начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Искова молба по чл.127, ал.2 СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искова молба по чл.127, ал.2 СК

Мнениеот hamlet » 26 Мар 2012, 08:37

Здравейте, имам следните въпроси:

1. Каква е дължимата държавна такса при завеждане на искова молба по реда на чл.127, ал.2 от СК - искам определяне на местоживеенето на детето, упражняването на родителските права и издръжката от бащата. Известно ми е, че съгласно разпоредбите на ГПК за издръжка държавна такса не се дължи.

2. – Тъй като претендирам издръжка за минало време от 01.12.2011г., а исковата молба ще се заведе в началото на другия месец тоест 01.04.2012г. считате ли, че петитума на исковата молба е правилен:

Моля да осъдите бащата......................... да заплаща на малолетния си син ........., ЕГН ........., чрез неговата майка и законен представител .............., ЕГН ..............., ежемесечна издръжка в размер на 200лв.(двеста лева), считано от 01.12.2011г. до настъпване на основание за изменение или прекратяване на задължението, ведно със законната лихва за забавено плащане на всяка една от месечните вноски.

Благодаря, на всички отзовали се!
hamlet
Младши потребител

Re: Искова молба по чл.127, ал.2 СК

Мнениеот Гост. » 26 Мар 2012, 10:39

hamlet написа:Здравейте, имам следните въпроси:

1. Каква е дължимата държавна такса при завеждане на искова молба по реда на чл.127, ал.2 от СК - искам определяне на местоживеенето на детето, упражняването на родителските права и издръжката от бащата. Известно ми е, че съгласно разпоредбите на ГПК за издръжка държавна такса не се дължи.
30лв. и ти е мирна главата

2. – Тъй като претендирам издръжка за минало време от 01.12.2011г., а исковата молба ще се заведе в началото на другия месец тоест 01.04.2012г. считате ли, че петитума на исковата молба е правилен:

Моля да осъдите бащата......................... да заплаща на малолетния си син ........., ЕГН ........., чрез неговата майка и законен представител .............., ЕГН ..............., ежемесечна издръжка в размер на 200лв.(двеста лева), считано от 01.12.2011г. до настъпване на основание за изменение или прекратяване на задължението, ведно със законната лихва за забавено плащане на всяка една от месечните вноски.

Благодаря, на всички отзовали се!

Помисли мъничко ( лесно е)- имаш два иска за издръжка: по 149 ( за минало време търсиш глобална сума за периода от 01.12.2011 до 30.03.2012г.) . Искането за лихва е малко некоректно при този иск, опитай със " считано от дата на предявяване на ИМ до окончателно изплащане на дължиматта сума".
и 143( от дата на предявяване, с падеж на плащане всяко първо, пето, десето число на месеца за който се дължи), ерго петитумът ще е :) ? .....( ще погледна по-късно, но смятам, че така е справедливо- никога повече няма да питаш за това. Дано ме разбереш, без сръдни).

........и чл.242 ал.1 от ГПК :) ........
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hamlet » 27 Мар 2012, 09:00

Благодаря за насоките, а какво ще ми кажете по отношение на държавната такса:)
hamlet
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 27 Мар 2012, 09:37

30лв. неоценяем ( написала съм го). Аз толкова внасям и няма забележки.
Успех.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси