- Дата и час: 01 Дек 2024, 08:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба на имущество след развод чрез обществен търг.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Делба на имущество след развод чрез обществен търг.
Здравейте, имам следния проблем: Майка ми и баща ми се разведоха преди 3 години, аз съм на 20, а брат ми на 16, но баща ми иска половината от апартамента където живеем, чрез съдебна оценка го оцениха на 40 000 евро, но ние нямаме пари да му платим половината, за това сега за да вземе някакви пари, баща ми го дава на обществен търг, посъветвахме се с адвокат и той ни каза че по новия закон, когато единия обяви своята част на обществен търг, автоматично се обявява и другата, демек на майка ми, но ние не искаме да си обявяваме нашата на търг, но ми казаха че вече нямало значение дали искаме или не, понеже се обявявал целия. Въпроса ми е следния: Има ли такава поправка в закон, чрез която вече задължително се продава и другата част, демек тази на майка ми, дори и ние да не искаме да си я обявим за продажба? Моля Ви за съвет, защото нямам много време, баща ми след 1 седмица взима изпълнителният лист и го дава на търг.
- simonetkata
- Нов потребител
Re: Делба на имущество след развод чрез обществен търг.
Здравейте
Да не се повтарям ,след развода бившите съпрузи са съсобственици – да баща ви има право да го продаде на публичен търг ,но както твърдите да вземе някакви пари цената на имота слиза със 25% което не е нито във ваш ,нито на баща ви интерес.Но и да се случи имате право да участвате в публичната продан.Или да му предложите да го продаде „както трябва”.При тази продажба можете да се откажете от дела си и да го продадете целия съответно ви се заплати вашия дял, но може и да си запазите дела в съсобственост с обявения купувач на публична продан Чл.500 ГПК.
Да не се повтарям ,след развода бившите съпрузи са съсобственици – да баща ви има право да го продаде на публичен търг ,но както твърдите да вземе някакви пари цената на имота слиза със 25% което не е нито във ваш ,нито на баща ви интерес.Но и да се случи имате право да участвате в публичната продан.Или да му предложите да го продаде „както трябва”.При тази продажба можете да се откажете от дела си и да го продадете целия съответно ви се заплати вашия дял, но може и да си запазите дела в съсобственост с обявения купувач на публична продан Чл.500 ГПК.
-
Pause - Активен потребител
Никой няма да купи имот, в който 1/2 принадлежи на лицата които го обитават. Какво ще прави след това - ще дойде да живее при вас ли.
- neutralen
- Активен потребител
......... ще пасувам, че го приемате за лично.
Симонетка- това жилище, в което живеете по настоящем, придобито от двамата съпрузи по време на бракът им- поделено ли е чрез съдебна делба или не?
До тук чета само за развод, но след него ( или в него) този въпрос следва да е решен. Ако е извършена делба и имотът е възложен на майка ви, но сте пропуснали да заплатите равностойността на дела на баща ви- целия отива на продан( ама пак казвам- няма данни, че са се случили тези събития).
Та, предлагам по-отдалеч с обясненията, че да може да се даде смислен отговор.
Отделно- едното дете е на 16г., та в този ред този апартамент не е ли възложен за ползване до навършване на пълнолетие на родителят упражняващ род. права? Вписано ли е решението, ако е предоставен за ползване на майка ви?....
Как ще вземе изпълнителен лист след развода за нещо, което не е делено- не питам.
Какъв е този обществен търг- само посветените знаят ( виждам двама за сега).
Симонетка- това жилище, в което живеете по настоящем, придобито от двамата съпрузи по време на бракът им- поделено ли е чрез съдебна делба или не?
До тук чета само за развод, но след него ( или в него) този въпрос следва да е решен. Ако е извършена делба и имотът е възложен на майка ви, но сте пропуснали да заплатите равностойността на дела на баща ви- целия отива на продан( ама пак казвам- няма данни, че са се случили тези събития).
Та, предлагам по-отдалеч с обясненията, че да може да се даде смислен отговор.
Отделно- едното дете е на 16г., та в този ред този апартамент не е ли възложен за ползване до навършване на пълнолетие на родителят упражняващ род. права? Вписано ли е решението, ако е предоставен за ползване на майка ви?....
Как ще вземе изпълнителен лист след развода за нещо, което не е делено- не питам.
Какъв е този обществен търг- само посветените знаят ( виждам двама за сега).
- Гост.
- Старши потребител
poli_g - Когато се разведоха оставиха жилището на майка ми до навършване на пълнолетие на брат ми, като тогава ни обясниха, че докато брат ми не навърши 18г никой не може да купува и продава това жилище. Баща ми понеже мисли за децата си ни наложи наем че живеем в неговата половин идеална част този с частен съдия, този наем тече от 3 години, като наскоро когато баща ми заведе дело за делба на имуществото, съдията намали наема от 200лв на 120лв. Същия съдия назначи да се оцени апартамента и накрая тройна експертна комисия на брокери обявиха 39 000 евро. Сега баща ми е платил всички задължения към съда и иска половината от жилището, понеже майка ми работи за 500лв не може да му плати, аз съм студент - редовна форма и нямам сигурни доходи, никой не иска да отпусне заем, за това се стигна и до обществен търг. Като ни обясниха че като си е платил всички зад. към съдът няма проблем да си поиска сумата чрез търг, с решението отива при частен съдия и се дава на търг. Сега разбирам че по новото ГПК, се дава цялото жилище на търг, дори и ние да не сме съгласни да си продаваме нашата. За това Ви моля за съвет и как трябва да постъпим и този случай.
- simonetkata
- Нов потребител
Нещо не е както трябва в изложеното.
Имало е делба, пазарната стойност на апартаментът е оценен от вещи лица( какви са тези брокери, не знам и не питам) на едни пари. Предполагам, че майка ви е била умна и е поискала на осн. чл. 349, ал.1 от ГПК( вижте в нета, какво указва нормата) апартаментът да се постави в неин дял или не? Наплатихте ли му в 6м. срок дела ( явно да не сте плащали нищо), той сезира ли съда за обезсилване на решението за възлагане поради неплащане в срок?
Тук трябва да сте по-обстоятелствена, за да се даде (принципен) отговор- фактологията не си "ляга" на място.
Защото, както ви чета, излиза, че само за разноските по делбата баща ви се е снабдил с изпълнителен лист и по принудителен начин ще си събира парите, но това не означава, че има право да обяви жилището на публична продан ( има норми, които ви бранят...).
п.п. опитайте да сте по- обстоятелствена, прочетете решението и тогава се върнете, за да изложите фактите. В противен случай- отговорът всякога ще е принципен и всякога ще е следния- целия имот отива на публична продан, като от продажната цена страните ще се удовлетворят по равно.
Имало е делба, пазарната стойност на апартаментът е оценен от вещи лица( какви са тези брокери, не знам и не питам) на едни пари. Предполагам, че майка ви е била умна и е поискала на осн. чл. 349, ал.1 от ГПК( вижте в нета, какво указва нормата) апартаментът да се постави в неин дял или не? Наплатихте ли му в 6м. срок дела ( явно да не сте плащали нищо), той сезира ли съда за обезсилване на решението за възлагане поради неплащане в срок?
Тук трябва да сте по-обстоятелствена, за да се даде (принципен) отговор- фактологията не си "ляга" на място.
Защото, както ви чета, излиза, че само за разноските по делбата баща ви се е снабдил с изпълнителен лист и по принудителен начин ще си събира парите, но това не означава, че има право да обяви жилището на публична продан ( има норми, които ви бранят...).
п.п. опитайте да сте по- обстоятелствена, прочетете решението и тогава се върнете, за да изложите фактите. В противен случай- отговорът всякога ще е принципен и всякога ще е следния- целия имот отива на публична продан, като от продажната цена страните ще се удовлетворят по равно.
- Гост.
- Старши потребител
Да майка ми поиска тогава когато се развеждаше да го оставят на нея, защото тогава и двамата бяхме под 18, за това от яд баща ми ни наложи наем за неговата част. Относно оценката, да от вещи лица е, грешката е моя и делото приключи Декември 2011г. Сега ние трябва да му платим в 6мес. срок но ние нямаме парите, и сега баща ми иска да си вземе парите чрез обществен търг. Той има решение за делба, за определена сума, която му дължим.
- simonetkata
- Нов потребител
simonetkata написа:Сега ние трябва да му платим в 6мес. срок но ние нямаме парите, и сега баща ми иска да си вземе парите чрез обществен търг
Той поиска ли от съда да обезсили решението за възлагане на жилището в дял на бившата съпруга или не? ( все ще сте получили призовка за тая работа, по ягодите), а може и да става въпрос само за предоставяне правото на ползване, но тогава не би трябвало да се прави оценка на целия имот- тя е нужна при делба.
Или е много просто или нещото е завързано като гордиев възел .
Защото ако не е обезсилено решението, само поради факта, че се е снабдил с изпълнителен лист за дължимата сума- нищо не може да направи( стига това да ви е единствено жилище- несеквестируемо е) и изведнъж публичната продан става мираж.
Според мен следва да препишете Решението в частта след "Реши", като заличите имената, за да разбера какво точно се е случило в това/тези дело(а).
- Гост.
- Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|