org/WebPage ... ocedur.htm
http://www.bulgaria-embassy.org/WebPage ... zation.htm
http://www.bulgaria-embassy.org/WebPage ... ocedur.htm
http://www.bulgaria-embassy.org/WebPage ... zation.htm
- gergana12
- Младши потребител
Благодаря Ви много Гергана,
Отговорът Ви ми е повече от достатъчен, особено в частта си за копието от решението на съда и заверката му с апостил.
Всичко най-добро.
Отговорът Ви ми е повече от достатъчен, особено в частта си за копието от решението на съда и заверката му с апостил.
Всичко най-добро.
- razvedenusa
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|