начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Наследство на кредит

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство на кредит

Мнениеот joro_tt » 18 Май 2012, 23:55

ps. След допълнителни проучвания и уточнения променям поста и питането си. Така или иначе няма нито един отговор - стария пост го изтривам.

Та по случая:
Майка ми заедно с още 4ма наследника (сестра и, двете и лели, и син на брата на наследодателя) получават
наследство преди 1 година. Наследството е:
- Апартамент с ипотека и ипотечен кредит;
- Апартамент;
- Банкови сметки с депозити;
Наследството не е приемано по опис.
Скоро след смъртта на наследодателя, двете и лели правят отказ от наследство - по чл.52 ЗН (Закон за
наследството).
От банката с ипотеката започват да притесняват наследниците, все още няма заведено изпълнително дело.
Преди 3 седмици майка ми, също по чл.52 ЗН, прави отказ.
От банката в която са депозитите искат документ "Съгласие за отказ на наследство" от мен и сестра ми,
че сме съгласни майка ни да се откаже от наследството,?!?! за да дадат парите по сметката на
останалите 2ма наследници.
Майка ми е дееспособен човек.
Въпросите са ми:
1. За какво точно им е необходим тоя документ на банката, на какво основание го искат и как би се
тълкувал подобен документ? Доуточнявам, че само на мене и сестра ми искат такъв документ. На децата на двете лели не искат, защото те се били отказали преди много време.

2. След като майка ни се е отказала от наследството, аз и сестра ми автоматично ли ставаме наследници от 2ри ред или първо трябва да се откажат всички наследници от 1ви ред. Защото по чл.53 ЗН "Частта на отреклия се или на оня, който е изгубил правото да приеме наследството, уголемява дяловете на останалите наследници". Не е ли логично частта на майка ми да отива към другите 2ма, не отказали се наследници.

3. Трябва ли да се притеснявам, че след време банката може да търси мен за парите от ипотечния кредит?

4. Ако отговора на въпрос 2 е, че автоматично ставам наследник, какво е необходимо да предприема? И кога?

Имам ли право да приема наследството по опис? Имам ли право да откажа наследство и в какъв срок?
joro_tt
Младши потребител

Назад към Семейни казуси